to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:16 | 02.03.2022

Πολιτική

Βουλή: Απομονώθηκε η ψυχροπολεμική ρητορική Μητσοτάκη - Φανερή η διάσταση με Δένδια

Αγωνιώδης ήταν χθες στη Βουλή η προσπάθεια του πρωθυπουργού να δείξει (και προς το εξωτερικό…) ότι υπάρχει ένα μίνιμουμ συναίνεσης στους χειρισμούς του στο ουκρανικό ζήτημα. Την ίδια ώρα όμως, αναδείχθηκε το ζήτημα Δένδια, καθώς δεν εξηγήθηκε η απουσία του από τη σύσκεψη που αποφάσισε την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας - Μικροκομματική η ομιλία Μητσοτάκη για την Ουκρανία – Πώς δικαιολόγησε την αποστολή όπλων


Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Νίκος Δένδιας (που στοχοποιήθηκε χθες ως ο «αδύναμος κρίκος» από το ΚΙΝ.ΑΛΛ.) προέβησαν σε καθησυχαστικές δηλώσεις. «Αν ψάχνετε εντός της κυβέρνησης, στις σχέσεις τις δικές μου με τον υπουργό  Άμυνας, με τον υπουργό Εξωτερικών διαφωνίες, λυπάμαι, ψάξτε αλλού» είπε ο Κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Μπορώ να σας ενημερώσω ότι οι σχέσεις μου είναι όχι απλώς απόλυτα αρμονικές, αλλά υπάρχει απόλυτη σύνταξη».

«Δεν υπαινίχθηκα ότι έχετε διάσταση απόψεων με τον Ν. Δένδια. Μην έρχεστε μόνος σας να αναδείξετε θέματα. Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι όταν ένας υπουργός Εξωτερικών διαφωνεί με τον πρωθυπουργό της χώρας δεν έχει θέση στην κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός οφείλει να τον αποπέμψει. Δεν υπαινίχθηκα ότι διαφωνείτε» είπε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε με νόημα: «Ο Κ. Μητσοτάκης απάντησε όχι σε μένα ίσως. Δεν ξέρω σε ποιον απάντησε, ας μας πει ο ίδιος»… «Εσείς δεν είπατε τίποτα τέτοιο, αλλά υπήρχε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ» σχολίασε ο υπουργός και επανάλαβε ότι «αν υπήρχε διαφωνία πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών, δεν υπήρχε καμία πιθανότητα. Θα με είχε αποπέμψει ο πρωθυπουργός. Δεν υπήρχε καμία πιθανότητα να καθόμαστε δίπλα-δίπλα στη συζήτηση κι αυτός να με ανέχεται κι εγώ να καλύπτω κάτι στο οποίο έχω απόλυτη διαφωνία».

Πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική

Στην επί της ουσίας συζήτηση ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να δημιουργήσει την εικόνα ότι Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛΛ. συμφωνούν στα μείζονα χαρακτηρίζοντας ως «άκρως απογοητευτικές» τις ομιλίες Κουτσούμπα., Βελόπουλου, Βαρουφάκη. «Και από τον ΣΥΡΙΖΑ, και από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπήρξε μια ξεκάθαρη και χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις καταδίκη της απρόκλητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και μια συμφωνία στο γεγονός ότι η Ε.Ε. επιβαλλόταν να πάρει ένα αυστηρό πλαίσιο κυρώσεων» εκτίμησε ο πρωθυπουργός.

Όμως ο Αλ. Τσίπρας του χάλασε την εικόνα λέγοντας ότι οι κοινοί στόχοι, εκτός από την καταδίκη της ρωσικής επίθεσης, είναι: η ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ειρήνης, η προστασία των εθνικών μας συμφερόντων, η αλληλεγγύη μας σε όσους υποφέρουν. Αντίθετα, οι διαφορές ήταν φανερές στη στρατιωτική εμπλοκή, την ψυχροπολεμική ρητορική Μητσοτάκη, τη στάση της Ε.Ε., του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στα εθνικά μας θέματα και την «αναβλητική διπλωματία» της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά. Η Ελλάδα πρέπει να υποστηρίζει «στοχευμένες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας» για να σταματήσει την επίθεση, όπως υπογράμμισε, και τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει «να επιμείνει στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που ασκεί τις τελευταίες δεκαετίες» και «να μην είναι σαν όλες τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.» και να λειτουργεί ως προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης, όπως έχει πει ο Κ. Μητσοτάκης.

Στα αξιοσημείωτα ήταν και η αντιπαράθεση Μητσοτάκη-Βελόπουλου, με τον πρώτο να εξοργίζει τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης όταν τον κατηγόρησε πως «εκφράζει τον θαυμασμό του προς το πολιτικό μεγαλείο» του Πούτιν. «Φοβάμαι ότι ο εφιάλτης σας είναι πως η μοναδική σας ελπίδα για να ξαναείστε πρωθυπουργός είναι να συνεργαστείτε με τον Κ. Βελόπουλο» σχολίασε δεικτικά ο Αλ. Τσίπρας.

(πηγή: Αυγή - Κ. Πουλακίδας)

Μικροκομματική η ομιλία Μητσοτάκη για την Ουκρανία – Πώς δικαιολόγησε την αποστολή όπλων

Με μια μικροκομματική ομιλία διανθισμένη με τσιτάτα και κατώτερη των περιστάσεων εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έκτακτη συνεδρίαση της Βουλής για την εισβολή στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός επιστράτευσε στην ομιλία του ρήσεις του Ελευθέριου Βενιζέλου και του Κωνσταντίνου Καραμανλή για να περιγράψει τη θέση της κυβέρνησής του και να  υποστηρίξει την απόφασή του για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Όπως σημειώνει η Αυγή:

Παραφράζοντας τη φράση του ιδρυτή της ΝΔ  «ανήκομεν στη Δύση» ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Είμαστε και εμείς Δύση και ανήκουμε στη Δημοκρατία, την Ελευθερία και την διεθνή νομιμότητα» ενώ αναφερόμενος στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία χρησιμοποίησε τη φράση του Ελευθέριου Βενιζέλου «είναι πολύ μικρό το έθνος μου για να διαπράξει μια τόσο μεγάλη ατιμία».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε ότι «Αν δεν δείξουμε έμπρακτη αλληλεγγύη σήμερα με ποιο ηθικό ανάστημα θα ζητήσουμε αν χρειαστεί εμείς αλληλεγγύη από τον δυτικό κόσμο» ενώ βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί στον ΣΥΡΙΖΑ για τη θέση που διατύπωσε για τα Rafale και τις φρεγάτες Belharra.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ακόμα ότι η αποστολή όπλων ήταν επιβεβλημένη καθώς Έλληνες ομογενείς ζουν στην Ουκρανία ενώ ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι σε εγρήγορση για την αντιμετώπιση ασύμετρων απειλεών στον κυβερνοχώρο με κυβερνοεπιθέσεις σε κρίσιμες ψηφιακές υποδομές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είχε να πει κουβέντα για το πώς η χώρα μας θα αντιμετωπίσει την επερχόμενη ενεργειακή κρίση και αρκέστηκε να επαναλάβει το μέτρο της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος με κάτω από 40 ευρώ το μήνα για τα νοικοκυριά.

Μάλιστα υποστήριξε ότι αν και δεν μπορούν να αποκλειστούν απόπειρες εκβιασμού από την πλευρά της Ρωσίας «μία τέτοια προοπτική πιθανώς θα προκαλέσει και πρόσκαιρες ανατιμήσεις. Συμφωνήσαμε πως αυτό θα είναι το πρόσκαιρο τίμημα».


Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη δευτερολογία που ήταν σαφώς σε χαμηλότερους τόνους επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει παραπάνω λόγους από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να στείλει αμυντικό υλικό στην Ουκρανία «ώστε να έχουμε κι εμείς τη δυνατότητα να ζητήσουμε βοήθεια εάν χρειαστεί» όπως υποστήριξε.

Αναφερόμενος στην Τουρκία υποστήριξε ότι ποτέ δεν έχει κλείσει την πόρτα στον διάλογο ενώ δήλωσε ανά πάσα στιγμή έτοιμος να συναντηθεί με τον Ερντογάν και μάλιστα τώρα που η ουκρανική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι δεν υπάρχει διάσταση απόψεων με τον Νίκο Δένδια και ισχυρίστηκε ότι το ΚΥΣΕΑ συνεδρίαση για την μεταφορά όπλων στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη.

Όσον αφορά στην ενεργειακή κρίση και την ενεργειακή μετάβαση δήλωσε ότι θα πρέπει να μειωθεί η εξάρτηση της χώρας από το ρωσικό φυσικό αέριο και να αυξηθούν οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου. Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστεί η μεγαλύτερη εξαγωγός χώρα υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)