to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:47 | 25.07.2013

Διεθνή

Βουλγαρία: Έρευνα για την αστυνομική βία

Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Πλάμεν Ορεσάρσκι διόρισε δύο υφυπουργούς Εσωτερικών κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Η απόφαση ελήφθη μετά το ξέσπασμα το βράδυ της Τρίτης βίαιων επεισοδίων στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται καθημερινά στη χώρα για περισσότερο από ένα μήνα.


Καθήκοντα υφυπουργών Εσωτερικών ανέλαβε ο Βασίλ Μαρίνοφ, ο οποίος έχει προϋπηρεσία στις υπηρεσίες ασφαλείας της Βουλγαρίας μεταξύ άλλων και στην Κρατική Αρχή Εθνικής Ασφάλειας (DANS), σύμφωνα με το βουλγαρικό πρακτορείο ειδήσεων Novinite. Πρόσφατα είχε αναλάβει θέση συμβούλου ασφαλείας του προέδρου της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνελίεφ.

Ο δεύτερος υφυπουργός Εσωτερικών είναι ο Πλάμεν Ανγκέλοφ, ο οποίος έχει εμπειρία ειδικού επί νομικών θεμάτων στο υπουργείο.

Έρευνα για την αστυνομική βία 

Στο μεταξύ, ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας, Σοτίρ Τσατσάροφ δήλωσε ότι οι εικόνες στους τηλεοπτικούς σταθμούς για τα επεισόδια που προκλήθηκαν το βράδυ της Τρίτης στη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων του άφησαν την εντύπωση ότι οι ενέργειες της αστυνομίας ξεπέρασαν τα όρια της φυσιολογικής αστυνομικής συμπεριφοράς.

Συνεπώς, η εισαγγελική αρχή ενεργώντας με δική της πρωτοβουλία θα ερευνήσει παρανομίες και πρόκληση σωματικών βλαβών, δήλωσε ο κ. Τσατσάροφ. «Προσπαθούμε να διαπιστώσουμε αν υπήρξε βία και από τις δύο πλευρές» είπε ο γενικός εισαγγελέας της Βουλγαρίας και ζήτησε από το υπουργείο Εσωτερικών να αναφέρει ποια τμήματα και ποιοι αστυνομικοί πήραν μέρος στη διατήρηση της ασφάλειας στο κτίριο της Βουλής το βράδυ των επεισοδίων.

Χθες, η Βουλγαρική Επιτροπή του Ελσίνκι για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζήτησε από τις εισαγγελικές αρχές να διεξάγουν γρήγορη, διεξοδική, αμερόληπτη έρευνα σχετικά με την «απαράδεκτα υπερβολική χρήση βίας εναντίον ειρηνικών διαδηλωτών» την Τρίτη το βράδυ γύρω από το Κοινοβούλιο, όπως κατήγγειλε.

Η προεδρία διέψευσε τα περί υπηρεσιακής κυβέρνησης

Επίσης, η υπηρεσία Τύπου της Προεδρίας της Βουλγαρίας σε ανακοίνωσή της διέψευσε ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ρόσεν Πλεβνελίεφ σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal είπε ότι είναι έτοιμος να ορίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση. Στη συνέντευξη με τίτλο «Ο Βούλγαρος Πρόεδρος έτοιμος να διορίσει νέα υπηρεσιακή κυβέρνηση» στην αμερικανική έκδοση της Wall Street Journal ο Πρόεδρος δεν είπε αυτά τα λόγια, τονίζεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας τύπου της Προεδρίας της Βουλγαρίας.

Πηγή: real.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)