to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:39 | 08.10.2014

Διεθνή

Βουλγαρία: Από τη Δευτέρα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις Μπορίσοφ για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Το κεντροδεξιό κόμμα GERB - (Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας), το οποίο έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής θα αρχίσει στις 13 Οκτωβρίου επταήμερες διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης, σύμφωνα με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος.


Τα κόμματα θα προσκληθούν στις συνομιλίες με φθίνουσα σειρά, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών της 5ης Οκτωβρίου.

Στην ομάδα του GERB που θα διεξάγει τις διαβουλεύσεις θα συμμετάσχουν η Τσέτσκα Τσάτσεβα, πρώην πρόεδρος της Βουλγαρικής Βουλής και πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και τα μέλη της Επιτροπής, Ρουμιάνα Μπουτσάροβα και Μέντα Στογιάνοβα.

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Βουλγαρική Βουλή και πρώτη θα κληθεί η δεύτερη σε ποσοστά ψήφων πολιτική δύναμη.

“Αν μετά τον επικείμενο γύρο διαπραγματεύσεων, το GERB καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση μειοψηφίας με ευρεία κοινοβουλευτική στήριξη, θα είναι επιτυχία για μας που θα έχουμε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης” δήλωσε η κ. Τσάτσεβα σε συνέντευξή της στον τηλεοπτικό σταθμό NOVA TV.

Τόνισε, ωστόσο, ότι η αποστολή θα είναι δύσκολη και ότι είναι δυνατόν να επιτευχθεί μία συμφωνία σε πολιτικές και όχι συμφωνία προσωπικοτήτων.

Σχολιάζοντας τη δήλωση του εκπροσώπου του Μεταρρυθμιστικού Μετώπου, Ράνταν Κάνεβ ότι ο δεξιός συνασπισμός θα συνεργαστεί με το GERB, μόνον αν ο αρχηγός του, Μπόικο Μπορίσοφ δεν οριστεί πρωθυπουργός, η κ. Τσάτσεβα απάντησε: “Είναι απαράδεκτο για ένα κόμμα με τόσο μικρό εκλογικό αποτέλεσμα να θέτει όρους. Είναι αλαζονικό”.

“Ένας συνασπισμός του GERB με το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) και το Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθεριών (MRF) είναι αδύνατος. Ωστόσο θα έχουμε διαβουλεύσεις με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, επειδή πρέπει να ξεπεράσουμε το ρεβανσισμό και την επιθετική συμπεριφορά που είδαμε στην προηγούμενη Βουλή” δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος του GERB, Τσβέταν Τσβετάνοφ σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό bTV.

Μετά τον πρώτο γύρο διαβουλεύσεων θα ακολουθήσει και δεύτερος, στον οποίο θα συμμετάσχει και αρχηγός του GERB, Μπόικο Μπορίσοφ.

Ο Ατανάς Μερτζάνοφ, εκπρόσωπος τύπου του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος δήλωσε ότι αν το κόμμα προσκληθεί στις διαβουλεύσεις, θα συμμετάσχει για να συζητήσει τις προτεραιότητες της χώρας.

“Είπαμε ότι η λαϊκή ψήφος μας τοποθετεί στο ρόλο της αντιπολίτευσης προς το παρόν, αλλά είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε όλα τα δύσκολα ζητήματα με τα οποία είναι αντιμέτωπη η χώρα” υπογράμμισε.

Σημείωσε ακόμη ότι το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν έχει σαφή εικόνα για τις προθέσεις του GERB και το ρόλο του ως πρώτη πολιτική δύναμη.

Το γεγονός ότι ο αρχηγός του δεν θα λάβει μέρος στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων ίσως σημαίνει ότι υποτιμά την κατάσταση ή ότι μελετά άλλα σχέδια για τη μελλοντική κυβέρνηση.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)