to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:57 | 04.12.2023

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Αναγκαίες οι εφημερίες του δερματολογικού τμήματος στις εφημερίες του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία»

Ερώτηση προς τον υπουργό Υγείας με θέμα «Μη εφημέρευση του δερματολογικού τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων ‘‘Η Αγία Σοφία’’» κατέθεσαν δεκαέξι (16) Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.


«Αναγκαίες οι εφημερίες του δερματολογικού τμήματος στις εφημερίες του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων ‘’Η Αγία Σοφία’’» αναφέρουν σε ερώτηση που κατέθεσαν 16 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τον υπουργό Υγείας με με πρωτοβουλία του Βουλευτή Αχαΐας και Τομεάρχη Υγείας της ΚΟ, Ανδρέα Παναγιωτόπουλου.

Αφού αναφέρεται η μεγάλη σημασία και σπουδαιότητα του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία» για την Αθήνα, την Αττική και όχι μόνο, η ερώτηση επικεντρώνεται στην απουσία εφημεριών από το παιδοδερματολογικό τμήμα, με αποτέλεσμα την ανακατεύθυνση των μικρών ασθενών στον ιδιωτικό τομέα, επιβαρύνοντας περαιτέρω οικονομικά την ελληνική οικογένεια σε μια εποχή μεγάλης ακρίβειας, στερώντας τους τις δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες του εκ λόγω νοσοκομείου.

Και τα εύλογα ερωτήματα που τίθενται είναι πρώτον γιατί δεν εφημερεύει το δερματολογικό τμήμα του εμβληματικού αυτού παιδιατρικού νοσοκομείου και πώς καλύπτονται τα επείγοντα περιστατικά παιδοδερματολογικής φύσεως.

Αναλυτικά η ερώτηση των βουλευτών:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: «Μη εφημέρευση του δερματολογικού τμήματος
του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων ‘‘Η Αγία Σοφία’’»

Το Γενικό Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» είναι ένα ιστορικό και εξέχουσας σπουδαιότητας νοσοκομείο, το μεγαλύτερο στην χώρα αφιερωμένο στην παροχή αξιόπιστων και ποιοτικών υπηρεσιών υγείας στα παιδιά και τους εφήβους μέχρι 16 ετών και εξυπηρετεί όχι μόνον την Αττική αλλά και τις όμορες και μη περιφερειακές ενότητες, κάτι που από τη μια πλευρά αναδεικνύει τον εμβληματικό χαρακτήρα του και από την άλλη την υγειονομική ένδεια της χώρας.
Στο πλαίσιο αυτό, είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι το παιδο-δερματολογικό τμήμα του ειρημένου νοσοκομείου δεν εφημερεύει ως έδει, στερώντας τους πολίτες από δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και ανακατευθύνοντάς τους στον ιδιωτικό τομέα, επιβαρύνοντας έτι περαιτέρω τους ήδη επιβαρυμένους οικογενειακούς προϋπολογισμούς σε εποχές παρατεταμένου πληθωρισμού και υψηλότατης ακρίβειας
Επειδή η εφημερία των νοσοκομείων βάσει του άρθρου 2 του ν. 4498/2017, όπως ισχύει τροποποιημένος, είναι η πέραν του τακτικού ωραρίου χρονική περίοδος κατά την οποία ο ιατρός έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί στην ανάγκη παροχής υπηρεσιών υγείας. Το δε τακτικό ωράριο των νοσοκομειακών ιατρών είναι επτάωρο, συνεχές, πρωϊνό και πενθήμερο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από 8:00 έως 15:00. Η εφημερία διακρίνεται σε ενεργή, ετοιμότητας και μεικτή.
Επειδή η εφημέρευση ενός νοσοκομείου διευκολύνει την πρόσβαση των πολιτών σε ποιοτικές και δωρεάν υπηρεσίες υγείας, ιδίως των επειγόντων περιστατικών. Τα δημόσια παιδιατρικά νοσοκομεία και ιδίως το Γ.Ν. Παίδων «Η Αγία Σοφία» παρέχουν δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας στον ευαίσθητο παιδικό πληθυσμό και άρα η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία τους, στην οποία εντάσσεται και η εφημέρευση,  είναι ζωτικής σημασίας για την ισότιμη και καθολική πρόσβαση όλων σε δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.

Επειδή με απόφαση του Υπουργού Υγείας καθορίζεται και εξειδικεύεται ο αριθμός των ιατρών και των λοιπών επαγγελματιών που συμμετέχουν στις εφημερίες, καθώς και η κατανομή των εφημεριών, σύμφωνα με τις ανάγκες κάθε υγειονομικής περιφέρειας, νοσοκομείου ή μονάδας Π.Φ.Υ.
Επειδή η δημόσια Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στην χώρα υπολειτουργεί και απαξιώνεται συστηματικά προκειμένου οι πολίτες να αναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα, και αδυνατεί να προσφέρει όσο θα έπρεπε στην προ-νοσοκομειακή φροντίδα και περίθαλψη, με αποτέλεσμα την ασφυκτική επιβάρυνση των νοσοκομείων με περιστατικά που θα έπρεπε και θα μπορούσε να διαχειριστούν με επιστημονική επάρκεια οι δομές ΠΦΥ της χώρας.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Γιατί δεν συμμετέχει το δερματολογικό τμήμα στις εφημερίες του Γενικό Νοσοκομείο Παίδων « Η Αγία Σοφία», ιδίως όταν στελεχώνεται από επαρκές προς τούτο ανθρώπινο δυναμικό;
2. Πως καλύπτονται οι υγειονομικές ανάγκες των επειγόντων περιστατικών δερματολογικής φύσεως;

Οι  ερωτώντες  βουλευτές
Ανδρέας Παναγιωτόπουλος

Ακρίτα Έλενα

Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος

Γαβρήλος Γιώργος

Δούρου Ρένα

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Ηλιόπουλος Όθων

Κασιμάτη Νίνα

Κοντοτόλη Μαρίνα

Θρασκιά Ουρανία (Ράνια)

Μάλαμα Κυριακή

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Παπαηλιού Γεώργιος

Παππάς Πέτρος

Τζάκρη Θεοδώρα

Χρηστίδου Ραλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)