to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:32 | 19.10.2020

Πολιτική

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Το νέο ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ παραβιάζει την αρχαιολογική νομοθεσία

Το νέο ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ παραβιάζει την αρχαιολογική νομοθεσία, καταγγέλλουν 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία με ερώτηση τους που κατατέθηκε με πρωτοβουλία του βουλευτή Λέσβου, Γιάννη Μπουρνού και συνυπογράφει η Τομεάρχης Πολιτισμού, Σία Αναγνωστοπούλου.


Σύμφωνα με υπουργικές αποφάσεις η πόλη της Μυτιλήνης, ήδη από το 1991 και με τις αναοριοθετήσεις που ακολούθησαν, έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος.

Σύμφωνα με τις παραπάνω κηρύξεις, η έκταση επί της οποίας αναπτύσσεται το νέο ΚΥΤ στον Καρά Τεπέ αποτελεί αρχαιολογικό χώρο και συνεπώς προστατεύεται από τις διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας.
Μάλιστα, το 1995 κηρύχθηκε και ο ενάλιος (θαλάσσιος) χώρος της Μυτιλήνης ως αρχαιολογικός, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο την παραλία όσο και τον θαλάσσιο χώρο στην περιοχή του Καρά Τεπέ.

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του ν. 3028/2002 «Για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς», κάθε ενέργεια, έργο ή δραστηριότητα επί ή πλησίον μνημείων (και αρχαιολογικών χώρων) τυγχάνει αυστηρών περιορισμών και απαγορεύεται ρητώς χωρίς προηγούμενη έγκριση του Υπουργού Πολιτισμού κατόπιν γνώμης του Συμβουλίου (ΚΑΣ ή Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων).
Μάλιστα, η έγκριση αυτή προηγείται όλων των άλλων απαιτούμενων αδειών.
Σημειωτέον πως κατά την παρ. 4 του άρθρου 12 του παραπάνω νόμου, οι περιορισμοί και η διαδικασία που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 10 εφαρμόζονται αναλογικά και στους αρχαιολογικούς χώρους (όχι μόνο στα μνημεία).

Σε κάθε περίπτωση, οι διατάξεις του αρχαιολογικού νόμου έχουν εκδοθεί κατά ρητή συνταγματική επιταγή (άρθρο 24 του Συντάγματος για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος) και δεν αναστέλλονται εν προκειμένω.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός Πολιτισμού:

1) Σε τι ενέργειες έχει προβεί για την προστασία του διπλά προστατευόμενου, από στεριά και θάλασσα, αρχαιολογικού χώρου;

2) Έχει εκδοθεί Απόφαση έγκρισης των εργασιών/δραστηριοτήτων από το Υπουργείο Πολιτισμού; Έχει εξεταστεί το θέμα από τα αρμόδια αρχαιολογικά Συμβούλια;

3) Εάν όχι, πώς και γιατί υλοποιούνται εργασίες εντός αρχαιολογικού χώρου, χωρίς την προηγούμενη έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού;

4) Επίσης, εάν οι εργασίες έγιναν ερήμην του Υπουργείου Πολιτισμού, σε τι ενέργειες έχει προβεί για την αποκατάσταση της νομιμότητας και τη διακοπή των εργασιών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3028/2002;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)