to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βοσνία: Εξέγερση κατά ανεργίας, διαφθοράς

Το εκρηκτικό υλικό στη Βοσνία δεν αντιμετωπίζεται με "ευχολόγια" και αποτυπώνει την αδιέξοδη πορεία μιας βαλκανικής, ευρωπαϊκής χώρας που "θυμίζει" σε όλους μας την ευρύτερη κοινωνική ισοπέδωση που επιβάλλουν οι νεοφιλελεύθερες "πολιτικές"


Δύο δεκαετίες μετά τον άγριο "εμφύλιο" πόλεμο στη Βοσνία είδαμε αυτές τις δέκα ημέρες συγκλονιστικές, μαχητικές διαδηλώσεις των πολιτών που αντιμετωπίζουν τα αδιέξοδα μιας κυβερνητικής πολιτικής που γιγάντωσε ανεργία και διαφθορά.

Το "φιτίλι" άναψε πρώτα στην Τούζλα, την τρίτη πόλη της Βοσνίας, όπου έκλεισαν τέσσερα εργοστάσια αφήνοντας στον δρόμο περισσότερους από διακόσιους εργαζόμενους.

Οι μαζικές ενωτικές διαδηλώσεις που ξεκίνησαν εκεί γρήγορα "μεταδόθηκαν" σε πολλές άλλες πόλεις της χώρας και "ξαφνικά" η... Ευρώπη, ο κόσμος "ξαναθυμήθηκε" τη Βοσνία μπροστά στο μαχητικό ξέσπασμα των εργαζομένων, των ανέργων.

Το κυβερνητικό μέγαρο στην Τούζλα τυλίχθηκε στις φλόγες αλλά και στις άλλες πόλεις (Σαράγιεβο, Μπίχατς, Μόσταρ κ.ά.) οι διαδηλωτές πολιόρκησαν κυβερνητικά κτήρια, ενώ συγκρούσθηκαν με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Διαλυμένοι οι Βόσνιοι (Σέρβοι, Κροάτες, μουσουλμάνοι) από τη διάλυση της οικονομίας, την ανεργία - ρεκόρ (που ξεπερνάει Ελλάδα και Ισπανία), που εκτιμήσεις την ανεβάζουν στο 40%, και την καλπάζουσα διαφθορά, βγήκαν στους δρόμους αποφασισμένοι να δώσουν τη δική τους "απάντηση" στην ανύπαρκτη κυβέρνηση. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην Τούζλα η εξέγερση των εργαζομένων, ανέργων ένωσε τις διάφορες εθνικές ομάδες για πρώτη φορά και επανέφερε στο προσκήνιο τα αιτήματα μιας "ξεχασμένης" εργατικής τάξης και των άλλων "μικρών".

Κυβέρνηση και ελεγχόμενα media προσπάθησαν να σερβίρουν τη γνωστή προπαγάνδα για "χούλιγκανς" και ακραίους (ακόμη και για δράση του... υποκόσμου), όμως το γιγάντωμα των αγώνων και η εξάπλωσή τους σε όλη σχεδόν τη χώρα καθιστούσαν απόλυτα γελοίους τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς.

Σε μια βαθιά τραυματισμένη χώρα, όπου δισεκατομμύρια δολάρια βοήθειας και ενισχύσεων "κατέληξαν" σε λίγες τσέπες αξιωματούχων και κερδοσκόπων, σε μια χώρα που μπροστά στα μεγάλα κοινωνικά αδιέξοδα αφυπνίζεται μοιάζει άστοχος ο χαρακτηρισμός για "βοσνιακή άνοιξη". Κατηγορώντας τους διαδηλωτές για "καταστροφές" οι κυβερνητικοί, που έχουν κυριολεκτικά διαλύσει, λεηλατήσει, καταστρέψει τη Βοσνία, "κέρδισαν" μόνο την ειρωνεία όλων.

Σχετικά σύντομα οι διαδηλωτές συντονίστηκαν μεταξύ τους και επεξεργάστηκαν έναν κατάλογο αιτημάτων με στόχο τη ραγδαία αλλαγή της εκρηκτικής κατάστασης, απαιτώντας ριζικές αλλαγές στον χώρο της εργασίας, της Αυτοδιοίκησης και της "κεντρικής" κυβέρνησης. Ζητούν δουλειά και ασφάλιση, δέσμευση περιουσιών των μεγαλοαπατεώνων που θησαύρισαν, επιστροφή εργοστασίων στους εργάτες, καταργήσεις των προκλητικών προνομίων για κυβερνητικούς και άλλους αξιωματούχους.

Μάλιστα η εκπρόσωπος Τύπου των διαδηλωτών στην Τούζλα τόνισε ότι ο αγώνας τους δεν ταυτίζεται με καμιά σημερινή κομματική δύναμη και στόχος του είναι η απελευθέρωση των εξουθενωμένων πολιτών από τη διαφθορά και τον κυβερνητικό αυταρχισμό.

Ο πρωθυπουργός Ν. Νίκσιτς αναζήτησε "διαφυγή" κάνοντας λόγο για πρόωρες εκλογές, όμως οι διαδηλωτές απαιτούν άμεσα μέτρα και αποτελέσματα.

Το εκρηκτικό υλικό στη Βοσνία δεν αντιμετωπίζεται με "ευχολόγια" και αποτυπώνει την αδιέξοδη πορεία μιας βαλκανικής, ευρωπαϊκής χώρας που "θυμίζει" σε όλους μας την ευρύτερη κοινωνική ισοπέδωση που επιβάλλουν οι νεοφιλελεύθερες "πολιτικές". Οι αγώνες θα έχουν συνέχεια και τα καίρια πολιτικά ζητούμενα χρειάζονται συνολική επαναπροσέγγιση....

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)