to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:28 | 05.12.2012

left.gr

Πολιτισμός

Βιβλιοκριτική: «Εξίσωση θανάτου» από τον Γιασμίνα Χάντρα

Του συνεργάτη μας, Πάνου Ραμαντάνη


Μια σαγηνευτική λογοτεχνική ιδέα, με φόντο την «πολιτισμική αντιπαράθεση» δύο κόσμων…


Ανασηκώνει τους ώμους του χωρίς μεγάλο ενθουσιασμό: «Τον Μέσι, τον Ρονάλντο και πολλούς άλλους, μόνο που ο Ζομά βρίσκει πως ένα είδωλο δεν είναι απαραίτητο να ανήκει στη ράτσα των λευκών. Έτσι άλλαξα και διάλεξα τον Ντρογκμπά, τον Ετό και τον Ζιντάν».
«Ο Ζιντάν είναι λευκός».
«Μονάχα στην επιδερμίδα. Στην καρδιά είναι Αφρικανός».
«Παίζεται ποδόσφαιρο;»
«Σαν κουτσός».

Απόσπασμα από το βιβλίο του Γιασμίνα Χάντρα, «Εξίσωση θανάτου»


Η αφηγηματικός τρόπος κάτι περισσότερο από γνωστός… Λέξεις κοφτερές που χορεύουν «τρελά» ανάμεσα στις προτάσεις… Αυτός είναι ο Γιασμίνα Χάντρα! Και φυσικά το νέο του βιβλίου, «Εξίσωση θανάτου», δεν θα μπορούσε παρά να είναι ακόμα ένα θελκτικό πεζογραφικό κάδρο μιας πραγματικότητας που λίγοι, δυστυχώς, θέλουν να δουν, αλλά υπάρχει και μάλιστα σε… σοκαριστικό φόντο!

Κεντρικός ήρωας ο δόκτωρ Κουρτ Κράουσμαν! Ένας περίεργος τύπος, αρκετά «δύσκολος» και ιδιαίτερα πολύπλοκο χαρακτήρα… Μετά την αυτοκτονία της γυναίκας του, Τζέσικα, θα βυθιστεί μέσα σε μαύρες σκέψεις, αναζητώντας θύμησες από τις παλιές στιγμές! Για «καλή» του τύχη θα δεχθεί μια πρόσκληση από έναν παλιό φίλο, Χάνς Μάκενροτ το όνομα αυτού, που θα τον βοηθήσει να ξεφύγει, έστω και προσωρινά, από το… «φάντασμα» της Τζέσικα. Η πρόσκληση αφορά ένα ταξίδι με ιστιοφόρο με προορισμό τις Κομόρες!

Τα πράγματα, όμως, όπως συμβαίνει εξάλλου συνήθως, δεν πάνε κατ’ ευχήν. Το ιστιοφόρο θα δεχθεί πειρατική επίθεση, κοντά στις ακτές της Σομαλίας η επίθεση, και ο Κουρτ Κράουσμαν θα βρεθεί αιχμάλωτος στα χέρια των Σομαλών πειρατών… Εκεί ο δόκτωρ Κούρτ θα γνωρίσει ένα κόσμο που μόνο «φωτογραφικά» τον γνώριζε έως τώρα! Από τον «φιλόσοφο» Ζομά μέχρι τον… μεγάλο αρχηγό Μούσα, από την τελευταία νέγρα μάνα που παλεύει να ζήσει, για να… ζήσει και το παιδί της, μέχρι την επαναστάτρια που σκέφτεται άλλους κόσμους! Εκεί θα γνωρίσει τη πάει να πει ωμή βία, εκεί θα καταλάβει τη σημαίνει πραγματικά η λέξη: αθλιότητα! Εκεί που κανένας δεν «θέλει» να δει τη συμβαίνει, αλλά όλοι ξέρουν…

Μέσα στην μαυρίλα και την αρρωστημένη εικόνα ενός τόπου που ψάχνει απεγνωσμένα να «κρατηθεί» στην ζωή, ο Κούρτ θα συναντήσει ένα περίεργο τυπάκο, έναν… μποέμ τυχοδιώκτη, γάλλο στην καταγωγή, τον Μπρούνο! Ο Μπρούνο, ζώντας αρκετά χρόνια στην Αφρική, θα «δώσει» στον Κουρτ εικόνες από μια άλλη Αφρική… μια Αφρική που πέρα από την αθλιότητα, που προκαλεί η τρομακτική καπιταλιστική εκμετάλλευση, φαντάζει ένας τόπος με πολλές ιδιαιτερότητες και που πολλές φορές μπορεί να… θέλξει τον οποιοδήποτε μπορεί να δει πέρα από αυτό που φαίνεται!

Έτσι, ο δόκτωρ Κουρτ θα καταφέρει, να μετατρέψει την αιχμαλωσία του σε ταξίδι βαθιάς γνώσης και έρευνας! Ένα ταξίδι που θα τον κάνει να αναθεωρήσει απόψεις και να προσαρμόσει σκέψεις… Ένα ταξίδι που θα τον αλλάξει τελικά!

Η «Εξίσωση θανάτου», του Γιασμίνα Χάντρα, είναι ένα βαθιά πολιτικό βιβλίο. Ενώ στην αρχή μοιάζει με ένα απλό μυθιστόρημα, με ημι-αστυνομικό ύφος, δεν είναι έτσι! Στην ουσία, ο Γιάσμινα Χάντρα, μέσω του νέου του βιβλίου, επαναφέρει την αντιπαράθεση, πολιτική αλλά και ευρύτερα πολιτισμική, της Αφρικής με τον Δυτικό Κόσμο! Και βέβαια, ο τρόπος με τον οποίο «δίνει συνέχεια» την πολιτισμική αντιπαράθεση των δύο κόσμων, είναι πραγματικά μοναδικός και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι ιδιαίτερα σαγηνευτικό! Στην τελική δεν γράφει κάποιος τυχαίος… Ο Γιασμίνα Χάντρα γράφει!

********************************

Πίσω από το γυναικείο ψευδώνυμο Γιασμίνα Χάντρα κρύβεται ο συγγραφέας Μοχάμεντ Μουλεσεχούλ. Γεννήθηκε το 1955 στην Αλγερία και σε ηλικία εννέα χρόνων μπήκε σε στρατιωτική σχολή. Αρχίζει να δημοσιεύει λογοτεχνικά κείμενα το 1984, ενώ έχει ήδη γίνει αξιωματικός. Η δυσπιστία με την οποία το στρατιωτικό κατεστημένο της χώρας του αντιμετωπίζει έναν στρατιωτικό λογοτέχνη αλλά κυρίως ο εμφύλιος πόλεμος στην Αλγερία τον αναγκάζει να περάσει, ως λογοτέχνης, στην πιο βαθιά παρανομία και να χρησιμοποιήσει ένα γυναικείο ψευδώνυμο.

Έγινε γνωστός από μια σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων με ήρωα τον επιθεωρητή "Λομπ". Δημοσιεύοντας πλέον με το όνομα Γιασμίνα Χάντρα, θα γίνει πασίγνωστος στη Γαλλία, με τα βιβλία: "Morituri" (1997), "Double blanc" (1997), "L' automne des Chimeres" (1998) και "La dingue au bistouri" (1990-1999). Ακολουθούν τα μυθιστορήματα: "Les agneaux de Seigneur" (1998), "Α quoi revent les loups" (1999, "Τι ονειρεύονται οι λύκοι", μτφρ. Μαρίνα Μέντζου, εκδ. Καστανιώτη 2000), τα αυτοβιογραφικά "L' ecrivain" (2001) και "L' imposture de mots", η νουβέλα "Cousin K" και η πιο πρόσφατη μυθιστορηματική τριλογία "Les Hirondelles de Kaboul", "L'attentat" (Prix des libraires, 2006) και "Les sirenes de Bagdad" (2006).

Την αληθινή του ταυτότητα ο Μουλεσεχούλ αποκάλυψε στο γαλλικό Τύπο τον Ιανουάριο του 2001, όταν παραιτήθηκε από τον στρατό. Έχει μεταφραστεί σε 39 γλώσσες και δύο από τα μυθιστορήματά του πρόκειται σύντομα να μεταφερθούν στη μεγάλη οθόνη.

********************************

«ΕΞΙΣΩΣΗ ΘΑΝΑΤΟΥ» του ΓΙΑΣΜΙΝΑ ΧΑΝΤΡΑ
Είδος: Πεζογραφία
Εκδόσεις: Καστανιώτης, 2012
Μετάφραση: Γιάννης Στρίγκος
Σελίδες: 323

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)