to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:16 | 02.04.2013

Πολιτισμός

Βιβλικριτική: Ο Ουρουγουανός Εραστής

Του Πάνου Ραμαντάνη


ΓΙΑΤΙ ο Ενρίκε Αμορίμ, που βρισκόταν επτά χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά, θεωρούσε υπεύθυνο για την δολοφονία του Λόρκα;

ΠΟΙΟΣ ήταν ο άνθρωπος που άκουσε την συζήτησή του με τον Φεδερίκο στην οδό Αλκαλά, «αυτός που τον πυροβόλησε», «ο φασίστας που τον σκότωσε»;

ΜΗΠΩΣ ο Ρουίθ Αλόνσο, ο πρώην βουλευτής της CEDA που θα κατέδιδε τον ποιητή, άκουσε τυχαία εκείνη τη συνομιλία με τον Αμορίμ στην οποία ο Φεδερίκο εξέφραζε την υποστήριξη του στον πρόεδρο Αθάνια;

Απόσπασμα από το βιβλίο του ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΡΟΝΚΑΛΙΟΛΟ, «Ο ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΝΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ»

************************************

Η «πρώτη γνωριμία» με τον Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο έγινε με την ανάγνωση του βιβλίου «Η τέταρτη ρομφαία». Και η πρώτη αυτή γνωριμία ήταν αρκετή ώστε να αναγκάσει την «σκέψη», να αναγνωρίσει τον Ρονκαλιόλο σαν έναν ιδιαίτερο  νέο πεζογράφο και λογοτέχνη. Ο τρόπος με τον οποίο ο Ρονκαλιόλο είχε… «χειριστεί» τον Αμπιμαέλ Γκουσμάν, ηγετική φυσιογνωμία του κινήματος «Φωτεινό Μονοπάτι», ήταν, τουλάχιστον, εξαιρετικός! 

Τώρα, ο Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο, αποφασίζει να κολυμπήσει σε διαφορετικά νερά. Αποφασίζει να στοχεύσει πεζογραφικά μια περίεργη και σκοτεινή προσωπικότητα των γραμμάτων και των τεχνών, τον αριστερό Ουρουγουανό συγγραφέα Ενρίκε Αμοριμ.  Έναν αινιγματικό και απρόβλεπτο τύπο που σχετίζεται με δυο μυστήρια που αφορούν έναν από τους μεγαλύτερους και σπουδαιότερους ανθρώπους των γραμμάτων ολόκληρης της Ιβηρικής Χερσονήσου, τον Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα!

Ο Ενρίκε Αμορίμ, δεν ήταν μια άγνωστη προσωπικότητα στον κόσμο της γνώσης και των τεχνών. Είχε σχέσεις με τις σπουδαιότερος προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών της εποχής του. Προσωπικότητες όπως ο Ζαν Πολ Σαρτρ, ο Μπόρχες, ο Νερούδα, ο Τσάρλι Τσάπλιν, ο Πικάσο, ο Αραγκόν και πολλοί άλλοι. Η σχέση, όμως, που είχε ο Αμορίμ με τον Λόρκα δεν ήταν κάτι απλό… δεν ήταν απλά ερωτική (σαρκική) ή απλά δυνατά φιλική! Ήταν μια σχέση ιδιαίτερη, και αυτή την ιδιαιτερότητα προσπαθεί να «φωτογραφήσει» μέσα στο νέο του βιβλίο ο Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο. Βιβλίο του φέρει τον τίτλο «Ουρουγουανός Εραστής».

Η όλη ιστορία… «ξεπηδά» από μια παράξενη τελετή που πραγματοποιείται στα 1953 και αφορά ένα μνημείο που έστησε ο Αμορίμ στην πόλη Σάλτο της Ουρουγουάης. Ο Ενρίκε Αμορίμ θα προσπαθήσει, ανεπιτυχώς όμως, να προβάλει διεθνώς το συγκεκριμένο μνημείο. Τα… «μισόλογα» του κεντρικού ομιλητή εκείνης της εκδήλωσης, αλλά και ένα περίεργο εύρημα που βρέθηκε θαμμένο στο μνημείο, οδηγούν τον Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο στο να αναρωτηθεί μήπως στο σημείο αυτό βρίσκεται η σορός του Λόρκα, λύνοντας έτσι το μυστήριο με τον τάφο του Λόρκα που δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα! 

Έτσι, ο Σαντιάγκο Ρονκαλιόλο, ξεκινά την πεζογραφική του περιπλάνηση, με κεντρικούς οδηγούς το… «φάντασμα» του Λόρκα και τις «σπαρακτικές σκέψεις» του Ενρίκε, περιπλανώμενος στον χρόνο και πιο συγκεκριμένα κάνοντας ένα ιδεατό ταξίδι που έχει σαν αφετηρία το κοσμοπολίτικο Μπουένος Άιρες στα τέλη του 1920, που περνά μέσα από την Ισπανία των άγριων χρόνων του Εμφυλίου, και που τερματίζει στην «ταλαιπωρημένη» μεταπολεμική Ευρώπη!

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο, με πρόσχημα το «αιώνιο μυστήριο» γύρω από τον τάφο του Λόρκα, επιχειρεί, με μοναδικό πράγματι τρόπο, ένα λογοτεχνικό ξεγύμνωμα της προσωπικότητας ενός ανθρώπου που ακόμα και σήμερα παραμένει άλυτο μυστήριο. Του ανθρώπου που ακούει στο όνομα Ενρίκε Αμοριμ! Του «Ουρουγουανού Εραστή»…

************************************

Ο Σαντιάγο Ρονκαλιόλο (Λίμα, 1975) θεωρείται από τους σημαντικότερους ισπανόφωνους συγγραφείς της νεότερης γενιάς. Έχει ασχοληθεί σχεδόν με όλα τα είδη λογοτεχνίας. 

Έγινε γνωστός με το πρώτο του μυθιστόρημα Ντροπή (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, Εκδ. Καστανιώτη, 2008) και με το δεύτερο μυθιστόρημά του Κόκκινος Απρίλης (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, Εκδ. Καστανιώτη, 2007) μεταφράστηκε σε πάνω από 20 γλώσσες. 

Ακολούθησαν το μυθιστόρημα Αναμνήσεις μιας κυρίας (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, Εκδ. Καστανιώτη, 2009) και η μονογραφία Η τέταρτη ρομφαία (μτφρ. Μαργαρίτα Μπονάτσου, Εκδ. Καστανιώτη, 2010) που αφηγείται την ιστορία του Αμπιμαέλ Γκουσμάν και της οργάνωσης «Φωτεινό μονοπάτι». 

Το βιβλίο του Ο ουρουγουανός εραστής κυκλοφόρησε στα ισπανικά το 2012.

************************************

Ο ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΝΟΣ ΕΡΑΣΤΗΣ του ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ ΡΟΝΚΑΛΙΟΛΟ

Είδος: Πεζογραφία

Εκδόσεις: Καστανιώτη, 2013

Μετάφραση: Κώστας Αθανασίου

Σελίδες: 365

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)