to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βίσεγκραντ σε παρένθεση

Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της επανεκλογής Τουσκ είναι η απομόνωση της Βαρσοβίας που δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει την ενότητα της τετράδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία).


Η πιο ενδιαφέρουσα πτυχή της επανεκλογής Τουσκ είναι η απομόνωση της Βαρσοβίας που δεν κατόρθωσε να διασφαλίσει την ενότητα της τετράδας του Βίσεγκραντ (Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία και Σλοβακία).

Η Πολωνία με την εμμονή της υπονόμευσε τη δυνατότητα των τεσσάρων του Βίσεγκραντ να διαμορφώσουν κοινή θέση ως προς το σχέδιο της ΕΕ πολλών ταχυτήτων, το οποίο, όπως φάνηκε από τη συνάντηση Ολάντ, Μέρκελ, Ραχόι και Τζεντιλόνι, διαμορφώνεται όχι απλά και μόνο ερήμην τους αλλά σε βάρος τους.

Μέχρι και πρόσφατα στο Βερολίνο υπήρχαν προβληματισμοί αν στην πρώτη ταχύτητα της ΕΕ πρέπει να μετέχει και η Πολωνία, με χαρακτηριστική την πρόταση του χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Ελμαρ Μπροκ για συγκρότηση πρώτης ταχύτητας από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Πολωνία, στην ουσία δηλαδή το τρίγωνο της Βαϊμάρης, που συναπαρτίζουν από τις αρχές της δεκαετίας του '90 το Παρίσι, το Βερολίνο και η Βαρσοβία, συν τη Ρώμη.

Ετσι η Σύνοδος Κορυφής στη Ρώμη στις 25/3 δεν θα έχει προβλήματα από την τετράδα Βίσεγκραντ, ένα δεδομένο που προκαταβολικά θα αποτρέψει και τη διατύπωση αντιρρήσεων για την ΕΕ πολλών ταχυτήτων από τους δύο άλλους μινιμαλιστές του Βορρά, τη Δανία και τη Σουηδία.

Είναι βέβαιο ότι για να απομονωθεί η Πολωνία το Βερολίνο άσκησε τη μεγίστη δυνατή πίεση στην Πράγα, τη Βουδαπέστη και την Μπρατισλάβα, καθώς η αμφισβήτηση του Τουσκ θα νομιμοποιούσε παρόμοιες κινήσεις στο μέλλον για την προεδρία της Κομισιόν και κυρίως του Eurogroup.

Τούτων λεχθέντων, οι χώρες της Κεντρικής, της Ανατολικής και της Βόρειας Ευρώπης είναι βέβαιο ότι δεν θα παρακολουθήσουν ως θεατές τη διαμόρφωση μιας πρώτης ταχύτητας στην ΕΕ που θα αποφασίζει ερήμην τους και για τους 27.

Είναι προφανές ότι θα επιδιώξουν αναβάθμιση της συμμετοχής τους -για τη Σουηδία και τη Φινλανδία προσχώρηση- στον μόνο οργανισμό όπου τηρούνται τα προσχήματα της ισοτιμίας, το ΝΑΤΟ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)