to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Βιομηχανία νομιμοποιήσεων αλλοδαπών στην Αθήνα

Την παρέμβαση του εισαγγελέα ζήτησε ο υπουργός Εσωτερικών Γ. Μιχελάκης προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες σύμφωνα με τις οποίες υπάρχει «όργιο νομιμοποιήσεων στο Κέντρο Αλλοδαπών του Δήμου Αθηναίων».


Η καταγγελία, που υπογράφεται από εργαζομένους στο Τμήμα Αλλοδαπών στον δήμο, επιρρίπτει ευθύνες για τη «βιομηχανία», όπως αναφέρει, χιλιάδων παράνομων αδειών παραμονής σε υπαλλήλους που συνδέονται και με την υπόθεση της χορήγησης βεβαίωσης γέννησης σε οικογένεια Ρομά από τη Λαμία για τη μικρή Μαρία, υπόθεση που συγκλόνισε το πανελλήνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταγγελία κοινοποιήθηκε στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή, ο οποίος αναμένεται σήμερα να δώσει εντολή για διεξαγωγή έρευνας στον Δήμο της Αθήνας σχετικά με τις καταγγελίες για το Τμήμα Αλλοδαπών.

Στο κείμενο της καταγγελίας, που όμως δεν φέρει τις υπογραφές των καταγγελλόντων, γίνεται λόγος για «κρατημένα» πρωτόκολλα στην Υπηρεσία Αλλοδαπών του δήμου, τα οποία έναντι αδράς αμοιβής προμηθεύονταν οι αλλοδαποί και οι μεσάζοντες δικηγόροι για τη χορήγηση της «μπλε κάρτας» που αποτελεί το εισιτήριο για νόμιμη διαμονή στη χώρα.

Φάμπρικα από το 2000

Σημειώνεται, επίσης, ότι οι πρώτες καταγγελίες για το «πλυντήριο» χιλιάδων παράνομων βεβαιώσεων παραμονής είχαν κατατεθεί ήδη από το 2000, αφού είχαν καταγράψει περιπτώσεις αλλοδαπών με φακέλους που δεν περιελάμβαναν το σύνολο των δικαιολογητικών που απαιτούνται και παρ' όλα αυτά οι μετανάστες λάμβαναν τις βεβαιώσεις νόμιμης διαμονής στη χώρα. «Με το ανάλογο τίμημα, όμως, ο αλλοδαπός λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση και κυκλοφορεί νόμιμα στη χώρα για 2-3 χρόνια», αναφέρει η καταγγελία. Παράλληλα οι καταγγέλλοντες ζητούν να εξεταστούν όλοι οι υπάλληλοι των υπηρεσιών του Ληξιαρχείου αλλά και του Τμήματος Αλλοδαπών, προκειμένου να αποκαλυφθούν υποθέσεις παράνομων ανανεώσεων παραμονής μεταναστών αλλά και πλήθος «εξυπηρετήσεων», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών απέστειλε από την πλευρά του χθες ο Δήμος Αθηναίων τον φάκελο με τις καταγγελίες εργαζομένων. Στελέχη του δήμου απέφυγαν να σχολιάσουν το περιεχόμενο των καταγγελιών, τονίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς για να βγουν συμπεράσματα. «Η καταγγελία είναι ανώνυμη και επομένως δεν μπορούμε να την αξιολογήσουμε», τόνιζαν, προσθέτοντας ότι η υπόθεση πήρε ούτως ή άλλως τη δικαστική οδό.

Δύο απομακρύνσεις

Ταυτόχρονα υπενθύμιζαν ότι πριν από 1,5 χρόνο απομακρύνθηκαν δύο υπάλληλοι του Τμήματος Αλλοδαπών οι οποίοι είχαν κατηγορηθεί για χρηματισμό.

Σημειώνεται ότι η προϊσταμένη της συγκεκριμένης υπηρεσίας -η οποία είχε και την αρμοδιότητα του Ληξιαρχείου- εργάζεται χωρίς να έχει όμως αρμοδιότητες μέχρι να ολοκληρωθεί το πόρισμα των Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης για την υπόθεση του Ληξιαρχείου και επίσης να αποφανθεί η Δικαιοσύνη για τις καταγγελίες του Τμήματος Αλλοδαπών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)