to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:15 | 20.08.2021

Κοινωνία

Βίλια: Πέμπτη ημέρα μάχης με τις φλόγες - Καλύτερη η κατάσταση

Υπό μερικό έλεγχο έχουν τεθεί ορισμένα σημεία του πύρινου μετώπου. Συνεχίζει το καταστροφικό της έργο η φωτιά στον Πατέρα. Σοβαρός κίνδυνος αναζωπυρώσεων


Αισθητά βελτιωμένη είναι σήμερα Παρασκευή η κατάσταση με την πυρκαγιά στα Βίλια, η οποία είναι πλέον οριοθετημένη στο μεγαλύτερο μέρος της και οι επιχειρήσεις των πυροσβεστικών δυνάμεων επικεντρώνονται πλέον στον ορεινό όγκο του όρους Πατέρας καθώς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πλέον κανένας κίνδυνος για οικισμούς.

Στο ενεργό μέτωπο του όρους Πατέρας και συγκεκριμένα σε μια χαράδρα προς το Καντήλι Μεγάρων, επιχειρούν εναέρια μέσα, 8 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη, σε μια προσπάθεια να ανακόψουν το πύρινο μέτωπο και ενώ σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν μπορούν να παρέμβουν επίγειες δυνάμεις.

Στο υπόλοιπο πύρινο μέτωπο μετά από πέντε ημέρες κατάφεραν να οριοθετήσουν μερικές εστίες με τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων να είναι περισσότερο από ορατός.

Στην τεράστια έκταση παραμένουν επίγειες δυνάμεις ενώ για την επιτήρηση και φύλαξη της πυρκαγιάς έχουν ενεργοποιηθεί και τα drone της Πυροσβεστικής που πετούν συνεχώς και δίνουν εικόνα από κάθε σημείο.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν και οι ρίψεις νερού από εναέρια μέσα σε μια προσπάθεια να ανακοπεί η πορεία του πύρινου μετώπου. Σύμμαχος είναι ο καιρός μια και στην περιοχή πνέουν άνεμοι 2-3 μποφόρ.

Η μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή των Βιλίων,  έχει καταστρέψει ή έχει προκαλέσει σοβαρές ζημιές και σε σπίτια, στο τόξο Οινόη, Καραούλι, Άγιος Γεώργιος, Παλαιοχώρι, ΤΙΤΑΝ, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις έδωσαν σκληρή μάχη τη νύχτα και το πρωί για να μην μπουν οι φλόγες στους οικισμούς.

Η πυρκαγιά στο πέρασμα της έκαψε σπίτια και αποθήκες, που ήταν σε απόσταση από τους οικισμούς και μέσα στο δάσος, αλλά ακόμα δεν έχει γίνει καταγραφή, κάτι που θα γίνει αφού ελεγχθεί η φωτιά.

Πυρκαγιά Βίλια

Κίνδυνος νέων αναζωπυρώσεων

Επίσης, οι επικεφαλής των επιχειρήσεων φοβούνται αναζωπυρώσεις κατά τη διάρκεια της μέρας και θεωρούν καθοριστικό την αποτελεσματική φύλαξη των οριοθετημένων, που όμως είναι σε πολύ μεγάλη έκταση γι' αυτό παραμένουν αμείωτες όλες επίγειες δυνάμεις για να επεμβαίνουν άμεσα σε κάθε εστία που ξεπετάγεται.

Στο πλαίσιο της επιτήρησης και φύλαξης της πυρκαγιάς έχουν ενεργοποιηθεί και τα drone της Πυροσβεστικής που πετούν συνεχώς και δίνουν εικόνα από κάθε σημείο.

Συνολικά, επιχειρούν 461 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων, 166 οχήματα, συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ καθώς και των δυνάμεων που έχουν διατεθεί από τον Ευρωπαϊκό μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας αλλά και από την Πολωνία 143 πυροσβέστες με 46 οχήματα. Για τον καλύτερο συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ. Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Παρεμβάσεις παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Ο αντιπεριφερειάρχης εκτίμησε, μάλιστα, ότι η φωτιά δεν πρόκειται να σβήσει σύντομα αφού ακόμα κι αν οριοθετηθεί θα υπάρχει πρόβλημα για τις επόμενες δέκα ημέρες με ενεργές εστίες και κίνδυνο αναζωπυρώσεων.

Υποτιμήθηκε η φωτιά επεσήμανε ο Βασίλης Κόκκαλης, λέγοντας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις είχαν δώσει προτεραιότητα στη φωτιά στην Κερατέα που ξέσπασε επίσης την περασμένη Δευτέερα, περίπου, μιάμιση ώρα πριν από τα Βίλια.

Νωρίς το πρωί  οι πυροσβεστικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο ζήτησαν από τους κατοίκους να εκκενώσουν τους οικισμούς
Αγία Παρασκευή, Καραούλι, Θέα Πανόραμα και ΤΙΤΑΝ χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχει σταλεί, άγνωστο για ποιο λόγο, μήνυμα από το 112. Την εκκένωση έκαναν πόρτα - πόρτα αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο.

Το μέγα ερώτημα που πλανάται στους αποσβολωμένους κατοίκους της ευρύτερης περιοχή των Βιλίων είναι αφού οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν μπόρεσαν ούτε κάν να οριοθετήσουν τη φωτιά με άπνοια, πώς θα το κάνουν με τις προβλέψεις να αναφέρουν εκδήλωση για δυνατών ανέμων στη διάρκεια της ημέρας.

» Δείτε τι συνήβη εχθές στο πύρινο μέτωπο

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Έθνος, Αυγή

tags: Βίλια

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)