to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:53 | 13.03.2014

Διεθνή

Βενεζουέλα: Στους 28 οι νεκροί - Διαταγή για απομάκρυνση των οδοφραγμάτων

Ο πρόεδρος Μαδούρο, από την πλευρά του, ανακοίνωσε πρόσφατα την επικράτηση των τσαβίστας έναντι μιας ακόμη απόπειρας πραξικοπήματος


Η εισαγγελία της Βενεζουέλας ανακοίνωσε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών στις βίαιες διαδηλώσεις του τελευταίου μήνα αυξήθηκε σε 28, ενώ το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διέταξε τους δημάρχους που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση να διαλύσουν τα οδοφράγματα που έχουν τοποθετήσει οι διαδηλωτές στους δρόμους των πόλεων.

Η εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγα Ντίας, μιλώντας στο περιθώριο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Γενεύη, ανέφερε επίσης ότι 1.293 συλληφθέντες στις διαδηλώσεις έχουν απελευθερωθεί και 104 παραμένουν υπό κράτηση καθώς κατηγορούνται για σοβαρά εγκλήματα κατά τη διάρκεια των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

«Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι δεν υπάρχει ατιμωρησία και θα πρέπει να γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί με ακρίβεια αν αυτοί οι κρατούμενοι είναι ένοχοι ανθρωποκτονιών», είπε. Η Ορτέγκα δήλωσε επίσης ότι οι αρχές ερευνούν 27 καταγγελίες για βία κατά πολιτών από τις αστυνομικές αρχές, προσθέτοντας ότι μπορεί να υπήρξαν «μεμονωμένα περιστατικά» κακοποίησης από αστυνομικούς και στρατιώτες της Εθνικής Φρουράς, που θα κληθούν να λογοδοτήσουν και πρόκειται να τιμωρηθούν αν κριθούν ένοχοι.

Στο μεταξύ, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας διέταξε δύο δημάρχους περιοχών του Καράκας που πρόσκεινται στην αντιπολίτευση να απομακρύνουν τα οδοφράγματα και τυχόν άλλα εμπόδια που έχουν τοποθετήσει στους δρόμους οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης. Η απόφαση, που μεταδόθηκε σήμερα από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, ανέφερε ότι τα οδοφράγματα παραβιάζουν το δικαίωμα των πολιτών της Βενεζουέλας στην ελεύθερη κυκλοφορία. 

Ο πρόεδρος Μαδούρο από την πλευρά του δεν φαίνεται να πιστεύει πως κινδυνεύει να ανατραπεί — πρόσφατα ανακοίνωσε την επικράτηση των δυνάμεων του έναντι μιας απόπειρας «πραξικοπήματος». Η κυβέρνηση θεωρεί ότι οι αντιπολιτευόμενοι είναι «φασίστες» που προσπαθούν να δημιουργήσουν μια εικόνα χάους και καταστολής για να δπυροδοτήσουν ένα πραξικόπημα ή μια ξένη επέμβαση.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)