to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:29 | 02.05.2017

Διεθνή

Βενεζουέλα: Νέα λαϊκή συνέλευση για αλλαγή του Συντάγματος προτείνει ο Μαδούρο

Και καλεί εκ νέου το λαό να αποτρέψει το «πραξικόπημα» - Σε νέες διαδηλώσεις κατά του «δικτάτορα Μαδούρο» καλεί η δεξιά αντιπολίτευση


Ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε χθες, κατά τις εκδηλώσεις για την Πρωτομαγιά την ψηφοφορία για μιά νέα λαϊκή συνέλευση που θα έχει τη δυνατότητα να αλλάξει το σύνταγμα. "Δεν θέλω έναν εμφύλιο", είπε ο Μαδούρο μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες υποστηρικτές της κυβέρνησης στο κέντρο του Καράκας.

Ο Μαδούρο έχει ενεργοποιήσει ένα συνταγματικό άρθρο που επιτρέπει τη μεταρρύθμιση όλων των δημόσιων ρόλων, όπως έκανε ο προκάτοχός του Ούγκο Τσάβες το 1999 σε μικρό διάστημα αφότου κέρδισε την εξουσία στην νοτιοαμερικανική χώρα που αποτελεί μέλος των πετρελαιοπαραγωγών χωρών (OPEC). Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι συνδράμουν σε πραξικόπημα εναντίον του και κάλεσε εκ νέου τους Βενεζουελανούς να επαναστατήσουν και να απορρίψουν το πραξικόπημα.

«Σύνταγμα του λαού», το χαρακτηρίζει ο Μαδούρο, σε νέες διαδηλώσεις καλεί η δεξιά αντιπολίτευση

Ο Μαδούρο δήλωσε ότι συγκαλεί συντακτική συνέλευση για την κατάρτιση νέου Συντάγματος που θα αντικαταστήσει το Σύνταγμα του 1999. ΘαΘα πρόκειται, κατά την αντίληψή του, για μία συντακτική συνέλευση «λαϊκή, των πολιτών και των εργατών», «μία συνέλευση του λαού και όχι των πολιτικών κομμάτων». Μέρος των 500 μελών της συνέλευσης θα εκλεγούν, εξήγησε, από διάφορους τομείς της κοινωνίας και εκεί θα εκπροσωπούνται για παράδειγμα οι συνταξιούχοι, οι σεξουαλικές μειονότητες, οι ανάπηροι... Τα υπόλοιπα μέλη «θα εκλεγούν με βάση ένα εδαφικό σύστημα δημοτικού ή τοπικού χαρακτήρα», είπε.

Το νέο Σύνταγμα θα αντικαταστήσει εκείνο του 1999, που έχει καταρτισθεί με πρωτοβουλία του Ούγκο Τσάβες, μέντορα του Μαδούρο. Το Σύνταγμα του 1999 καταρτίσθηκε από 131 μέλη της συντακτικής συνέλευσης που είχαν εκλεγεί με άμεση, καθολική και μυστική ψηφοφορία και στη συνέχεια εγκρίθηκε με δημοψήφισμα.

Μετά την ανακοίνωσή του, ο Μαδούρο συγκάλεσε υπουργούς και στρατιωτική ηγεσία στο προεδρικό μέγαρο Μιραφλόρες, υπέγραψε το προεδρικό διάταγμα και ανακοίνωσε «νέες μορφές συμμετοχικής δημοκρατίας». Στο κεντρικό Καράκας, υποστηρικτές του τσαβισμού χαιρέτιζαν ένα τεράστιο μπαλόνι που απεικόνιζε τον Τσάβες και καταφέρονταν εναντίον των υποστηρικτών της δεξιάς, τους οποίους αποκαλούσαν τρομοκράτες.

Οι αντίπαλοί του Μαδούρο υποστηρίζουν ότι είναι μια ακόμα προσπάθεια του Μαδούρο να παρακάμψει την Εθνοσυνέλευση, της οποίας ηγείται η αντιπολίτευση, και να παραμείνει στην εξουσία εν μέσω μιας σφοδρής ύφεσης και αναταραχών που οδήγησαν στον θάνατο 29 ατόμων τον Απρίλιο. 

Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου Χούλιο Μπόρχες κάλεσε επίσης τους Βενεζουελάνους να εξεγερθούν κατά της «καταδολίευσης για την εξαπάτηση του λαού». Σε ένδειξη διαμαρτυρίας, η αντιπολίτευση έδωσε το βράδυ μεγάλο κονσέρτο με κατσαρόλες σε πολλές συνοικίες του Καράκας.

"Αντιμέτωποι με την ανακοίνωση του δικτάτορα για τη συνταγματική απάτη της συντακτικής συνέλευσης, ο κόσμος θα πρέπει να βγει στους δρόμους και να μην υπακούσει σ' αυτή τη τρέλλα", είπε ο ηγέτης της δεξιάς αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες. Πάνω από 400 άτομα έχουν τραυματιστεί και εκατοντάδες άλλα συλληφθεί από τις απαρχές των αναταραχών στην αρχή του Απριλίού.

Από τα ξημερώματα σήμερα διαδηλωτές σχεδιάζουν να αποκλείσουν μεγάλες οδικές αρτηρίες και δρόμους σε ολόκληρη τη χώρα και να ξεκινήσουν την προετοιμασία μίας γιγάντιας διαδήλωσης για αύριο κατά «του πραξικοπήματος και της καταδολίευσης του συντάγματος».

Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης απαιτούν άμεσες βουλευτικές εκλογές, αυτονομία της βουλής, όπου κρατούν την πλειοψηφία, ελευθερία για πάνω από 100 άτομα που κρατούνται και ανθρωπιστική βοήθεια από το εξωτερικό «για να αντισταθμιστεί η τρομακτική οικονομική κρίση της Βενεζουέλας». Η πετρελαιπαραγωγός χώρα και μέλος του OPEC υφίσταται μεγάλη οικονομική κρίση με αφορμή την οποία εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές της δεξιάς αντιπολίτευσης βγαίνουν το τελευταίο διάστημα στους δρόμους εναντίον κυβέρνησης.

 

Πληροφορίες: Telesur, ΑΠΕ - ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)