to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:52 | 12.06.2018

Πολιτική

Βελτίωση των ρυθμίσεων των δανείων με το Πρόγραμμα ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ., ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Με ερώτησή τους προς την υπουργό Εργασίας, ζητούν υνοϊκότερη αντιμετώπιση της αποπληρωμής των δανείων των ιδιοκτητών ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. μέσω της μείωσης της τιμής παραχώρησης ώστε να προσεγγίζει περισσότερο τις ρυθμίσεις της περσινής Υπουργικής Απόφασης για τους οικιστές (304,41 ευρώ/τ.μ.)


Αναλυτικά η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς την υπουργό Εργασίας  με θέμα τη βελτίωση των ρυθμίσεων των δανείων που ελήφθησαν μέσω του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με το Πρόγραμμα ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ.:

Τον Φεβρουάριο του 2018 υπεγράφη η Υπουργική Απόφαση, με την οποία οι δανειολήπτες που έλαβαν δάνεια από ίδια κεφάλαια του πρώην Oργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ),  δύνανται να τα ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους. Τα συγκεκριμένα δάνεια αφορούσαν κεφάλαια του ίδιου του Οργανισμού, τα οποία προέρχονταν από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων. Η εν λόγω ρύθμιση ήρθε να δώσει «ανάσα» σε πάνω από 80.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα.

Μεταξύ των δικαιούχων των συγκεκριμένων ρυθμίσεων βρίσκονται και οι ιδιοκτήτες εργατικών κατοικιών με το Πρόγραμμα Αγοράς Κατοικιών και Διαμερισμάτων (ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ.). Οι δικαιούχοι της κατηγορίας αυτής θεωρούνται ως δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ και εντάσσονται στις ρυθμίσεις δανείων της παρούσας απόφασης. Ωστόσο, οι δικαιούχοι αυτοί παρέλαβαν τις κατοικίες τους κατόπιν κληρώσεως και όχι κατόπιν επιλογής όπως οι δανειολήπτες από ίδια κεφάλαια του τ. ΟΕΚ.  

Οι ιδιοκτήτες ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. εκτιμάται ότι είναι αρκετές χιλιάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Ειδικά δε στην περίπτωση της πόλης της Φλώρινας το ζήτημα αφορά 34 οικογένειες, στις οποίες έχει παραχωρηθεί κατοικία-διαμέρισμα όχι εντός του αστικού ιστού της πόλης αλλά στην άκρη αυτής και σε αρκετά μεγάλη απόσταση από το κέντρο, διαμορφώνοντας επί της ουσίας ένα είδος οικισμού εργατικών κατοικιών.

Επί της ουσίας η διαδικασία παραχώρησης κατοικιών στα πλαίσια του προγράμματος ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. προσιδιάζει περισσότερο στην διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους οικιστές. Με άλλα λόγια πρόκειται για μια ενδιάμεση κατηγορία δικαιούχων εργατικών κατοικιών, για τους οποίους ίσως θα ήταν επιθυμητή μια περαιτέρω μείωση της καθορισθείσας τιμής παραχώρησης ανά τετραγωνικό μέτρο δεδομένου ότι δεν τους παραχωρήθηκαν κατοικίες της επιλογής τους όπως στους δανειολήπτες.         

Επειδή η Κυβέρνησή μας έδειξε για μια ακόμα φορά το κοινωνικό της πρόσωπο με τη ρύθμιση των δανείων που ελήφθησαν απευθείας από τον Ο.Ε.Κ.,

Επειδή το πρόβλημα των δανειοληπτών ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. αφορά αρκετές χιλιάδες οικογένειες,

Επειδή στα πλαίσια της νέας ορθολογικής και δίκαιης στεγαστικής πολιτικής που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας η εξομοίωση των δανειοληπτών του τ. ΟΕΚ με τους ιδιοκτήτες ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. δεν λειτουργεί ως κίνητρο για την συνέχιση εξυπηρέτησης των δανείων αυτών λόγω των παραπάνω δεδομένων,

Ερωτάται η κ. Υπουργός:

- Υπάρχει πρόθεση για μια ευνοϊκότερη αντιμετώπιση της αποπληρωμής των δανείων των ιδιοκτητών ΠΑ.ΚΑ.ΔΙ. μέσω της μείωσης της τιμής παραχώρησης ώστε να προσεγγίζει περισσότερο τις ρυθμίσεις της περσινής Υπουργικής Απόφασης για τους οικιστές (304,41 ευρώ/τ.μ.);

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Σέλτσας Κωνσταντίνος

Ακριώτης Γεώργιος

Αντωνίου Χρήστος

Βαρδάκης Σωκράτης

Γεννιά Γεωργία

Θεωνάς Ιωάννης

Καστόρης Αστέριος

Καφαντάρη Χαρά

Λιβανίου Ζωή

Μανιός Νικόλαος

Μιχελογιαννάκης Ιωάννης

Μουμουλίδης Θεμιστοκλής

Μπαλωμενάκης Αντώνης

Παπαδόπουλος Χριστόφορος

Σαρακιώτης Ιωάννης

Σπαρτινός Κωνσταντίνος

Σταμπουλή Αφροδίτη

Τσόγκας Γεώργιος

Ψυχογιός Γεώργιος

 

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)