to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:26 | 02.07.2019

Αθλητισμός

Βασιλειάδης και Συναδινός έκαναν τον απολογισμό των πεπραγμένων της αθλητικής ηγεσίας

Τον απολογισμό των πεπραγμένων της αθλητικής ηγεσίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α από τα τέλη του Ιανουαρίου 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 έκαναν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός


Τον απολογισμό των πεπραγμένων της αθλητικής ηγεσίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α από τα τέλη του Ιανουαρίου 2015 μέχρι τον Ιούνιο του 2019 έκαναν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, στην πολιτική εκδήλωση με θέμα «Δικαίωμα στην Άθληση έχουν όλες και όλοι» που διοργάνωσε το Τμήμα Φυσικής Αγωγής κι Αθλητισμού του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, στο Σύνταγμα, τη Δευτέρα 1/7/2019. Στο πάνελ ήταν επίσης η υποψήφια στον Ανατολικό Τομέα Αθηνών και μητέρα της Ολυμπιονίκη Κατερίνας Στεφανίδη, Ζωή Στεφανίδη-Βαρέλη, καθώς και ο υποψήφιος στην Α΄ Αθηνών Κώστας Βλαχάκης.


Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, υπενθύμισε πως ο ελληνικός αθλητισμός τον Ιανουάριο του 2015 παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης των υποδομών, με υποχρηματοδότηση, με θεσμικά κενά και με ασυδοσία των παραγόντων, βίαιες και αντικοινωνικές συμπεριφορές, αδιαφάνεια στους τομείς του ντόπινγκ και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Εν συνεχεία απαρίθμησε όσα έπραξαν στις αθλητικές υποδομές, με οικονομικές παρεμβάσεις, τις θεσμικές τομές και τον εκδημοκρατισμό, όπως η εφαρμογή της απλής αναλογικής σε σωματεία, ενώσεις και Ομοσπονδίες, στον αυξημένο ρόλο των γυναικών στη διοίκηση και τη λήψη αποφάσεων με την ποσόστωση μελών 1 προς 3 στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων και των Ομοσπονδιών. Ο Γιώργος Βασιλειάδης ανέλυσε όσα έγιναν προς αποκατάσταση των αδικιών και των εκκρεμοτήτων, όπως η επαναφορά των εργαζομένων της ΓΓΑ που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από προηγούμενες κυβερνήσεις, υπενθύμισε όσα έγιναν για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του αθλητισμού, αλλά και τη μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλε η αθλητική ηγεσία για την καταπολέμηση της βίας και του ντόπινγκ. «Βασικός σκοπός μας ήταν η διαφάνεια, ο εκσυγχρονισμός του συστήματος και σε συνθήκες κρίσεις να κρατήσουμε το αθλητικό οικοδόμημα όρθιο. Δεν ήταν απλό, ο κόσμος μένει πολύ στην εικόνα, σε αυτό που φαίνεται: ο επαγγελματικός αθλητισμός μονοπωλεί το ενδιαφέρον των πολιτών. Όταν όμως στην πραγματικότητα, η μεγάλη μάχη δόθηκε αυτά τα χρόνια για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Για όλα αυτά τα παιδιά που μας κάνουν υπερήφανους», τόνισε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος είναι υποψήφιος στο νότιο τομέα Αθηνών (Β3).

Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Ιούλιος Συναδινός, αναφέρθηκε στην υλοποίηση του προγράμματος εκμάθησης κολύμβησης για τους μαθητές της Γ΄ Δημοτικού, στην υλοποίηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους με έγκαιρη πρόσληψη των γυμναστών και εξασφάλιση των θεσμικών και οικονομικών προϋποθέσεων, στο πρόγραμμα "Be Active" με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών σε όλη την χώρα. Ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού τόνισε πως όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στον Άγιο Κοσμά θα μεταφερθούν αυτούσια στο νέο χώρο του παλιού αεροδρομίου στο Ελληνικό, όπου θα εγκατασταθεί ο νότιος πόλος αθλητικής ανάπτυξης στην Αττική. Αναφέρθηκε στην πρόσφατη παραχώρηση από τον ΟΑΕΔ στη ΓΓΑ -μετά από 15 χρόνια- του χώρου των αθλητικών εγκαταστάσεων του Ολυμπιακού Χωριού στους Θρακομακεδόνες, ώστε εκεί να γίνει ο βόρειος πόλος ανάπτυξης αθλητισμού στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Επισήμανε πως με το πρόγραμμα "ΦιλόΔημος" και τα 100 εκατ. ευρώ έχουν καλυφθεί περισσότερες από 250 περιπτώσεις αθλητικών έργων σε όλη την Ελλάδα, ενώ άλλα 400 βελτιωτικά έργα έχουν προχωρήσει στις αθλητικές εγκαταστάσεις όλης της χώρας. «Αναλογιστείτε πόσες θέσεις εργασίας έχει ανοίξει ο αθλητισμός μέσα από αυτά και πόσο έχει συμβάλλει στη μείωση κατά 10% του επιπέδου της ανεργίας, το οποίο παραλάβαμε στο 28% και σήμερα έχει φτάσει στο 18%», υπογράμμισε ο Ιούλιος Συναδινός και πρόσθεσε: «Παραλάβαμε 11 εκατ. χρέη στους διακριθέντες αθλητές! Η Νέα Δημοκρατία χρωστούσε στους Ολυμπιονίκες τα χρήματα από το 2010. Αυτή τη στιγμή έχουν αποπληρωθεί όλα! Παγωμένες λίστες από ονόματα που περίμεναν να γίνει η χρήση των δικαιωμάτων που ο ίδιος ο νόμος και η Πολιτεία τους έδωσε επειδή είχαν διακρίσεις».

Αναφορικά στις προγραμματικές κατευθύνσεις για την επόμενη τετραετία, οι Γιώργος Βασιλειάδης και Ιούλιος Συναδινός δεσμεύτηκαν για τον εμπλουτισμό του θεσμικού κεκτημένου με νόμο πλαίσιο που θα ρυθμίζει πλήρως τα ζητήματα του αθλητισμού για να ενισχυθούν οι συλλογικοί όροι της συμμετοχής στον αθλητισμό, για μηχανισμό χρηματοδότησης των αθλητικών σωματείων για στοχευμένες δράσεις διάδοσης της άθλησης, δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την χαρτογράφηση του ελληνικού αθλητισμού που θα αποτυπώσει την πραγματική εικόνα του αθλητισμού της χώρας.

Αναλυτικά, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης και ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, ανέλυσαν στο κεντρικό εκλογικό περίπτερο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-Προοδευτική Συμμαχία στο Σύνταγμα:

Απολογισμός-Πεπραγμένα Αθλητισμού (Ιαν.2015-Ιούν.2019)

Τι παραλάβαμε:

Ο ελληνικός αθλητισμός τον Ιανουάριο του 2015 παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης των υποδομών, υποχρηματοδότηση, θεσμικά κενά, ασυδοσία των παραγόντων, βίαιες και αντικοινωνικές συμπεριφορές, αδιαφάνεια στους τομείς του ντόπινγκ και του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα πολλαπλώς ναρκοθετημένο περιβάλλον, κατόρθωσε να σταματήσει την πορεία της υποβάθμισης, να αντιστρέψει την εικόνα και να θέσει τις βάσεις για ένα ενιαίο, κοινωνικό και δημοκρατικό σύστημα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, όπως είχε δεσμευτεί πριν από τις εκλογές του 2015.

Τι κατορθώσαμε (Βασικότερες παρεμβάσεις):

Υποδομές

- Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων: ισόρροπη γεωγραφική υλοποίηση των έργων και κάλυψη των αναγκών όλων των αθλημάτων. Τέλος στο καθεστώς ευνοιοκρατίας όπου κάθε πολιτική ηγεσία πρόκρινε τα έργα στην οικεία εκλογική περιφέρεια

- Έργα αποκατάστασης και χρηστή διοίκηση σε όλα τα Εθνικά Αθλητικά Κέντρα της ΓΓΑ (ενεργειακή αναβάθμιση συνολικού προϋπολογισμού 25 εκατομμυρίων ευρώ, νοικοκύρεμα των εγκαταστάσεων και των βοηθητικών χώρων, προγραμματικές συμφωνίες χρήσης με σωματεία, εφαρμογή κοινωνικών κριτήριων σε αθλούμενους και χρήστες, θετικοί ισολογισμοί κ.α.)

- Εκατοντάδες προγραμματικές συμφωνίες με ΟΤΑ για την υλοποίηση νέων έργων σε δημοτικά στάδια (219 έργα σε 130 Δήμους της χώρας συνολικού προϋπολογισμού 38 εκατομμυρίων ευρώ)

- Πιλοτικό Πρόγραμμα αποκατάστασης 20 σχολικών γηπέδων στην σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων (ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ)

- Νέα χρηματοδοτικά εργαλεία σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών (Φιλόδημος ΙΙ) και τις κατά τόπους περιφέρειες

- Διασφάλιση δημοσίου χαρακτήρα υποδομών που είχαν τεθεί υπό καθεστώς ιδιωτικοποίησης (π.χ. χιονοδρομικά κέντρα)

- Κατηγοριοποίηση όλων των εγκαταστάσεων της χώρας, για να διευκολυνθεί το καθεστώς αδειοδότησης που αποτελούσε σοβαρό πρόβλημα για τους υποστελεχωμένους δήμους.

Θεσμικές Τομές – Εκδημοκρατισμός

- Εφαρμογή απλής αναλογικής σε σωματεία και Ομοσπονδίες, τέλος στα στεγανά και τους αποκλεισμούς

- Αυξημένος ρόλος των γυναικών στη διοίκηση και τη λήψη αποφάσεων με την ποσόστωση μελών στα διοικητικά συμβούλια των σωματείων και των ομοσπονδιών

- Περιορισμός «αιώνιων» παραγόντων με θεσμοθέτηση περιορισμού θητειών στα εκτελεστικά μέλη των Δ.Σ.

- Τακτικοί δικαστές στην αθλητική δικαιοσύνη, κατάργηση του ανεξέλεγκτου στην Ε.Π.Ο

- Θέσπιση κάρτας υγείας αθλητή η οποία μηδενίζει την πιθανότητα εμφάνισης σοβαρού προβλήματος υγείας για όλους τους αθλούμενους

- Αυξημένη θεσμική θωράκιση και οικονομική ενίσχυση για τον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία (Α.με. Α.)

- Διασφάλιση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΤΕΦΑΑ με ειδικότητα το ποδόσφαιρο

- Εξορθολογισμός της λειτουργίας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού για ουσιαστικό έλεγχο των αθλητικών εταιριών

- Ενίσχυση Αθλητικού Τουρισμού με θεσμοθέτηση, για πρώτη φορά, τμήματος στην ΓΓΑ με αρμοδιότητα τον συγκεκριμένο τομέα.

- Πλήρης αναδιοργάνωση του οργανογράμματος της ΓΓΑ, με στελέχωση των διευθύνσεων και των τμημάτων με απολύτως διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο.

- Εδραίωση της διαφάνειας με αμελλητί αποστολή στις δικαστικές αρχές των φακέλων για ομοσπονδίες/σωματεία που είχαν παράνομες δράσεις.

Οικονομικές παρεμβάσεις

- Σταδιακή ετήσια αύξηση του συνολικού προϋπολογισμού για την επιχορήγηση όλων των αθλητικών ομοσπονδιών (μεσοσταθμικά 10% κατ' έτος) με διασφάλιση των πάγιων αναγκών λειτουργίας για όλους τους εποπτευόμενους φορείς της χώρας

- Έκτακτες, έπειτα από αναδιαμορφώσεις προϋπολογισμών, επιχορηγήσεις στον χώρο του αθλητισμού για την ευχερή προετοιμασία των αθλητών

- Στοχευμένες παρεμβάσεις-ενέσεις στα Ε.Α.Κ. για την αναβάθμιση των εγκαταστάσεων

- Κάλυψη των έκτακτων αναγκών των ομοσπονδιών για αποστολές στο εξωτερικό

Ανάπτυξη–Εξάπλωση του αθλητισμού

- Υλοποίηση προγράμματος εκμάθησης κολύμβησης για μαθητές Τρίτης δημοτικού. Χιλιάδες παιδιά (τουλάχιστον 45.000 κάθε χρόνο) ανέπτυξαν την ικανότητα πλεύσης, γεγονός ζωτικής σημασίας για την χώρα μας

- Ουσιαστική υλοποίηση των Προγραμμάτων Άθλησης για Όλους (Π.Α.γ.Ο.) με έγκαιρη πρόσληψη των γυμναστών και εξασφάλιση των θεσμικών και οικονομικών προϋποθέσεων. Έπειτα από χρόνια, τα προγράμματα ξεκινούσαν το φθινόπωρο κάθε χρονιάς, αντί για τον χειμώνα ή καθόλου, όπως συνέβαινε πριν το 2015.

- Ενεργοποίηση και ανάπτυξη προγράμματος Be Active με τη συμμετοχή χιλιάδων εθελοντών σε όλη την χώρα

- Ανεμπόδιστη πρόσβαση των πολιτών στις ανακαινισμένες δημόσιες αθλητικές εγκαταστάσεις της Γ.Γ.Α. σε όλη την Ελλάδα

- Πρόγραμμα χορηγιών σε φερέλπιδες αθλητές/αθλήτριες σε συνεργασία με την Ε.Ο.Ε.

- Εξασφάλιση των προϋποθέσεων άθλησης αλλά και φοίτησης για τους μαθητές/αθλητές που συμμετείχαν σε αγώνες στο εξωτερικό

- Ελάφρυνση κόστους μεταφοράς αθλητικών αποστολών και εξοπλισμού από και προς τη νησιωτική Ελλάδα

- Συγκεκριμένο σχέδιο ανάληψης Διεθνών αθλητικών διοργανώσεων υπό την εποπτεία της πολιτείας, ώστε με αναπτυξιακή λογική να συμβάλουν στις τοπικές κοινωνίες

- Συγκεκριμένο πλαίσιο για τις σχολές προπονητών της ΓΓΑ, με αναβάθμιση ωρών και διδακτικής ύλης, με εκπαιδευτές υποχρεωτικά μέλη ΔΕΠ, νέα μαθήματα όπως αθλητικό δίκαιο και αντιντόπινγκ, διαδικασία e- learning για το 30% των ωρών, ανοικτό μητρώο εκπαιδευτών και τριετή ευέλικτο σχεδιασμό σχολών ανά ομοσπονδία και άθλημα

- Διάθεση στις ομοσπονδίες 196 Ομοσπονδιακών προπονητών όλων των αθλημάτων σε συνεργασία με το Υπ. Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων

Αποκατάσταση αδικιών-εκκρεμοτήτων

- Επαναφορά των εργαζομένων της ΓΓΑ που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα από προηγούμενες κυβερνήσεις

- Μέριμνα για πρώην εργαζόμενους του ΟΔΙΕ ώστε να επανδρώσουν υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα

- Πληρωμή των πριμ σε διακριθέντες αθλητές με αποκατάσταση χρόνιων αδικιών

- Διορισμό των αθλητών που διακρίθηκαν σε διεθνείς αγώνες (έπειτα από 11 χρόνια όπου είχε καταστρατηγηθεί ο νόμος)

Βία

- Νομοθετική πρωτοβουλία για θεσμικές και οικονομικές κυρώσεις στις Α.Ε. και τα σωματεία οι οπαδοί των οποίων διαπράττουν επεισόδια

- Κυρώσεις σε υπευθύνους ασφαλείας των ομάδων σε περιπτώσεις πλημμελούς εφαρμογής των μέτρων κατά της βίας

- Οργάνωση του θεσμικού πλαισίου των συνδέσμων οπαδών

- Δυνατότητα περιοριστικών μέτρων – παρουσία σε Αστυνομικά τμήματα την ώρα του αγώνα - σε άτομα που είναι υπόδικα για την διάπραξη αδικημάτων.

Ντόπινγκ

- Εναρμόνιση της αθλητικής νομοθεσίας με τον διεθνή κώδικα της WADA, γεγονός που απέτρεψε την αποπομπή και τον διεθνή διασυρμό της χώρας

- Εμπλουτισμό του σώματος των δειγματοληπτών

- Αυστηροποίηση, με επιπλέον ποινικές κυρώσεις, πέρα των πειθαρχικών, για τους υπαίτιους κρουσμάτων ντόπινγκ

Τι σχεδιάζουμε την επόμενη ημέρα

- Εμπλουτισμός του θεσμικού κεκτημένου με νόμο πλαίσιο που θα ρυθμίζει πλήρως τα ζητήματα του αθλητισμού για να ενισχυθούν οι συλλογικοί όροι της συμμετοχής στον αθλητισμό και να αναδειχθεί ο ρόλος των αθλητών που είναι οι βασικοί πρωταγωνιστές

- Μηχανισμός χρηματοδότησης των αθλητικών σωματείων για στοχευμένες δράσεις διάδοσης της άθλησης.

- Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για την χαρτογράφηση του ελληνικού αθλητισμού που θα αποτυπώσει την πραγματική εικόνα του αθλητισμού της χώρας

- Με βάση το προηγούμενο σημείο, θεσπίζεται ενιαίο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας ώστε να επιτευχθεί αξιοκρατική επιχορήγηση των ομοσπονδιών με βάση τις πραγματικές αθλητικές ανάγκες, τις επιτυχίες και την στήριξη των ηλικιακών υποδομών

- Εξάπλωση των προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης σε όλα τα Αθλητικά κέντρα με ουσιαστική εξοικονόμηση πόρων.

- Κατοχύρωση του επαγγέλματος του προπονητή των ΑΕΙ της χώρας για την προστασία της υγείας των αθλουμένων

- Πολλαπλασιασμό των αθλουμένων, ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, γεωγραφικής περιοχής και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης

Τι πρέπει να αποτρέψουμε

- Το ξεπούλημα των δημόσιων υποδομών, την εγκατάλειψη και την παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα

- Την επιστροφή σε ένα καθεστώς ευνοιοκρατίας και διαφθοράς, με φίλιες ομοσπονδίες, δήμους και σωματεία.

- Την άλωση του αθλητισμού από συγκεκριμένα συμφέροντα μεγαλοϊδιοκτητών ΜΜΕ και επιχειρήσεων»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)