to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:00 | 29.03.2016

Πολιτική

Βαρουφάκης: Επί υπουργίας μου ο Κιμ Γκλεν δεν είχε αμοιβή

Σε ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νικήτα Κακλαμάνη σχετικά με τις απολαβές του συμβούλου του Κιμ Γκλεν απαντά με ανακοίνωσή του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, διευκρινίζοντας ότι ο Κορεάτης οικονομολόγος πρόσφερε τις υπηρεσίες του αμισθί, έως τις 6 Ιουλίου


Επί  υπουργίας του κ. Βαρουφάκη, σύμφωνα με τον ίδιο, ο Κιμ αποδέχθηκε την πρόσκληση να βοηθήσει με την διαπραγμάτευση, εργαζόμενος αμισθί τους πρώτους μήνες, έως ότου οι αρμόδιες υπηρεσίες μελετήσουν και συντάξουν τη βέλτιστη σύμβαση μεταξύ του δημοσίου και μιας ομάδας τεχνικών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου.

Μάλιστα όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο Κιμ Γκλεν συμφώνησε και έτσι προχώρησε η συνεργασία. Μέχρι την 6η Ιουλίου η σύμβαση δεν είχε υπογραφτεί και ο Κιμ δεν είχε τις παραμικρές αποδοχές πέραν της κάλυψης των εξόδων μετακίνησης και διαμονής του στην Αθήνα και στο εξωτερικό κατά την διάρκεια αποστολών στις οποίες συμμετείχε, συνέχισε ο κ. Βαρουφάκης, παραπέμποντας στη «Διαύγεια». «Για το τι συνέβη μετά την 6η Ιουλίου 2015 δεν γνωρίζω» κατέληξε, σχετικά (ολόκληρη η ανακοίνωση παρακάτω).

Ευκλ. Τσακαλώτος: Είναι πολύ καλή επιλογή συμβούλου ο Κιμ Γκλεν (το ρεπορτάζ για τη χθεσινή αντιπαράθεση)

Ρrobono (αφιλοκερδώς) φαίνεται ότι εργαζόταν ως σύμβουλος της κυβέρνησης ο Κορεάτης Κιμ Γκλεν και μετά υπέγραψε σύμβαση, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε, χθες, στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος. Για την κυβέρνηση το κρίσιμο είναι ότι μειώθηκε το κόστος για συμβούλους στο Δημόσιο - μάλιστα ο Ευκλ. Τσακαλώτος υπενθύμισε ότι στην πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών το κόστος για συμβούλους ήταν 14 εκατ. ευρώ, ενώ στην ανακεφαλαιοποίηση που έγινε τώρα ήταν μόνο 1 εκατ. ευρώ.

"Η κυβέρνηση έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στο Δημόσιο και τους δημόσιους υπαλλήλους. Παρ' όλα αυτά υπάρχουν οικονομικά, νομικά, χρηματοοικονομικά θέματα που κάθε κυβέρνηση χρειάζεται πιο εξειδικευμένες γνώσεις και γι' αυτό χρειαζόμαστε συμβούλους" επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών. "Αισθάνομαι πολλές φορές ότι έχω απέναντί μου περισσότερους και με περισσότερα όπλα. Να μην σας πω τι συμβούλους έχει το ΔΝΤ. Αισθάνομαι πολλές φορές ότι η απέναντι πλευρά έχει περισσότερα όπλα" ανέφερε.

Το ζήτημα της σχέσης του Κ. Γκλεν με την κυβέρνηση και της αμοιβής που λαμβάνει έθεσε ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης. Ο υπουργός Οικονομικών δεν είπε πόσα έχει πληρωθεί και πόσα θα λάβει ο Κ. Γκλεν, γεγονός που εξόργισε τον Ν. Κακλαμάνη. "Δεν είναι σπάνια πρακτική οι άνθρωποι να δουλεύουν probono και μετά να υπογράφουν και μία σύμβαση και δεν είναι σπάνιο άνθρωποι να αγαπούν και μια χώρα" τόνισε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, επισημαίνοντας ότι από τον Ιούνιο και μετά έχει υπογραφεί σύμβαση με το γραφείο του Κ. Γκλεν και όχι με τον ίδιο.

"Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο αυτός ο φιλέλλην δούλεψε δωρεάν για το Ελληνικό Δημόσιο; Αν είναι έτσι, θα το πιστέψω. Να τον χρησιμοποιήσουν και άλλα υπουργεία. Θα κερδίσουμε πολλά λεφτά έτσι" αντέδρασε ο Ν. Κακλαμάνης λέγοντας ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα ο Κ. Γκλεν απαίτησε 370.000 ευρώ αμοιβή. "Δεν μου απαντήσατε. Δεν σας εγκάλεσα για αδιαφανή σύμπραξη, ειδικά σε σας δεν θα το έλεγα αυτό ποτέ. Σας έκανα επτά ερωτήματα. Δεν απαντήσατε σε κανέναν" ισχυρίσθηκε. "Αδικήσατε και εμένα και τον Κιμ. Σας είπα ότι είναι δικός μου σύμβουλος και όχι του πρωθυπουργού. Έχει βοηθήσει μέσω εμού και άλλους υπουργούς" του απάντησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος.

Όσον αφορά την ουσία της επιλογής του γραφείου Γκλεν ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι "έχει τεράστια εμπειρία σε χώρες της Ασίας και την Ισλανδία για τις κεφαλαιαγορές". "Έχουμε κάνει μία πολύ καλή επιλογή, ο τρόπος που το κάνουμε έχει μεγαλύτερη διαφάνεια" τόνισε (πηγή: Αυγή). 

Η ανακοίνωση Βαρουφάκη:

«Από την ημέρα που ανέλαβα το Υπουργείο Οικονομικών, επέλεξα τον κ. Glenn Kim ως βασικό σύμβουλό μου επί των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, επιλογή που, κατά την προσωπική μου τουλάχιστον άποψη, απεδείχθη εξαιρετική. Μετά την παραίτησή μου, την 6η Ιουλίου 2015, ο Πρωθυπουργός και ο νέος Υπουργός Οικονομικών έκριναν ότι οι υπηρεσίες του κ. Kim ήταν αρκετά σημαντικές, ώστε να του ζητήσουν να συνεχίσει να τις προσφέρει.

» Σε ό,τι με αφορά, και συγκεκριμένα στα ερωτήματα που μου τέθηκαν για τον κ. Kim από τον κ. Ν. Κακλαμάνη κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Υπουργείο Οικονομικών, απάντησα διεξοδικά, τόσο εγγράφως όσο και προφορικά μέσα στο Κοινοβούλιο. 

» Σχετικά με τη σύμβαση και τις αμοιβές του κ. Kim, επί υπουργίας μου ο κ. Kim δεν υπέγραψε σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο, ούτε και είχε απολαβές.

» Πιο αναλυτικά, όταν ο κ. Kim αποδέχθηκε την πρόσκλησή μου να βοηθήσει με τη διαπραγμάτευση, του ζήτησα να εργαστεί αμμισθί τους πρώτους μήνες της σκληρής διαπραγμάτευσης, έως ότου οι υπηρεσίες μελετήσουν και συντάξουν τη βέλτιστη σύμβαση μεταξύ του δημοσίου και μιας ομάδας τεχνικών συμβούλων, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου. Ο κ. Kim συμφώνησε και έτσι προχώρησε η συνεργασία μας.

» Μέχρι την 6η Ιουλίου η σύμβαση δεν είχε υπογραφτεί και ο κ. Kim δεν είχε τις παραμικρές αποδοχές πέραν της κάλυψης των εξόδων μετακίνησης και διαμονής του στην Αθήνα και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια αποστολών στις οποίες συμμετείχε (δαπάνες που έχουν καταγραφτεί λεπτομερώς στη «Διαύγεια» και έχουν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο).

» Για το τι συνέβη μετά την 6η Ιουλίου 2015 δεν γνωρίζω. Αυτά για την αποκατάσταση της πραγματικότητας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)