to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Βάλε τον Υπουργό στο τρένο»

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2016 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία εξόρμηση-δράση με τίτλο «βάλε τον Υπουργό στο τρένο», πρωτοβουλία της Παναττικής Γραμματείας των ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΡΑΣΙΝΩΝ σε συνεργασία με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τον Σύλλογο Φίλων του Σιδηροδρόμου.


Σκοπός της εξόρμησης με προορισμό την Τιθορέα (Παρνασσός) ήταν η στήριξη του ελληνικού σιδηρόδρομου και η ευαισθητοποίηση του κοινού για την αξία των μέσων σταθερής τροχιάς. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής έγινε ενδιαφέρουσα συζήτηση στο βαγόνι 5 για θέματα σιδηροδρόμων, στην οποία συμμετείχαν οι κ.κ. Υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου (έτος ίδρυσης 1983) Σπύρος Φασούλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθήναςπροερχόμενος από τους ΟΠ Γιώργος Καραμέρος, μέλη της Παναττικής Γραμματείαςσυνεργάτης του Οικολόγου Βουλευτή Γιώργου Δημαράυπάλληλος του ΟΣΕφίλοι των ΟΠ και επιβατικό κοινό.

Ο Σπύρος Φασούλας αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες του Συλλόγου Φίλων του Σιδηροδρόμου για την προστασία του πολύτιμου αρχειακού υλικού και την αξιοποίησή του για εκπαιδευτικούς και τουριστικούς σκοπούς. Μνεία έκανε στην ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου και στους λόγους που το σιδηροδρομικό δίκτυο παρέμεινε αναιμικό, όπως το ανάγλυφο του εδάφους, η ελλιπής αστική ανάπτυξη και η περιορισμένη κινητικότητα των αγροτών και προϊόντων λόγω συνθηκών αυτάρκειας κ.λ.π. Τέλος, στην παρέμβασή του τόνισε τις δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης των υπαρχουσών παλαιών γραμμών και συρμών ως wagon-lit για έναν ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο θεματικό τουρισμό αλλά και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του δικτύου.

Ο Οικολόγος Υπουργός Γιάννης Τσιρώνης αναφέρθηκε στα εμπόδια που συνάντησε μέχρι σήμερα ο σιδηρόδρομος στην Ελλάδα, στην σημασία του για την απεξάρτηση της χώρας από το πετρέλαιο, στις εφαρμοζόμενες πολιτικές απαξίωσής του και στήριξης των λαστιχοφόρων μέσων μεταφοράς προϊόντων και επιβατικού κοινού κάτω από την επιρροή ισχυρών ομάδων συμφερόντων, αλλά και στα τεράστια οφέλη που δίνει το τρένο στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ποιότητα ζωής, στην εθνική οικονομία, και ειδικότερα στο ύψος των τιμών των αγροτικών και όχι μόνο προϊόντων. Τέλος, αναφέρθηκε στα εμπροσθοβαρή έργα υποδομής του νέου ΕΣΠΑ που πρέπει να ολοκληρώσουν ημιτελή έργα οδοποιίας ,αλλά και την βούληση της κυβέρνησης για ανάπτυξη νέων σιδηροδρομικών γραμμών, όπως η Εγνατία, το μετρό Θεσσαλονίκης, η γραμμή Πάτρα-Ρίο κ.ά.

Στη συζήτηση, την οποία συντόνιζε ο Δημήτρης Χρυσαφίδης συντονιστής της Παναττικής Γραμματείας, συμμετείχε ο Γιώργος Καραμέρος, επίσης μέλος των ΟΠ, εκφράζοντας την ευχή, οι δύο εκλεγμένοι Οικολόγοι, ο Υπουργός Τσιρώνης και ο Βουλευτής Δημαράς, να παραμείνουν πιστοί στις ράγες του τρένου της Οικολογίας. Στη συζήτηση πήραν μέρος και συνεπιβάτες απευθύνοντας ερωτήσεις και προβληματισμούς στον Υπουργό αναφορικά με προοπτική σιδηροδρομικής (επανα)σύνδεσης στην περιοχή τους.

Μετά την άφιξη στην Κάτω Τιθορέα έγινε μεταφορά στην Άνω Τιθορέα, από όπου ξεκίνησε δίωρη πεζοπορία στους πρόποδες του Παρνασσού, θέση Καστράκι, για να κλείσει με φαγητό στην πανέμορφη πλατεία της Τιθορέας.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων και η Συντονιστική Γραμματεία της Παναττικής επιθυμούν να ευχαριστήσουν δημόσια την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, τον Πρόεδρο κ. Θεοχάρη και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Τσαλίδη για τη διάθεση των εισιτηρίων και για τη γενικότερη  υποστήριξη στο εγχείρημα.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)