to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:28 | 08.05.2017

πηγή: Στο Κόκκινο

Οικονομία

Β. Κορκίδης: Οι καταναλωτές ήταν μαζί μας την Κυριακή, γύρισαν την πλάτη σε πολυεθνικές και αλυσίδες

«Εκκωφαντική απάντηση» έδωσαν οι καταναλωτές με την απουσία τους από τα μεγάλα πολυκαταστήματα, τα εκπτωτικά χωριά και τις αλυσίδες που άνοιξαν χτες, την ώρα που οι απλοί έμποροι κράτησαν τα ρολά τους κατεβασμένα την Κυριακή, τόνισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης μιλώντας Στο Κόκκινο και τους Προκόπη Αγγελόπουλο και Γιώργο Τραπεζιώτη. Κατά 85% τα εμπορικά καταστήματα παρέμειναν κλειστά, όπως ανέφερε.


«Η εκκωφαντική απάντηση που καταγράφηκε από την πλευρά μας, ήταν η απουσία των καταναλωτών από πολυκαταστήματα, εκπτωτικά χωριά και αλυσίδες», είπε ο κ. Κορκίδης.

«Οι καταναλωτές τους γύρισαν την πλάτη, είναι μαζί μας, δεν είναι μόνο οι έμποροι και τα καταστήματα» που αρνούνται να λειτουργούν τις Κυριακές, όπως σημείωσε.

Πολίτες και επαγγελματίες, κατά τον ίδιο, δεν ενέδωσαν «σε αυτούς που επιμόνως όλο το Σαββατοκύριακο επέμεναν ότι η αγορά θα είναι ανοιχτή, σε όλη την Ελλάδα ... διαψεύστηκαν όλοι».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας υπογράμμισε την υποστήριξη που βρήκαν οι επαγγελματίες από την Περιφέρεια και το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής.

Όπως είπε, εκτός του ότι η προσπάθεια να λειτουργούν τα εμπορικά καταστήματα τις Κυριακές καταστρατηγεί τρία άρθρα του Συντάγματος, όπως έχει κρίνει το ΣτΕ, απαξιώνει και την τοπική αυτοδιοίκηση, που κανονικά είναι αρμόδια να ρυθμίζει τοπικά την εμπορική δραστηριότητα.

«Το ποσοστό του 85% κλειστών καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα έδωσε το στίγμα, είμαστε περισσότεροι. Πρέπει να μας σέβονται, όχι να αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς», είπε ο κ. Κορκίδης.

Ο επικεφαλής των εμπόρων σημείωσε ότι πλέον τα καταστήματα στις τουριστικές περιοχές λειτουργούν 31 Κυριακές ετησίως, ακόμη και αν αυτές κάθε άλλο παρά τουριστικές είναι.

«Ξεκίνησαν το 2013, όταν δεχθήκαμε 6 αρχικά Κυριακές που θεσμοθετήθηκαν ως "εργάσιμες" και στη συνέχεια έγιναν 8 με τις "ενδιάμεσες" εκπτώσεις».

«Δεν τους έφταναν αυτά, ήθελαν και τρίτη αυθαιρεσία», συνέχισε, μετατρέποντας σε «τουριστικές» περιοχές όλο το παραλιακό μέτωπο, την τουρκική» μαρίνα του Φλοίσβου, το «αραβικό» ελληνικό, τα χωράφια γύρω από το αεροδρόμιο ... «όλα τα outlet απέναντι από τις αναχωρήσεις, που πουλάνε π.χ. έπιπλα», είπε χαρακτηριστικά, «δεν είναι τουριστικού ενδιαφέροντος».

«Ξέρουμε ότι όπου γίνει επένδυση τέτοιου τύπου από πολυεθνικές, τις χαρακτηρίζουν τουριστικές περιοχές ... αδιαφορούν για όλες τις υπόλοιπες, έχουν στόχο την Αττική και τη Θεσσαλονίκη».

Υπέδειξε μάλιστα και τα συμφέροντα πίσω από αυτές τις πρακτικές: «είναι αυτοί που επισκέπτονται την τρόικα στο Χίλτον κατ' ιδίαν, χωρίς εκπροσώπηση της κυβέρνησης, είναι αυτοί που μιλούν για "απελευθέρωση της αγοράς"», όπως είπε ο κ.Κορκίδης.

Ο ίδιος εξάλλου τόνισε ότι η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει από τα κόμματα να πάρουν επισήμως θέση, αλλά μέχρι στιγμής το έχει πράξει μόνο το ΚΚΕ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)