to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:41 | 15.04.2013

Διεθνή

Β. Κορέα: Εν μέσω απειλών οι εορτασμοί για τα 101 χρόνια από τη γέννηση του ιδρυτή της

Εν μέσω των γενικευμένων απειλών για επιθέσεις κατά των ΗΠΑ, της Ν.Κορέας και της Ιαπωνίας, αλλά και φόβων για εκτόξευση πυραύλου, η Βόρεια Κορέα γιορτάζει την επέτειο των 101 ετών από τη γέννηση του ιδρυτή της Κιμ Ιλ-σούνγκ


Οι τόνοι στην κορεατική χερσόνησο δεν έχουν πέσει σημαντικά τις τελευταίες ημέρες ενώ η Σεούλ παραμένει σε επιφυλακή για πυραυλικές δοκιμές από τον Βορρά.

Η Πιόνγιανγκ είχε απορρίψει το Σαββατοκύριακο την πρόσκληση της Σεούλ για συνομιλίες σχετικά με την αποκλεισμένη βιομηχανική ζώνη του Καεσόνγκ. Οι ΗΠΑ από την πλευρά τους έχουν προσφέρει συνομιλίες αλλά υπό την προϋπόθεση, υπενθυμίζει το Reuters, να εγκαταλείψει η Βόρειος Κορέα τις πυρηνικές της φιλοδοξίες -κάτι που η χώρα απορρίπτει.

Τις τελευταίες εβδομάδες η Πιόνγιανγκ έχει εξαπολύσει κλιμακούμενες απειλές εναντίον του Νότου και των αμεριακανικών θέσεων στον Ατλάντικό -οι οποίες έχουν προκαλέσει την ομόθυμη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας, της Κίνας συμπεριλαμβανομένης.

Η Σεούλ επανέλαβε τη Δευτέρα ότι είναι σε επιφυλακή για την βορειοκορεατική «Ημέρα του Ήλιου», τη βορειοκορεατική επέτειο της γέννησης του Κιμ Ιλ-Σουνγκ -ημέρα για παρελάσεις στο Βορρά. Ωστόσο, η Πιόνγιανγκ «δεν θεωρείται ότι έχει εκτοξεύσει πυραύλους επ' αφορμή της ημέρας», ανέφερε εκπρόσωπος του νοτιοκορεατικού υπουργείου Άμυνας.

Ο νοτιοκορεατικός στρατός όμως, τόνισε ο εκπρόσωπος, «δεν μειώνει το επίπεδο επαγρύπνησης για τις στρατιωτικές δραστηριότητες στο Βορρά, έχοντας την άποψη ότι δεν μπορεί να υπάρξει πρόκληση ανά πάσα στιγμή».

Σε διάλογο καλεί τη Βόρεια Κορέα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν ανοιχτές σε ειλικρινείς και αξιόπιστες διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση, αλλά η μπάλα είναι στο γήπεδο της Πιονγκγιάνγκ », είπε ο Κέρι κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Τόκιο. «Τις τελευταίες ημέρες είχα εκτενείς συνομιλίες με τους ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Κίνας, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιαπωνίας και θα μιλήσω σήμερα με τον πρωθυπουργό Άμπε », ανέφερε ο Κέρι ενώπιον ενός μεικτού αμερικανο-ιαπωνικού ακροατηρίου.

«Ένα πράγμα είναι βέβαιο. Είμαστε ενωμένοι Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με το επικίνδυνο πυρηνικό πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας που απειλεί όχι μόνο τους γείτονες της, αλλά και τον ίδιο της το λαό », είπε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Ο Τζον Κέρι πάντως επαναλαμβάνοντας την αμερικανική «προσφορά» για διάλογο προς την Πιονγκγιάνγκ, προειδοποίησε ότι η Βόρεια Κορέα θα πρέπει «να κάνει σημαντικά βήματα για να δείξει ότι αφενός τιμά τις δεσμεύσεις της και αφετέρου ότι συμμορφώνεται με τους διεθνείς νόμους και κανόνες».

Πηγή: thepressproject.gr

Διαβάστε επίσης:

 Το ΒΒC θα προβάλει το ντοκιμαντέρ για τη Β. Κορεά παρά τις αντιδράσεις του London School of Economics

Κοινή στάση Ιαπωνίας ΗΠΑ για τα πυρηνικά της Β. Κορέας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)