to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:42 | 20.09.2017

Πολιτική

Β. Αποστόλου: Θα προστατεύσουμε τον αγρότη

Αρκετές θετικές κρίσεις παρά τις επιμέρους παρατηρήσεις, εξασφαλίζει στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, το νομοσχέδιο για την διακίνηση και εμπορία νωπών και ευαλλοίωτων αγροτικών προϊόντων, με το οποίο καθίσταται υποχρεωτική η αναγραφή στη συσκευασία του γάλακτος της χώρας αρμέγματος.


Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Αποστόλου, εξήγησε ότι η δυνατότητα αυτή έχει διάρκεια 30 μήνες, καθώς η συζήτηση στην ΕΕ θα ανοίξει ξανά, δεδομένων των πιέσεων από τις βόρειες χώρες (Βέλγιο και Δανία κυρίως) που βλέπουν να θίγονται τα συμφέροντά τους. Τόνισε ωστόσο, πως πρόκειται για ρύθμιση, «την οποία την πήραμε και θα την υπηρετήσουμε» και εξέφρασε την πίστη ότι θα γίνει μόνιμη, «διότι πραγματικά την έχει ανάγκη ο χώρος».

Η εισηγήτρια της ΝΔ, Φωτεινή Αραμπατζή, αναγνώρισε τις θετικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, επισήμανε ωστόσο τον κίνδυνο να μην εφαρμοστούν, λόγω των ανεπαρκών ελεγκτικών μηχανισμών. Παράλληλα εκτίμησε πως θα προκληθούν στρεβλώσεις στην αγορά λόγω ασάφειας ορισμένων διατάξεων ή εξαιτίας παραλείψεων. Τον κίνδυνο από την ανεπάρκεια των ελέγχων επισήμανε και ο Μιχάλης Τζελέπης από την ΔΗΣΥ, αναφέροντας ωστόσο ότι το νομοσχέδιο κινείται σε θετική κατεύθυνση, για την προάσπιση των συμφερόντων των αγροτών και των κτηνοτρόφων, αλλά και των καταναλωτών.

«Το θέμα είναι κατά πόσο αυτή η δέσμη μέτρων, θα είναι αποτελεσματική, θα συμβάλει στην ενίσχυση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής και κατά πόσο θα διασφαλίσει την ασφάλεια και την ενημέρωση των καταναλωτών» είπε ο Αντ. Γρέγος (ΧΑ).

«Φέρνετε το υπό συζήτηση νομοσχέδιο με τις όποιες αλλαγές, αλλά φαίνεται δεν αλλάζει στο παραμικρό ο αντιδραστικός, ο αντιαγροτικός χαρακτήρας της πολιτικής σας. Δεν δίνει λύσεις στα τεράστια προβλήματα της φτωχό-μεσαίας αγροτιάς» ανέφερε ο Νικόλαος Μωραϊτης (ΚΚΕ).

Για θετικό νομοσχέδιο, το οποίο βάζει σε τάξη τη σχέση ανάμεσα στους εμπόρους και τους αγρότες, έκανε λόγο ο Γ. Λαζαρίδης από τους ΑΝΕΛ. «Δεν βλέπουμε αρνητικά το νομοσχέδιο» σημείωσε ο Αν. Μεγαλομύστακας από την Ένωση Κεντρώων, αλλά ζήτησε αποσαφήνιση κάποιων «σκοτεινών σημείων» του. «Πρωταρχικής σημασίας θέμα» χαρακτήρισε την διάταξη για την διασφάλιση της αναγραφής προέλευσης της χώρας για γαλακτοκομικά προϊόντα, ο Γ. Αμυράς, δηλώνοντας ότι το Ποτάμι, αντιμετωπίζει θετικά το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο στηρίζει τον αγροτικό κόσμο και την πρωτογενή παραγωγή, βάζει τάξη στην αγορά σε ό,τι αφορά τους χρόνους πληρωμής και προστατεύει τον Έλληνα καταναλωτή, υπογράμμισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Καραγιάννης.

«Δεν θέλουμε να αναστατώσουμε την αγορά. Θέλουμε, πραγματικά, να βάλουμε τάξη, στηρίζοντας τον αδύναμο κρίκο σε αυτή τη διαδικασία, που είναι, ασφαλώς, ο αγρότης. Βεβαίως, για να είναι και αποτελεσματικές οι λύσεις που φέρνουμε, γνωρίζουμε ότι αν δεν συνοδευτούν από αντίστοιχους ελέγχους και ελεγκτικούς μηχανισμούς, δεν θα τα καταφέρουμε» απάντησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευ. Αποστόλου, στις παρατηρήσεις των βουλευτών. Διευκρίνισε δε προς την Επιτροπή, ότι έγινε μια προσπάθεια, η οποία είχε ως απαραίτητη προϋπόθεση και τη συνεννόηση με την Ε.Ε.. σημειώνοντας πως έγιναν και εξακολουθούν να γίνονται αλλεπάλληλες συζητήσεις με στόχο την προάσπιση των συμφερόντων του αγροτικού κόσμου.

ΑΠΕ -ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)