to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:10 | 24.10.2018

Διεθνή

«Τρομοδέματα» σε Χίλαρι, Ομπάμα και CNN: Σε κατάσταση συναγερμού οι αρχές

Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ εντόπισαν δύο ύποπτα δέματα που είχαν ως παραλήπτες τον πρώην πρόεδρο Μπ. Ομπάμα και την πρώην υπ. Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον ενώ ύποπτα δέματα φαίνεται να στάλθηκαν και σε γραφεία άλλων Δημοκρατικών -Ύποπτο δέμα απομακρύνθηκε και στο Time Warner Center - Για προσπάθεια τρομοκράτησης έκανε λόγο ο δήμαρχος της Ν. Υόρκης


Σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, τα δέματα αυτά απευθύνονταν σε "πρόσωπα που προστατεύονται" από την υπηρεσία. Το ένα είχε σταλεί στην κατοικία της Κλίντον στην κομητεία Γουεστσέστερ της Νέας Υόρκης και εντοπίστηκε την Τρίτη ενώ το δεύτερο, με παραλήπτη τον Ομπάμα, βρέθηκε νωρίς σήμερα το πρωί κατά τον έλεγχο της αλληλογραφίας του πρώην προέδρου, στην Ουάσινγκτον.

Η Μυστική Υπηρεσία, που είναι υπεύθυνη για την προστασία των πρώην και νυν υψηλόβαθμων αξιωματούχων, ανέφερε ότι τα δέματα εντοπίστηκαν στα κέντρα διαλογής της αλληλογραφίας, πριν φτάσουν στον τελικό προορισμό τους, δηλαδή στα σπίτια των δύο κορυφαίων στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το δέμα που είχε ως παραλήπτρια τη Χίλαρι Κλίντον βρέθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ενώ εκείνο που είχε σταλεί στον Ομπάμα εντοπίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί, κατά τον συνήθη έλεγχο ρουτίνας της αλληλογραφίας τους. Κανένας από τους δύο δεν διέτρεξε κίνδυνο.

Το δέμα που απευθυνόταν στην Κλίντον, με διεύθυνση παραλήπτη το σπίτι της στην Τσαπάκουα της Νέας Υόρκης, περιείχε έναν εκρηκτικό μηχανισμό, σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times. Μια παρόμοια βόμβα είχε τοποθετηθεί πριν από δύο ημέρες σε γραμματοκιβώτιο στο σπίτι του δισεκατομμυριούχου φιλάνθρωπου Τζορτζ Σόρος, στο προάστιο Κάτονα της Νέας Υόρκης, που απέχει μόλις 15 χιλιόμετρα από το σπίτι των Κλίντον.

"Τίποτα δεν έφτασε στο σπίτι τους" ανέφερε σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ο εκπρόσωπος του πρώην προέδρου Μπιλ Κλίντον. Μια εκπρόσωπος της συζύγου του παρέπεμψε για περισσότερες διευκρινίσεις στη Μυστική Υπηρεσία.

Η αστυνομία της Τσαπάκουα, του προαστίου όπου βρίσκεται το σπίτι του ζεύγους Κλίντον, ανέφερε ότι οι τοπικές αρχές βοηθούν το FBI, τη Μυστική Υπηρεσία και τις αστυνομικές αρχές της κομητείας Γουστσέστερ στην έρευνά τους για το δέμα που στάλθηκε στην πρώην υπουργό. "Το ζήτημα διερευνάται από τις ομοσπονδιακές αρχές", τόνισε, παραπέμποντας για περισσότερες διευκρινίσεις στο FBI.

«Είναι μια περίοδος αναταράξεων, μια περίοδος βαθιών διχασμών και εμείς πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταφέρουμε να παραμείνουμε ενωμένοι» δήλωσε από τη Φλόριντα, όπου αναμένετο να παραστεί σε μια προεκλογική εκδήλωση ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών της 6ης Νοεμβρίου», δήλωσε η ίδια η Κλίντον.

Λίγο νωρίτερα υπήρξε μια πληροφορία ότι ένα παρόμοιο δέμα είχε σταλεί και στον Λευκό Οίκο, όμως μια πηγή της προεδρίας το διέψευσε.

Καταδικάζει ο Λευκός Οίκος αλλά και το προεδρικό ζεύγος Τραμπ

Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα τις «ποταπές» πράξεις που είχαν στόχο τον Μπαράκ Ομπάμα και τη Χίλαρι Κλίντον μετά τον εντοπισμό ύποπτων δεμάτων, που περιείχαν ενδεχομένως εκρηκτικούς μηχανισμούς, και απευθύνονταν στον πρώην πρόεδρο και την πρώην υπουργό Εξωτερικών.

«Αυτές οι τρομερές πράξεις είναι τρομερές, οι υπεύθυνοι πρέπει να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους ενώπιον της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Σάρα Σάντερς, εκπρόσωπος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, υπογραμμίζοντας πως οι δυνάμεις της τάξης λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να προστατεύσουν κάθε πρόσωπο που απειλείται από «αυτούς τους δειλούς».

Την ίδια ώρα μέσω του Twitter καταδικάζει το γεγονός και ο Τραμπ:

Αργότερα, ο Τραμπ έκανε λόγο για ενότητα, ενώ υπογράμμισε ότι η «πολιτική βία» δεν θα γίνει ανεκτή στις ΗΠΑ.

«Σε στιγμές όπως αυτή εδώ, πρέπει να ενωθούμε» επισήμανε ο μεγιστάνας από τον Λευκό Οίκο.

«Οι ενέργειες και οι απειλές πολιτικής βίας δεν έχουν θέση στις ΗΠΑ» τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Είμαστε πάρα πολύ θυμωμένοι, ταραγμένοι και δυσαρεστημένοι με όσα είδαμε σήμερα το πρωί και θα διαλευκάνουμε την υπόθεση» υποσχέθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκρηκτικοί μηχανισμοί βρίσκονται στο μικροσκόπιο των αρχών και οι «υπεύθυνοι αυτών των ποταπών ενεργειών θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

«Η ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών είναι η βασικότερη και απόλυτη προτεραιότητά μου».

Από την πλευρά της η Μελάνια Τραμπ κατήγγειλε τις «άνανδρες επιθέσεις», μετά την αποστολή των ύποπτων δεμάτων.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτές τις άνανδρες επιθέσεις και καταδικάζω απερίφραστα όλους όσοι επιλέγουν τη βία» υπογράμμισε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, σε δηλώσεις που έκανε σε μια εκδήλωση για την κρίση των οπιοειδών.

Δέματα στον κυβερνήτη της Ν. Υόρκης και σε άλλους Δημοκρατικούς βουλευτές

Το γραφείο μιας γερουσιαστού των Δημοκρατικών, της Καμάλα Χάρις, στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνιας και της βουλευτίνας του Δημοκρατικού Κόμματος Ντέμπι Γουάσερμαν-Σουλτς στη Φλόριντα εκκενώθηκαν αφού εντοπίστηκαν "ύποπτα δέματα".

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Χάρις, τα δέματα αυτά δεν είχαν ως παραλήπτη τη Χάρις ή κάποιο άλλο πρόσωπο στο γραφείο της. Στο ίδιο κτίριο στεγάζονται και τα γραφεία της εφημερίδας San Diego Union-Tribune.

Στο μεταξύ, το τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC μετέδωσε ότι εντοπίστηκε και ένα ύποπτο δέμα που είχε σταλεί στον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, επί προεδρίας Μπαράκ Ομπάμα, Έρικ Χόλντερ, ενώ πληροφορίες κάνουν και για έναν ύποπτο μηχανισμό, πιθανότατα βόμβα, στο γραφείο του Δημοκρατικού κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο.

Ύποπτο δέμα και στο Time Warner Center - Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας

Το ύποπτο δέμα που είχε εντοπιστεί στους δίδυμους πύργους του Time Warner Center , όπου στεγάζονται και τα γραφεία του CNN, στη Νέα Υόρκη "απομακρύνθηκε με ασφάλεια", ανακοίνωσαν οι αρχές. Σύμφωνα με την αστυνομία, μαζί με τον εκρηκτικό μηχανισμό βρέθηκε και ένας φάκελος που περιείχε λευκή σκόνη.

Την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στη Νέα Υόρκη ανακοίνωσε ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο μετά το επεισόδιο.

Ο δήμαρχος κατήγγειλε ότι υπήρξε "πρόθεση" κάποιων να "τρομοκρατήσουν" την πόλη και υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν άλλες απειλές για την πόλη.

Πληροφορίες από CNN, ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)