to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:39 | 29.12.2022

Πολιτική

Ωμές απειλές Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε επέκταση χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι

Nέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών στον απόηχο της ναυτικής άσκησης Ελλάδας-Γαλλίας-ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο, αλλά και εν αναμονή της επίσκεψης Τσαβούσογλου στις ΗΠΑ για τα F16. Απάντηση από τον εκπρόσωπο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και του κυβερνητικού εκπροσώπου.


Σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον της χώρας μας προχώρησε το πρωί της Πέμπτης (29/12) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύοντας ότι η Τουρκία δεν θα επιτρέψει την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο ούτε κατά ένα μίλι.

«Όχι 12 μίλια, ούτε ένα» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου πριν από το τέλος της χρονιάς.

«Η απόφαση (σ.σ. casus belli) ελήφθη από την Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 και το θέμα είναι ξεκάθαρο και η απόφαση παραμένει σε ισχύ» δήλωσε επίσης ο Τούρκος αξιωματούχος.

«Ωμή απειλή βίας»: Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Αρναούτης, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, επεσήμανε τα εξής:

«Η Τουρκία θα πρέπει επιτέλους να καταλάβει ότι υπάρχουν κανόνες που ακολουθούν όλα τα πολιτισμένα και ευνομούμενα κράτη. Το να απειλείς με χρήση βίας επειδή δεν σου αρέσουν οι κανόνες, παραπέμπει σε άλλους αιώνες και σίγουρα όχι στον 21ο.

Είναι δε, απορίας άξιο ο απειλών να απαιτεί ταυτόχρονα από τον αμυνόμενο να αποστερηθεί τα νόμιμα μέσα προστασίας της κυριαρχίας του. Η γειτονιά μας δεν χρειάζεται ταραξίες, δεν χρειάζεται αναχρονιστικούς αναθεωρητισμούς. Χρειάζεται κράτη που σέβονται το Διεθνές Δίκαιο, όπως η Ελλάδα, η οποία το έχει αποδείξει μέσω συμφωνιών που έχει συνάψει με γειτονικές χώρες βάσει του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Στην ωμή και πρωτόγνωρη για τα σύγχρονα δεδομένα απειλή βίας, η Ελλάδα προτάσσει τους κανόνες, ασκώντας όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο».

Απάντηση Οικονόμου σε Άγκυρα: Η τακτική των απειλών είναι αδιέξοδη, η Ελλάδα δεν εκφοβίζεται

Απάντηση στις τελευταίες προκλήσεις της Άγκυρας, αυτή τη φορά διά στόματος του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος υπογραμμίζει ότι η τακτική των απειλών είναι αδιέξοδη και διαμηνύει ότι η Ελλάδα «δεν εκφοβίζεται». 

Όπως τονίζει ο κ. Οικονόμου, η ελληνική κυβέρνηση πολιτεύεται με αποκλειστικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και τα εθνικά συμφέροντα.

«Δεν ετεροπροσδιορίζεται επ' ουδενί, πόσο μάλλον στα κυριαρχικά μας δικαιώματα» λέει ο ίδιος.

Και συνεχίζει: «Η τακτική των απειλών και των προκλήσεων, στην οποία επιδίδεται η Τουρκία, είναι απολύτως αδιέξοδη, αφού η Ελλάδα ούτε εκφοβίζεται, ούτε τρομοκρατείται».

Κλείνοντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος προτρέπει τους Τούρκους αξιωματούχους να αναλογιστούν το αδιέξοδο και να μην συνεχίσουν στον ίδιο δρόμο και τη νέα χρονιά.

Προβολή ναυτικής ισχύος από την Αθήνα με ασκήσεις συμμάχων στην Ανατ. Μεσόγειο

Για έναν ολόκληρο μήνα, οι Μονάδες Επιφανείας που συμμετείχαν στη γαλλική επιχείρηση «ANTARES» πραγματοποιούσαν ναυτικά γυμνάσια στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, εκεί όπου η Τουρκία επιχειρεί να προβάλει τις παράνομες διεκδικήσεις της με το αναθεωρητικό αφήγημα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Η συμμαχική αρμάδα έκανε ιδιαιτέρως αισθητή την παρουσία της σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο προκαλώντας μεγάλο εκνευρισμό στην Άγκυρα που παρακολουθούσε τη μεγάλη συγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων να κάνει προβολή ισχύος στο μαλακό της «υπογάστριο».

Ενδεικτικό, πάντως, της σημασίας που αποδίδουν η Αθήνα και το Παρίσι στις συνεκπαιδεύσεις αυτές, είναι ότι αποφασίστηκε να δοθεί παράταση μίας εβδομάδας στην παρουσία της Φρεγάτας «ΑΔΡΙΑΣ» δίπλα στο γαλλικό αεροπλανοφόρο, με το ελληνικό πλοίο να ολοκληρώνει με επιτυχία άλλη μια πολυήμερη και απαιτητική αποστολή.

Αντιπροσωπεία της Τουρκίας μεταβαίνει στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής υπηρεσίας της DW, κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία από την Τουρκία αναμένεται να ταξιδέψει στην Ουάσιγκτον στα τέλη Ιανουαρίου για να διεξαγάγει συνομιλίες με το Κογκρέσο, που προέκυψε μετά τις πρόσφατες ενδιάμεσες εκλογές.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται επίσης να συναντηθεί με τον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν.

Ο Σονέρ Τσαγαπτάι, διευθυντής του Προγράμματος Τουρκικών Σπουδών στο Ινστιτούτο Ουάσιγκτον, δήλωσε στην DW ότι ο γερουσιαστής Μενέντεζ, μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος, συνεχίζει να αντιτίθεται στην πώληση, αλλά υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί αυτό, αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ το επιθυμεί.

Η άρση των όρων που είχαν τεθεί για τα F-16 στον προϋπολογισμό του Κογκρέσου ήταν μια θετική εξέλιξη είπε ο Τσαγαπτάι κι ότι αυτό κατέστη δυνατό με τη συμβολή του Λευκού Οίκου, αλλά η αντίθεση του Μενέντεζ είναι σημαντική, διότι ακόμη και ένας μόνο γερουσιαστής μπορεί να εμποδίσει τέτοιες πωλήσεις όπλων.

Ωστόσο, η Άγκυρα εξέφρασε επίσης πρόσφατα την άποψη ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να προσπαθήσει να παρακάμψει αυτή την αντίρρηση.

Ο Τσαγαπτάι δήλωσε ότι αυτή η μέθοδος παράκαμψης είναι τεχνικά δυνατή σε ορισμένες περιπτώσεις, σημειώνοντας ότι εάν η διοίκηση υποβάλει μια συμφωνία πώλησης όπλων στο Κογκρέσο ως επίσημο αίτημα, το Κογκρέσο πρέπει να πραγματοποιήσει κοινή συνεδρίαση για να πει «όχι» σε αυτό το αίτημα και η απόφαση της πλειοψηφίας στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων πρέπει να είναι «όχι». Ο Τσαγαπτάι δηλώνει ότι η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποίησε αυτή τη μέθοδο για την πώληση όπλων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και παρέκαμψε το Κογκρέσο, αλλά τονίζει ότι αυτή η μέθοδος δεν χρησιμοποιείται πολύ συχνά ή δεν προτιμάται.

Ο Τσαγαπτάι πιστεύει ότι ο Λευκός Οίκος επιθυμεί αυτή την πώληση.

«Σε αυτή τη διαδικασία, οι τεχνικές λεπτομέρειες μπορούν να οριστικοποιηθούν στις αρχές του επόμενου έτους. Επίσημα, ο Λευκός Οίκος θα είναι τότε έτοιμος να υποβάλει το αίτημα αυτό στο Κογκρέσο. Σε εκείνο το στάδιο, εάν υπάρχουν άλλα προβληματικά σημεία στις σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ από την πλευρά της Ουάσινγκτον, όπως η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ή μια νέα επιχείρηση στη Συρία, τότε η κυβέρνηση μπορεί να μην είναι σε θέση να πραγματοποιήσει αυτή την πώληση μέσω μιας μεθόδου που θα της επέφερε κάποια πολιτικά προβλήματα».

Δ. Βίτσας: «Η επέκταση των χωρικών υδάτων, παράγοντας ενίσχυσης της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων»

Ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Δυτικού Τομέα Αθηνών, σχολιάσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 FM» σχετικά με τις δηλώσεις Τσαβούσογλου:

«Είναι δικαίωμά μας η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και δεν μπορούμε σαν Ελλάδα αυτό να το αρνηθούμε. Βεβαίως στα νησιά διαφοροποιείται το ζήτημα και επικρατεί η λογική της ίσης απόστασης. Με βάση αυτά, θεωρώ απαράδεκτες τις δηλώσεις Τσαβούσογλου  και αποτελούν συνέχεια της συνολικής Τουρκικής επιθετικής ρητορικής, η οποία θα πρέπει εν ευθέτω χρόνο, να απαντηθεί στην πράξη. Εμείς σαν ΣΥΡΖΑ-ΠΣ πιστεύουμε ότι είναι σημαντική η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, ιδίως ανατολικά και νότια της Κρήτης, τόσο για την εθνική μας ανεξαρτησία όσο και για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Φυσικά το casus belli, που επικαλέστηκε ο κ. Τσαβούσογλου, ισχύει μόνο γι’ αυτόν και αφορά αυτούς στους οποίους απευθύνεται. Και θα πρέπει να επισημάνουμε ότι το ακροατήριό του είναι διεθνές και ανάμεσα σε όλα τα άλλα, είναι και Αμερικανικό, ενώ κυρίως στοχεύει στην ανάδειξη της Τουρκίας ως υπερδύναμης στην περιοχή του Αιγαίου και της Αν. Μεσογείου. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ορίζει την πολιτική της με βάση τι λέει ο ένας και ο άλλος. Αυτά που ισχύουν για μας είναι το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θαλάσσης και μέσα σε αυτά τα πλαίσια θα πρέπει να ασκούμε την εξωτερική μας πολιτική, η οποία εκτός από Εθνική είναι και Ευρωπαϊκή.

Υπάρχει μια επιθετική ρητορική από την Τουρκία εδώ και αρκετά χρόνια. Βέβαια ο καθένας μπορεί να σκέφτεται ή να  εκπέμπει ότι μήνυμα ή όποια ανάλυση θέλει.

Μπορεί μια πιθανή ήττα του Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές να βάζει στο μυαλό κάποιων τη δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα στο Αιγαίο, ή ακόμα περισσότερο στην Κύπρο, αλλά τέτοιου είδους δηλώσεις, πληγώνουν την ενότητα των συμμαχιών. Η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι όσο αφορά το ΝΑΤΟ, ενώ εμείς προστρέχουμε και επιθυμούμε κάτω από συγκεκριμένους όρους, η Τουρκία να εξελιχθεί σε μια “Ευρωπαϊκού” χαρακτήρα χώρα. Εμείς στο βαθμό που μας αφορά, θα πρέπει να βοηθήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, με βάση την επίλυση των διαφορών μας μέσω των αρχών  της διπλωματίας και της προσφυγής στα διεθνή δικαστήρια. Τέτοιες καταστάσεις θα πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε με πίστη στο φρόνημα του Ελληνικού λαού αλλά και  στις δυνατότητες των ενόπλων μας δυνάμεων.
__________________

Στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ, cnn.gr και ethnos.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)