to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:07 | 14.06.2022

Κοινωνία

Στη Βουλή οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ για την αντεργατική τροπολογία Σταϊκούρα

Απαιτούν να αποσυρθεί η τροπολογία που σταματά τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, κλείνει το εργοστάσιο και πετά τους εργαζόμενους στο δρόμο, το αργότερο μέχρι τον Αύγουστο. «Αυτό το έγκλημα δεν πρέπει να περάσει» τονίζουν οι εργαζόμενοι και κατεβαίνουν μαζικά στην Αθήνα σήμερα για να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους να αποσυρθεί η επαίσχυντη τροπολογία


Συντονισμένη απάντηση ετοιμάζουν το μεσημέρι της Τρίτης τα σωματεία των εργαζόμενων της ΛΑΡΚΟ και αλληλέγγυοι απέναντι στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και την «εν κρυπτώ» κατάθεση νέας τροπολογίας στη Βουλή από το ΥΠΟΙΚ, η οποία οδηγεί τους ανθρώπους στην ανεργία, καθώς προβλέπει ότι ο ειδικός διαχειριστής μπορεί να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην επιχείρηση, εξέλιξη που εκτιμάται πως θα οδηγήσει σε 1060 απολύσεις.

Την τροπολογία κατέθεσε ο Χρ. Σταϊκούρας, η εκλογική περιφέρεια του οποίου πλήττεται βάναυσα από το μέτρο, αλλά εκείνος μάλλον δε συγκινείται μπροστά στους σχεδιασμούς ξεπουλήματος του δημόσιου πλούτου σε ημέτερους από το Μέγαρο Μαξίμου

Κάτι τέτοιο ουσιστικά σημαίνει εξαπάτηση της δικαιοσύνης καθώς το Πρωτοδικείο Αθηνών, που έχει δικαιώσει δυο φορές τους εργαζόμενους με προσωρινή διαταγή παγώματος των απολύσεων, στις 6 Μαΐου ενέκρινε την αναβολή εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει τα σωματεία για τις 17 Ιουνίου, που είχε ζητήσει η Ειδική Διαχείριση, με την αιτιολογία ότι άμεσα θα ξεκινούσαν διαβουλεύσεις με τους εργαζόμενους. 

Αντί διαβουλεύσεων ωστόσο φαίνεται ότι βρήκαν σημείο επαφής με την επιτελική κυβέρνηση Μητσοτάκη και παρά τις εξώδικες προσκλήσεις που έστειλαν οι εργαζόμενοι τόσο στον Ειδικό Διαχειριστή όσο και στην ελληνική κυβέρνηση διαβούλευση δεν υπήρξε.

Αντίθετα τρεις μέρες πριν την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στο δικαστήριο, η κυβέρνηση επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος των 1.060 εργαζόμενων αλλά και της δικαιοσύνης, με την τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί την Τρίτη, μαζί με το νομοσχέδιο για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Σε προφανώς δύσκολη θέση βρίσκονται οι τέσσερις βουλευτές Φθιώτιδας της Ν.Δ., ανάμεσά τους και οι κορυφαίοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας και Γιάννης Οικονόμου, καθώς οι μαζικές απολύσεις των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το ξεσπίτωμα αρκετών απ’ αυτούς επηρεάζει όλη την τοπική κοινωνία και οικονομία, κυρίως στη Φθιώτιδα, αλλά και στους όμορους νομούς.

Η τροπολογία για τη ΛΑΡΚΟ προβλέπει:

  • Τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προχωρήσει στην απόλυση και των 1.060 εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και στον προσδιορισμό των αποζημιώσεών τους που θα καλυφθούν από το Δημόσιο.
  • Τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί στη σύναψη μηνιαίων ή διμηνιαίων συμβάσεων ορισμένου χρόνου όσο συνεχίζεται η ειδική διαχείριση και για διάστημα μέχρι πέντε μηνών. Οι δαπάνες πάλι θα καλυφθούν από το Δημόσιο.
  • Την ένταξη των απολυόμενων της ΛΑΡΚΟ άνω των 55 ετών σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης, συγχρηματοδοτούμενα ή από εθνικούς πόρους, σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέχρι τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος και για χρονικό διάστημα που δεν υπερβαίνει τα επτά χρόνια.
  • Την κατάρτιση ειδικών προγραμμάτων στήριξης για ευάλωτους απολυόμενους που δεν εντάσσονται στην παραπάνω κατηγορία, με χρηματοδότηση από πόρους του «Ευρωπαϊκού Ταμείου Παγκοσμιοποίησης για απολυμένους».
  • Το σχέδιο αυτό έχει εξ αρχής απορριφθεί από τους εργαζόμενους, που γι’ αυτό άλλωστε έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη, ενώ έχουν καταθέσει προτάσεις για ανάπτυξη της ΛΑΡΚΟ με πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Το κυβερνητικό σχέδιο μαζικής απόλυσης επανέρχεται τώρα τελεσιγραφικά, τόσο ως κυνικός εκβιασμός προς τους εργαζόμενους, όσο και ως εξαπάτηση του δικαστηρίου, που την ερχόμενη Παρασκευή, 17 Ιουνίου θα βρεθεί προ τετελεσμένων, εφόσον η τροπολογία έχει ψηφιστεί.

Εν τω μεταξύ, στο μέτωπο της πώλησης της ΛΑΡΚΟ, με τους παράλληλους διαγωνισμούς από ΤΑΙΠΕΔ και Ειδική Διαχείριση, η κυβέρνηση τηρεί σιγή ασυρμάτου, καθώς η τελευταία εκ παρατάσεως προθεσμία, στις 5 Ιουνίου, πέρασε χωρίς την παραμικρή πληροφορία για το αν ο μοναδικός ενδιαφερόμενος, η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ –AD Holdings κατέθεσε δεσμευτική προσφορά.

Σφοδρή αντίδραση των εργαζομένων

Το κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ είναι έγκλημα. - MAG24

Δεν έμειναν με σταυρωμένα τα χέρια οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ στην «εν κρυπτώ» κατάθεση στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών, της τροπολογίας που τους οδηγεί στην ανεργία, καθώς προβλέπει τη δυνατότητα του ειδικού διαχειριστή να προβεί σε καταγγελία του συνόλου των συμβάσεων εξηρτημένης εργασίας των εργαζομένων στην επιχείρηση (απολύσεις).

Με ενισχυμένα αντανακλαστικά, καθώς γνωρίζουν τις κυβερνητικές πρακτικές, τα σωματεία των εργαζομένων αποφάσισαν να προχωρήσουν την Τρίτη σε 24ωρη απεργία και να πραγματοποιήσουν συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, την ώρα που θα συζητείται το νομοσχέδιο με την επίμαχη τροπολογία.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων σε σχετική ανακοίνωση: «Το νομοσχέδιο σταματά κάθε δραστηριότητα λειτουργίας. Προωθεί άμεσα την απόλυση δεκάδων εργαζομένων στις εργολαβίες, δεκάδων αυτοαπασχολουμένων αυτοκινητιστών και μικροεργολάβων έργου, δεκάδων εργαζομένων στα εργοστάσια αμμοβολής. Οδηγεί σε πέντε μήνες το πολύ και τον τελευταίο εργαζόμενο της ΛΑΡΚΟ από την άμεση αεργία, στην μακροχρόνια ανεργία, κλέβει τον μόχθο μιας ζωής και μαραζώνει τον τόπο μας».

Η εισήγηση των μελών του Δ.Σ ψηφίστηκε ομόφωνα και σε κλίμα αγωνιστικότητας. Το ανώτερο όργανο, η Γ.Σ., αποφάσισε:

  • Την Τρίτη 14/6, την μέρα που ψηφίζουν τις απολύσεις μας και το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, με 24ωρη απεργία μπαίνουμε στα λεωφορεία και πάμε στην βουλή.
  • Τα λεωφορεία θα φύγουν από τα χωριά στις 11.30 το πρωί με ραντεβού 14.00 έξω από την βουλή.
  • Το Σάββατο στις 20.00 στο καφενείο του Βέλιου θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη για οργάνωση της κινητοποίησης.
  • Την Κυριακή στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου στην Μαλεσίνα.
  • Τη Δευτέρα στις 20.00 θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη στην παραλία της Λάρυμνας».

Σκληρή ανακοίνωση από τους αρμόδιους τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς και σφοδρές αντιδράσεις από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, που κατήγγειλαν τόσο τον χρόνο κατάθεσης της τροπολογίας όσο και το περιεχόμενό της, καθώς ουσιαστικά προβλέπει απόλυση όλων των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, κρατώντας τους παράλληλα σε καθεστώς ομηρίας με δίμηνες συμβάσεις εργασίας, έως ότου οδηγηθεί η εταιρεία σε οριστικό κλείσιμο.

Πάνδημη στήριξη από εργατικά Σωματεία και φορείς

Στο πλευρό των απεργών δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις:

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λαμίας (αναχώρηση λεωφορείου από την Λαμία 10.30 π.μ. στο τέρμα της οδού Στουρνάρα).

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Εύβοιας, Σωματείο Εργαζομένων στις Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις Δ. Κελαϊδίτης ΕΠΕ, Σκαλέζα, Μαζαράκι, Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας (Αναχώρηση λεωφορείων στις 12μ., από πάρκο Βούρκου - Χαλκίδα)

Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής, Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, Ομοσπονδία Μεταλλωρύχων Ελλάδας, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδος, Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, Πανελλήνια Ένωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ), Σωματείο Επαγγελματιών - Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας και Νήσων Αργοσαρωνικού, Σύλλογος Εκπαιδευτικών «Γ. Σεφέρης», Γ' ΕΛΜΕ Αθήνας, ΕΛΜΕ Πειραιά, Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Ο Βύρων», Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας Πατησίων – Κυψέλης «Καίτη Πανοπούλου», Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση «Σελέκτ Σέρβις Πάρτνερ Εστιατόρια Ελλάς Α.Ε» νομού Αττικής, Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Βοιωτίας, Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Φωκίδας, Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Γαλατσίου, Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια νομού Πελοποννήσου, Συνδικάτο Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας-Πέλλας, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Φωκίδας «Αλέξανδρος Δελμούζος», Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής, ΣΕΤΗΠ ν. Αττικής, Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου – Περάματος «Νίκος Πλουμποίδης», Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ «Ο Περικλής», Ένωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δράμας, η ΠΕΝΕΝ, το Συνδικάτο Μετάλλου Πάτρας, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΜΠ, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού ΕΚΠΑ, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής.

Την αλληλεγγύη τους εκφράζουν ακόμα: Το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων, το Εργατικό Κέντρο Άρτας, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ζακύνθου, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ν. Λάρισας, το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας.

Με πληροφορίες από: Εφημερίδα των Συντακτών, 902.gr, Documento

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)