to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:41 | 23.10.2022

Διεθνή

Τρίτη θητεία για τον Σι Τζινπίνγκ

Ο Σι Τζινπίνγκ εξασφάλισε την τρίτη του θητεία στην ηγεσία της χώρας του, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα, μετά το 20ό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, στο οποίο ο 69χρονος ηγέτης ενίσχυσε περαιτέρω την εξουσία του.


Δεν υπήχε αμφιβολία ότι ο Σι Τζινπίνγκ θα αναδεικνυόταν για άλλα πέντε χρόνια Γενικός Γραμματέας του ΚΚΚ στην ψηφοφορία κεκλεισμένων των θυρών, που σημαίνει ότι θα αναδειχθεί εκ νέου πρόεδρος της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου τον Μάρτιο του 2023.

Ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ τοποθέτησε αρκετούς από τους στενότερους συμμάχους του στη Διαρκή Επιτροπή, το επταμελές όργανο το οποίο θεωρείται πως κρατά στα χέρια του τα κλειδιά της εξουσίας στον ασιατικό γίγαντα.

Ο Σι Τζινπίνγκ τόνισε σήμερα πως «ο κόσμος έχει ανάγκη την Κίνα», απευθυνόμενος στον Τύπο αφού εξασφάλισε τρίτη θητεία στην ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος και άρα της χώρας του.

«Η Κίνα δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς τον υπόλοιπο κόσμο και ο κόσμος έχει επίσης ανάγκη την Κίνα», είπε ο κ. Σι, μιλώντας με ικανοποίηση για τα «δύο θαύματα» στη χώρα του: «την ταχεία οικονομική ανάπτυξη και την μακροπρόθεσμη κοινωνική σταθερότητα».

Ο Λι Τσιανγκ, ο επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στη Σαγκάη, ο Ντινγκ Σουεσιάνγκ, ιδιαίτερος γραμματέας του αρχηγού του κράτους, και ο Λι Σι, επικεφαλής της κομματικής οργάνωσης στην Γκουανγκντόνγκ (κεντρικά), είναι ανάμεσα στα νέα μέλη της Επιτροπής, κατέγραψαν οι κάμερες της κρατικής τηλεόρασης στο Παλάτι του Λαού, το κτίριο σοβιετικού στιλ που δεσπόζει στην αχανή πλατεία Τιενανμέν του Πεκίνου.

Το Πολιτικό Γραφείο, το όργανο λήψης αποφάσεων στο Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα, δεν έχει καμία γυναίκα στα μέλη του για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια, σύμφωνα με τη νέα του σύνθεση που ανακοινώθηκε σήμερα.

Η Σουν Τσουνλάν, η μοναδική γυναίκα που συμμετείχε στο 25μελές όργανο, συνταξιοδοτήθηκε και κανένα από τα νέα μέλη του δεν είναι γυναίκα.

Το νέο Πολιτικό Γραφείο αριθμεί αυτή τη φορά 24 μέλη.

Χθες, έγινε γνωστή η νέα σύνθεση της Κεντρικής Επιτροπής, εσωκομματικού «κοινοβουλίου» με περίπου 200 μέλη, στην οποία συμμετέχουν μόνο 11 γυναίκες.

«Οι γυναίκες συνεχίζουν να υποεκπροσωπούνται σημαντικά στην κορυφή της κινεζικής πολιτικής», σημείωσε σήμερα ο εξειδικευμένος ιστότοπος Neican China. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το ποσοστό των γυναικών στη νέα Κεντρική Επιτροπή μειώθηκε, από το 5,4% στο 4,9%. «Για λόγους σύγκρισης, οι γυναίκες αποτελούν το 48,8% του κινεζικού πληθυσμού και το 29,4% των μελών του Κομμουνιστικού Κόμματος», αναφέρεται στον ιστότοπο.

Κιμ Γιόνγκ Ουν και Βλαντίμιρ Πούτιν συγχαίρουν τον Σι Τζινπίνγκ

Kim Jong-un Met With Xi Jinping in Secret Beijing Visit - The New York Times

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν απέστειλε σήμερα τα «θερμά συγχαρητήριά» του στον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για την εκ νέου ανάδειξή του στην ηγεσία του κόμματος και της χώρας του, όπως μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

«Θα οικοδομήσω, μαζί σας, ένα λαμπρότερο μέλλον για τις σχέσεις» μεταξύ της Βόρειας Κορέας και της Κίνας, δήλωσε ο Κιμ σύμφωνα με το KCNA.

Russia and China Unveil a Pact Against America and the West | The New Yorker

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν δήλωσε στο Σι ότι προσβλέπει σε περαιτέρω ανάπτυξη μιας «ολοκληρωμένης συνεργασίας» μεταξύ Ρωσίας και Κίνας.

«Η έκβαση του συνεδρίου του κόμματος επιβεβαιώνει πλήρως την πολιτική σας εξουσίας καθώς και τη ενότητα του κόμματος που οποίου ηγείστε», δήλωσε ο Πούτιν στον Σι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Κρεμλίνου.

Ο Σι και ο Πούτιν υπέγραψαν μια συνεργασία «άνευ ορίων» τον Φεβρουάριο, τρεις εβδομάδες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έκτοτε, η Κίνα τηρεί προσεκτική στάση, επικρίνοντας τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, χωρίς όμως να επικυρώνει ή να βοηθά στη στρατιωτική επιχείρηση.

Ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι η εκ νέου ανάδειξη του Σι θα «ενισχύσει τη θέση της Κίνας στη διεθνή σκηνή» και θα βοηθήσει τη χώρα να υλοποιήσει τα σημαντικά εγχώρια επενδυτικά και αναπτυξιακά σχέδια, ανέφερε το Κρεμλίνο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)