to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:00 | 14.11.2017

Κοινωνία

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα κηρυχθεί η Σύμη - Ο Ν. Σαντορινιός βρίσκεται στο νησί

Χωρίς ρεύμα η Σύμη - Περισσότερα από 10 αυτοκίνητα έχουν παρασυρθεί στη θάλασσα


Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, βρίσκεται από χθες το βράδυ στη Σύμη, συμμετέχοντας συνεχώς σε συσκέψεις για την αποτίμηση των ζημιών. Σήμερα το πρωί, αφού επιθεώρησε τα βασικά σημεία του νησιού, έθεσε ως πρώτο στόχο την οργάνωση των δυνάμεων του κρατικού φορέα και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με σκοπό τον συντονισμό των έργων αποκατάστασης. Στο ad hoc αυτό συντονιστικό όργανο για την αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης, που συνεδριάζει ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα και λειτουργεί υπό τον Υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμμετέχουν ο Δήμαρχος Σύμης, κ. Παπακαλοδούκας, εκπρόσωπος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, κ. Ευστρατίου και εκπρόσωποι της Πυροσβεστικής και του Στρατού.

Έτσι μέχρι στιγμής, στο νησί έχουν σπεύσει ειδικά μηχανήματα του Στρατού και της Περιφέρειας καθώς και εθελοντές, ώστε να συνδράμουν στον καθαρισμό και τη διάνοιξη περιοχών. Αυτή τη στιγμή έχουν αναλάβει έργα καθαρισμού στο Γιαλό, στο Πέδι και στο Χωριό. Ταυτόχρονα, με σταθερούς ρυθμούς αποκαθίσταται η ηλεκτροδότηση στη Σύμη και παράλληλα γίνεται έλεγχος της ποιότητας του νερού και των εγκαταστάσεων υδροδότησης, προς αποκατάσταση μεγάλων προβλημάτων που έχουν προκύψει και σε αυτό το δίκτυο. Δύτες του Λιμενικού επιχειρούν και σήμερα ώστε να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχει κανένας εγκλωβισμένος στα αυτοκίνητα που έχουν πέσει στη θάλασσα.

Κατόπιν συνεννόησης του Υφυπουργού με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Σπίρτζη και τον Γ.Γ. Υποδομών, κ. Δέδε, φτάνει σε λίγη ώρα στη Σύμη εξειδικευμένο κλιμάκιο μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ). Ενώ επίσης, μετά από επικοινωνία του Νεκτάριου Σαντορινιού με την εταιρεία «ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΣ ΘΑΛΑΣΣΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ», το πρωί μεταφέρθηκαν ειδικά μηχανήματα για να βοηθήσουν τα έργα αποκατάστασης.

Τέλος, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, προέβη σε ενημέρωση της Υφυπουργού Οικονομικών, κας. Παπανάτσιου και του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Πετρόπουλου, σχετικά με το μέγεθος των ζημιών και των σημαντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Σύμης και από κοινού αποφασίστηκε να μελετηθεί πρώτον ένα σχέδιο Υπουργικής Απόφασης σύμφωνα με το οποίο θα υπάρξουν φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πληγέντες κατοίκους του νησιού, και δεύτερον ένα σχέδιο για πάγωμα των εισφορών που να αφορά τον πληθυσμό του νησιού.

Από την κακοκαιρία έχει πληγεί ιδιαίτερα η περιοχή του Γυαλού αλλά εκτεταμένες ζημιές έχουν σημειωθεί και στους άλλους οικισμούς. Όπως έγινε γνωστό ο κ. Σαντορινιός, βρίσκεται σε συνεννόηση με τα αρμόδια υπουργεία με σκοπό να κηρυχθεί η Σύμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ άμεσα, από ειδικά κλιμάκια πρόκειται να ξεκινήσει η καταγραφή των ζημιών σε καταστήματα και κατοικίες με σκοπό να κινηθούν οι διαδικασίες για αποζημιώσεις.

Από τις καταρρακτώδεις βροχές επλήγησαν καταστήματα και σπίτια, οχήματα παρασύρθηκαν από ορμητικούς χειμάρρους στην θάλασσα και μεγάλες ποσότητες λάσπης και φερτών υλικών μεταφέρθηκαν στους δρόμους. Την ίδια ώρα διακόπηκε και η ηλεκτροδότηση, καθώς είχε πλημμυρήσει ο σταθμός της ΔΕΗ, η βλάβη ωστόσο προοδευτικά αποκαθίσταται για μεγάλο μέρος του νησιού. Δεν έχουν υπάρξει επίσης μέχρι στιγμής, αναφορές για θύματα, εγκλωβισμένα ή αγνοούμενα άτομα.

Ταχεία υπήρξε η κινητοποίηση όλων των φορέων πολιτικής προστασίας, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εκδήλωσης έντονων πλημμυρικών φαινομένων στο νησί της Σύμης, σύμφωνα με ανακοίνωση της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Μεταβαίνει άμεσα και κλιμάκιο της μηχανικών της Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΔΑΕΦΚ), κατόπιν εντολής του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σπίρτζη, για τη συνδρομή τους στο έργο της καταγραφής και αποκατάστασης των ζημιών, ώστε να επιταχυνθούν και οι διαδικασίες αποζημίωσης των πληγέντων.

Σύμφωνα με την γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, οι πρώτες πυροσβεστικές δυνάμεις άμεσης ανταπόκρισης, αποτελούμενες από δέκα (10) πυροσβεστικούς υπαλλήλους και εννέα (9) αντλητικά μέσα, μετέβησαν από τη Ρόδο στην πληγείσα περιοχή, με πλωτό σκάφος του Λιμενικού Σώματος, από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, αμέσως μετά την εκδήλωση των φαινομένων, για να αναλάβουν το αναγκαίο έργο της άντλησης υδάτων, καθώς και της απομάκρυνσης των φερτών υλών, από κατοικίες και άλλες υποδομές. Σημειώνεται ότι έχουν καταγραφεί 16 κλήσεις για άντληση υδάτων, από τις οποίες έχουν ολοκληρωθεί οι 9.

Λίγες ώρες αργότερα, ακολούθησαν ενισχύσεις και πάλι από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου, σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα. Αυτή τη στιγμή επιχειρούν στο νησί δώδεκα (12) πυροσβεστικοί υπάλληλοι και τρία (3) πυροσβεστικά οχήματα. Επιπλέον, το Πυροσβεστικό Σώμα διέθεσε τέσσερεις (4) βενζινοκίνητες αντλίες, τέσσερεις (4) ηλεκτροκίνητες αντλίες, ένα (1) ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος (Η/Ζ), μία (1) διασωστική σειρά, ένα (1) δισκοπρίονο και δύο (2) μηχανάκια κοπής ξύλων.

Σημειώνεται ότι στις προσπάθειες αντιμετώπισης των καταστροφικών συνεπειών από την πλημμύρα συνέδραμε με σημαντικές δυνάμεις και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ). Συγκεκριμένα, διατέθηκαν και μετέβησαν άμεσα στις περιοχές που επλήγησαν, δεκαεννέα (19) οπλίτες, ένα (1) χωματουργικό μηχάνημα (JCB), ένα (1) φορτηγό όχημα, ένα (1) ανατρεπόμενο όχημα και μία (1) ηλεκτρογεννήτρια δυναμικότητας 40 KW. Επίσης, για την αντιμετώπιση των καταστροφών, κινητοποιήθηκε και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου με την αποστολή δύο (2) χωματουργικών μηχανημάτων (JCB), ενός (1) φορτωτή, δύο (2) φορτηγών οχημάτων καθώς και τεσσάρων εθελοντών με 4Χ4 όχημα.

tags: Σύμη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)