to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Τραμπ και Σι επιχειρούν να αποτρέψουν τον εμπορικό πόλεμο

Μπορούμε πλέον να έχουμε σαφέστερη εικόνα: δεν είναι σύγκρουση, είναι παζάρι


Μπορούμε πλέον να έχουμε σαφέστερη εικόνα: δεν είναι σύγκρουση, είναι παζάρι. Η "μακρά” και "πολύ καλή”, όπως την περιέγραψε στο Twitter, τηλεφωνική συνομιλία που είχε με δική του πρωτοβουλία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπινγκ, κυρίως για τα ζητήματα του εμπορίου και της Βόρειας Κορέας, δείχνει ότι ο επαπειλούμενος γενικευμένος εμπορικός πόλεμος επιχειρείται να δώσει τη θέση του σε μια συμφωνία εφ' όλης της ύλης, καθώς και οι δύο πλευρές νιώθουν ήδη το κόστος των έως τώρα επιθετικών κινήσεών τους.

Αντίστοιχα και το κινεζικό πρακτορείο Xinhua μιαν εικόνα θερμής ανταπόκρισης από μέρους του Σι, με τους δύο ηγέτες να προγραμματίζουν ιδιαίτερη συνάντησή τους στο περιθώριο της Συνόδου της G20 στο Μπουένος Άιρες στις 30 Νοεμβρίου.

Οι αγορές, πάντα πρόθυμες να ακούσουν θετικές ειδήσεις, αντέδρασαν με ενθουσιασμό στα νέα (λ.χ. ο δείκτης Hang ενισχύθηκε κατά 4%, στο μεγαλύτερο ημερήσιο άλμα του από το 2015), πόσο μάλλον που προηγουμένως είχαν αναστατωθεί από την διαρροή της πληροφορίας ότι σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας μεταξύ των Τραμπ και Σι θα ενεργοποιηθούν δασμοί και στην τελευταία κατηγορία κινεζικών εισαγωγών για την οποία δεν ισχύει κάτι τέτοιο, συνολικής αξίας 257 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα περσινά στοιχεία. Η κατά Τραμπ "τέχνη του ντηλ" τίθεται σε πλήρη εφαρμογή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν χρειάστηκε να περιμένει την διεξαγωγή των αμερικανικών ενδιάμεσων εκλογών την ερχόμενη Τρίτη, γεγονός που σημαίνει ότι είτε νιώθει αρκετά ασφαλής για τα αποτελέσματα είτε σκοπεύει να ρίξει στην εκλογική μάχη ένα "χαρτί" της τελευταίας στιγμής. Άλλωστε, η προβολή επιτευγμάτων στον χώρο της οικονομίας αποτελεί το κυριότερο ατού του εκάστοτε προέδρου, ενώ εν προκειμένω οι οδυνηρές για τους Αμερικανούς εργαζόμενους και καταναλωτές επιπτώσεις ενός εμπορικού πολέμου αποτελούν επιχείρημα το οποίο άφησαν αναξιοποίητο οι Δημοκρατικοί.

Από την άλλη πλευρά, τα μηνύματα ανησυχίας των Αμερικανών επιχειρηματιών είχαν πυκνώσει το τελευταίο διάστημα. Οι περισσότερο επιφυλακτικοί αναλυτές, εξάλλου, εξακολουθούν να πιστεύουν ότι η τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Σι δεν ήταν παρά ένας τακτικός ελιγμός, ώστε οι ενδιάμεσες εκλογές να διεξαχθούν με το χρηματιστήριο σε κατάσταση ευφορίας και να δημιουργηθεί το κατάλληλο πλαίσιο για το blame game της επόμενης μέρας, οπότε η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας θα φορτωθεί στην κινεζική πλευρά.

Πάντως, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου Λάρι Κάντλοου δηλώνει ότι η θέσπιση νέων δασμών είναι είναι μια απόφαση "χαραγμένη στην πέτρα”, ενώ κατά το Bloomberg ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δώσει οδηγίες στα υπουργείο να ετοιμάσουν το περίγραμμα μιας συμφωνίας.

Αλλά και το Πεκίνο έδωσε δείγμα των προθέσεών του διακόπτοντας τις συναλλαγές της τράπεζας Kunlun με το Ιράν, στο φόντο της έναρξης των νέων αμερικανικών κυρώσεων κατά της πετρελαϊκής παραγωγής της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι η ασυμμετρία των σινοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων έχει αφήσει το Πεκίνο χωρίς τη δυνατότητα να απαντήσει στους δασμούς του Τραμπ με το ίδιο όπλο, ενώ η ευρύτερη στρατηγική της "ειρηνικής ανάδυσης” ενθαρρύνει την μετάθεση στο μέλλον των εντάσεων με γεωπολιτικούς ανταγωνιστές.

Εκτιμάται ότι η πιστότερη τήρηση των αμερικανικών δικαιωμάτων, η κάλυψη του εμπορικού ισοζυγίου με την αύξηση των εισαγωγών αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου και το χαμήλωμα των τόνων ως προς την φιλοδοξία της Κίνας να πρωταγωνιστήσει στις τεχνολογίες αιχμής θα αποτελέσουν την κυριότερες υποχωρήσεις του Πεκίνου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)