to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:42 | 10.04.2014

πηγή: alterthess.gr

Πολιτική

Τρ. Μηταφίδης σε διαμαρτυρία στο Γερμανικό προξενείο: Η ιστορία δεν παραγράφεται

Διαμαρτυρία στο Γερμανικό προξενείο πραγματοποίησε η δημοτική κίνηση Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη μαζί με την Επιτροπή Θεσσαλονίκης του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με αφορμή την επέτειο της ημέρας κατάληψης της Θεσσαλονίκης από τα ναζιστικά στρατεύματα, καθώς και τη αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ στην Αθήνα.


Ειδικά για τη Θεσσαλονίκη, την «πόλη του Ολοκαυτώματος», η «Θεσσαλονίκη Ανοιχτή Πόλη» απαιτεί την επιστροφή 1.500.000.000 δραχμών – λύτρων που κατέβαλε η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης την περίοδο της Κατοχής για να γλυτώσει 3.500 άρρενα μέλη της ηλικίας 18-45 ετών από την καταναγκαστική εργασία στην οδοποιία, σε λατομεία-μεταλλεία και εργοτάξια της Μακεδονίας.

Ο Τρ. Μηταφίδης σε δηλώσεις του έξω από το γερμανικό προξενείο έκανε λόγο για μια μαύρη επέτειο που σημάδεψε ανεξίτηλα την ιστορία της πόλης. "Στόχος της σημερινής διαμαρτυρίας είναι να τιμήσουμε τα θύματα της ναζιστικής περιόδου στην Θεσσαλονίκη δηλώνοντας ότι οι οφειλές της Γερμανίας είναι ηθικές και υλικές, πρόκειται για τα νομικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών από τα οποία δεν μπορεί η Γερμανία να απαλλαγεί" πρόσθεσε και κατέληξε ότι "Η ιστορία δεν παραγράφεται"

Στην συνάντηση που έγινε μεταξύ του γερμανού προξένου Ινγκο Φον Φος του Τρ. Μηταφίδη και του κατοίκου Χορτιάτη Θ. Βαλαχά, το κλίμα ήταν φιλικό, όταν  όμως τέθηκε το θέμα των οφειλών μέσω ψηφίσματος ο πρόξενος δήλωσε αναρμόδιος.

Στην διαμαρτυρία συμμετείχε και η Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς με υποψήφιο δήμαρχο τον Μανόλη Λαμτζίδη.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)