to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:30 | 01.06.2017

πηγή: stokokkino.gr

Πολιτική

Τρ. Μηταφίδης: Να ανακληθεί η απόφαση παρασημοφόρησης του Ν. Μέρτζου

Στο αίτημα να ανακληθεί η απόφαση της Προεδρίας της Δημοκρατίας για παρασημοφόρηση του Νίκου Μέρτζου αναφέρθηκε μιλώντας την Τετάρτη Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης.


Εξηγώντας τους λόγους αντίδρασης στην απόφαση να τιμηθεί ο Νίκος Μέρτζος με το παράσημο Ανώτερος Ταξιάρχης του Τάγματος του Φοίνικος, τόνισε πως είχε χρηματίσει αντιπρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής της Χούντας και επιπλέον αναφέρθηκε στην εφημερίδα Ελληνικός Βορράς, στην οποία ήταν δημοσιογράφος και εκδότης, σημειώνοντας πως «ήταν το φερέφωνο της Χούντας στην βόρεια Ελλάδα».

Ο Τρ. Μηταφίδης πρόσθεσε πως για την εν λόγω απόφαση «υπάρχει ξεσηκωμός και από την κοινοβουλευτική ομάδα» και ήδη έχει αναληφθεί σχετική πρωτοβουλία από 3 βουλευτές που υπήρξαν πολιτικοί κρατούμενοι, και συγκεκριμένα, εκτός από τον ίδιο, τον Μάκη Μπαλαούρα και τον Νίκο Μανιό. Θύμισε δε πως η κυβέρνηση έχει υπουργό που υπήρξε εξόριστος, τον Γιάννη Μπαλάφα και πως υπάρχουν κι άλλοι στην κοινοβουλευτική ομάδα που ήταν αγωνιστές εναντίον της Χούντας και φυλακίστηκαν.

«Το εισπράξαμε και ως προσωπική προσβολή, αλλά το θέμα δεν είναι το προσωπικό στοιχείο γιατί κάποιοι εδώ μιλάνε περί ρεβανσισμού κλπ. Δεν θέλω να πω πως είμαστε τόσο μεγαλόψυχοι για να ξεχνούμε και να συγχωρούμε αυτούς που υπηρέτησαν το τυραννικό καθεστώς, μας βαραίνουν οι ψυχές και 16χρονων παιδιών στο Πολυτεχνείο, πέρα από τους συναγωνιστές μας, τους συγκρατούμενούς μας που άλλους τους χάσαμε στη μάχη κι άλλους επειδή οι κακουχίες της φυλακής και της εξορίας μίκρυναν τη ζωή τους».

«Το θέμα είναι ότι δεν μπορούμε 50 χρόνια μετά τη χούντα, όχι απλώς να μην έχουμε αποχουντοποίηση, αλλά να έχουμε χουντοποίηση», τόνισε μεταξύ άλλων, προσθέτοντας πως «όποιος υπηρετεί την ιστορική αμνησία και την επιλεκτική μνήμη, κάνει εύκολα θύματα τη γενιά στην ακροδεξιά και την φασιστική δημαγωγία».

Ο Τρ. Μηταφίδης αναφέρθηκε ακόμη στον χώρο μνήμης και αντιδικτατορικής αντίστασης που εγκαινιάστηκε στις αρχές Μαΐου στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, σχολιάζοντας πως «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις, να έχουμε και μάλιστα από τον κορυφαίο πολιτειακό παράγοντα, παρασημοφόρηση ενός όχι οποιουδήποτε, μιλάμε για τον αντιπρόεδρο της Συμβουλευτικής της Χούντας, για να μην πω ότι ήταν από τους πρωταγωνιστές αυτής της μακεδονικής υστερίας που ξέρουμε εμείς οι Θεσσαλονικείς και οι υπόλοιποι πόσο μας έχει κοστίσει και έχουμε κληρονομήσει αυτό το κακοφορμισμένο πρόβλημα με το όνομά μας, η ψυχή μας».

Κλείνοντας επέμεινε στο αίτημα να αποσυρθεί η πρόταση για παρασημοφόρηση υπογραμμίζοντας πως «προστατεύουμε πέρα από την προσωπική μας τιμή και υπόληψη και την ίδια κυβέρνηση, η οποία δεν έχει κανένα λόγο να απολογείται για παραλείψεις, λάθη άλλων».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)