to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:18 | 08.06.2018

πηγή: Στο Κόκκινο

Κοινωνία

Τρ. Μηταφίδης: Η φιλοσοφία μας να αποκαταστήσουμε τον θεσμό του σχολείου στη συνείδηση των παιδιών

Για τo νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση των δομών υποστήριξης της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης που ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής μίλησε στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, σχολιάζοντας παράλληλα την στάση της αντιπολίτευσης.


Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταφίδης ανέφερε σχετικά με το νομοσχέδιο πως «ενώ πριν είχαμε βίους παράλληλους και ασύμπτωτους ανάμεσα σε ορισμένες δομές, αυτονομημένες πολλές φορές, τώρα η έμφαση είναι ότι αυτές οι δομές έχουν άμεση συνέργεια και συνεργασία με τις ίδιες τις σχολικές μονάδες, με τους συλλόγους διδασκόντων για να αντιμετωπίζουν από κοινού προβλήματα, που ξεπερνούν το μαθησιακό επίπεδο. Είναι δομές ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, ιατροπαιδαγωγικές δομές». «Όλα αυτά έχουν την αξία και τη σημασία τους και έγιναν με τη μεγαλύτερη δυνατή φροντίδα, ακριβώς για τις περιπτώσεις παιδιών που αντιμετωπίζουν προβλήματα και πώς θα τα αντιμετωπίσουμε και σε επιστημονικό επίπεδο και όσον το δυνατόν πιο έγκαιρα», πρόσθεσε.

Σχετικά με την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το νομοσχέδιο, ο κ. Μηταφίδης σχολίασε πως «η ΝΔ έχει μία ριζωμένη αντίληψη, δεν θέλει να αλλάζει τίποτε. Είναι υπέρ της διατήρησης της ιεραρχικής δομής που υπήρχε πριν, των μονοπρόσωπων οργάνων». «Αντίθετα», συνέχισε, «η δική μας φιλοσοφία είναι από την πρώτη στιγμή που πήραμε τη διακυβέρνηση της χώρας να αποκαταστήσουμε το σχολείο ως θεσμό αλλά και στη συνείδηση των παιδιών, δίνοντας αρμοδιότητες που δικαιωματικά κατά τη γνώμη μου ανήκουν στους συλλόγους διδασκόντων». «Αυτό δεν αρέσει στη ΝΔ», υπογράμμισε ο ίδιος, επισημαίνοντας πως αυτό εκφράστηκε σε επίπεδο «και συμβολικό και ουσιαστικό με τη θέση ‘που ακούστηκε οι υφιστάμενοι να κρίνουν για λογαριασμό των προϊσταμένων τους’ και γι’ αυτό θα είδατε ότι χειροκρότησαν την αντιδημοκρατική απόφαση του συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε τη συμμετοχή του συλλόγου διδασκόντων στις εκλογές των διευθυντών».

Παράλληλα, ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μηταφίδης χαρακτήρισε «δογματική και ισοπεδωτική» την κριτική από το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας πως «είναι σαφές ότι κορωνίδα της αντίληψης που υπάρχει στο ίδιο το νομοσχέδιο είναι ότι καταργήσαμε το περιβόητο διάταγμα 152, το οποίο είχε λειτουργήσει εντελώς τρομοκρατικά στα σχολεία την περίοδο που καθιερώθηκε, με την εξατομίκευση του εκπαιδευτικού και με την απειλή όχι απλώς της αξιολόγησης  αλλά και της απόλυσης αν αυτό το συνδυάσουμε με σχετικά άρθρα και του υπαλληλικού κώδικα και όχι μόνο». «Τελειώσαμε με αυτήν την ιστορία, αυτό που καθιερώνουμε είναι η αυτοαξιολόγηση των σχολικών μονάδων με συλλογικές διαδικασίες», σημείωσε.

Σχολιάζοντας την στάση του Κινήματος Αλλαγής ο κ. Μηταφίδης έκανε λόγο για «ασυνέργεια κινήσεων μεταξύ τους» που «στο Κίνημα Αλλαγής είναι καθεστώς πλέον», σημειώνοντας πως «δεν ξέρω τι απ’ όλα τους εκπροσωπεί». «Η έμφασή τους ήταν στο να διατηρηθεί το σημερινό κατεστημένο στην εκπαίδευση, να μην υπάρξει η δυνατότητα να πάμε σε μία ανανέωση του ανθρώπινου δυναμικού, νέοι άνθρωποι να μπουν στα της διοίκησης της εκπαίδευσης», σχολίασε, σημειώνοντας πως με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε υπάρχει «ανανέωση και στο επίπεδο της διοίκησης και μάλιστα με αξιοκρατικές διαδικασίες».

«Το πνεύμα του νομοσχεδίου κινείται στις αποφάσεις και των συνδικαλιστικών οργάνων των εκπαιδευτικών από τη δεκαετία ακόμη του 1980», τόνισε επίσης ο κ. Μηταφίδης, σημειώνοντας πως «θα προχωρήσουμε σε ένα πολύ ουσιαστικό κομμάτι, στην επιμόρφωση των εκπαιδευτικών η οποία έχει καταργηθεί εδώ και χρόνια» καθώς επίσης «με την προσπάθεια όλων μας και αφού θα βγούμε από το τούνελ των μνημονίων να προχωρήσουμε σε διορισμούς εκπαιδευτικών». Τέλος, τόνισε την ανάγκη να «ικανοποιηθεί το δικαιολογημένο αίτημα των αναπληρωτών σε θέματα των αδειών, να μην υπάρχει καθεστώς διάκρισης  εις βάρος τους, γεγονός που προβλέπεται και από σχετικές αποφάσεις και του ευρωπαϊκού δικαστηρίου και κοινοτικές οδηγίες».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)