to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:42 | 09.07.2019

Πολιτική

Τους ενοχλεί πολύ η απλή αναλογική: Άμεσα αλλαγές στον Κλεισθένη και νέος εκλογικός νόμος

Όπως προανήγγειλε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο ΥΠΕΣ.


Με πρόσχημα τη διασφάλιση της «κυβερνησιμότητας» των δήμων και των περιφερειών, ο ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο ΥΠΕΣ έσπευσε να εξαγγείλει αλλαγές με το πρώτο κιόλας νομοσχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ,  που αναμένεται να καταταθεί στις 23 Ιουλίου. Παράλληλα, εξήγγειλε και νέο εκλογικό νόμο για τις βουλευτικές εκλογές, που θα προβλέπει την κατάργηση της απλής αναλογικής και θα δίνει τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους.

Η επίθεση στην απλή αναλογική

Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητα του υπουργείου είναι η προώθηση στο πρώτο κιόλας νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 23 Ιουλίου, των απαραίτητων νομοθετικών παρεμβάσεων ώστε «να αντιμετωπιστούν προβλήματα που γεννά η εφαρμογή του συστήματος της απλής αναλογικής στην τοπική αυτοδιοίκηση, με σκοπό να ενισχύσουμε την κυβερνησιμότητα των δήμων και των περιφερειών με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και σεβόμενοι τις συνταγματικές προβλέψεις». Σκοπός του βεβαίως να πλήξει το σύστημα της απλής αναλογικής με το οποίο διεξήχθησαν οι πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, δίνοντας έκφραση και αντιπροσώπευση σε πολύ ευρύτερα στρώματα των πολιτών.

   «Όλοι οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης», διαβεβαίωσε μάλιστα ο νέος υπουργός Εσωτερικών, ...«θα νιώσουν την αγάπη, τον σεβασμό και την έμπρακτη βοήθεια του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κυβέρνησης».

   Η άλλη προτεραιότητα του υπουργείου, όπως πρόσθεσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος, είναι η κατάρτιση και ψήφιση στη Βουλή του νέου εκλογικού νόμου, προκειμένου να αντικατασταθεί ο νόμος της απλής αναλογικής. Απομένει να δούμε αν ο νέος νόμος θα διαιωνίζει το υπάρχον «μπόνους» των 50 εδρών στο πρώτο κόμμα. 

Κ. Πουλάκης: Το νομοσχέδιο για τους έλληνες του εξωτερικού παραδίδεται έτοιμο

Να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος γενικός γραμματέας του ΥΠΕΣ, Κώστας Πουλάκης, ο οποίος κατείχε τη θέση από τις 2 Φεβρουαρίου 2015, είπε ότι παραδίδει στη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, καθώς και το Προεδρικό Διάταγμα για την εκλογή των οργάνων της ΚΕΔΕ, της ΕΝΠΕ και των ΚΕΔ. Στο σύντομο απολογισμό έργου, ο κ. Πουλάκης αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Κλεισθένης», με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η απλή αναλογική στην τοπική αυτοδιοίκηση, στη χρηματοδότηση των ΟΤΑ «με αντικειμενικά κριτήρια», στη διάσπαση πέντε δήμων, καθώς και στην επιτυχή διεξαγωγή τεσσάρων εκλογικών αναμετρήσεων, μεταξύ των οποίων το δημοψήφισμα, που οργανώθηκε μέσα σε έξι ημέρες και τις τετραπλές εκλογές της 26ης Μαΐου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)