to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:45 | 03.06.2023

Διεθνή

Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν ορκίστηκε ενώπιον του κοινοβουλίου και ανακοίνωσε τη νέα κυβέρνησή του

Ορκίστηκε για τρίτη διαδοχική φορά ο Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και ανακοίνωσε τη νέα κυβέρνησή του, παρατείνοντας τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία.


Ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε σήμερα για μια νέα πενταετή προεδρική θητεία, παρατείνοντας τη διακυβέρνησή του σε μια τρίτη δεκαετία. Ηγέτης της Τουρκίας με την πιο μακρά θητεία, ο Ερντογάν κέρδισε το 52,2% των ψήφων στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη στις 28 Μαΐου.

«Εγώ, ως πρόεδρος, ορκίζομαι στην τιμή και την ακεραιότητά μου ενώπιον του μεγάλου τουρκικού έθνους και της ιστορίας να διαφυλάσσω την ύπαρξη και την ανεξαρτησία του κράτους ... να υπακούω στο σύνταγμα, στους νόμους, στη δημοκρατία, στις αρχές και τις μεταρρυθμίσεις του Ατατούρκ και στις αρχές της κοσμικής δημοκρατίας», δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια της τελετής της ορκωμοσίας που διεξήχθη στο κοινοβούλιο στην Άγκυρα και μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους Τούρκους να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να επικεντρωθούν στο μέλλον, αναλαμβάνοντας σήμερα τα καθήκοντά του για μια νέα πενταετή θητεία στο αξίωμα.

Ο Ερντογάν ορκίστηκε νωρίτερα ενώπιον του κοινοβουλίου και αναμένεται να ανακοινώσει το βράδυ, μετά το επίσημο δείπνο, το νέο υπουργικό συμβούλιο που αναμένεται ότι θα σηματοδοτήσει μια αλλαγή όσον αφορά την οικονομική πολιτική αλλά και το τέλος της εποχής των χαμηλών επιτοκίων.

Στην τελετή ανάληψης των καθηκόντων του, στο προεδρικό μέγαρο, ο Ερντογάν υιοθέτησε έναν συμφιλιωτικό τόνο. «Θα αγκαλιάσουμε και τα 85 εκατομμύρια (των Τούρκων), ανεξάρτητα από τις πολιτικές απόψεις τους (…) Ας βάλουμε στην άκρη τη δυσφορία της προεκλογικής περιόδου. Ας αναζητήσουμε τρόπους συμφιλίωσης», είπε, ενώπιον πολλών αρχηγών ξένων κρατών, τους οποίους χαιρέτησε έναν προς έναν. Πρόσθεσε ότι τα 85 εκατομμύρια των Τούρκων πρέπει να ενωθούν «σαν τα τούβλα στον τοίχο», γιατί η χώρα χρειάζεται ενότητα και αλληλεγγύη, περισσότερο από ποτέ άλλοτε.

Ο Τούρκος πρόεδρος προανήγγειλε την αναθεώρηση του συντάγματος, λέγοντας ότι «θα σώσουμε τη δημοκρατία μας από το σημερινό σύνταγμα, το οποίο είναι προϊόν του πραξικοπήματος» του 1980, υποσχόμενος ότι το νέο θα είναι «φιλελεύθερο και χωρίς αποκλεισμούς».

Επαναλαμβάνοντας ότι «ο αιώνας της Τουρκίας έχει αρχίσει», τόνισε ότι «μαζί πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός, να επικεντρωθούμε στο μέλλον και να προσπαθήσουμε να πούμε νέα πράγματα. Πρέπει να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε το μέλλον μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος».

Στην τελετή αυτήν παρέστησαν πολλοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από χώρες και διεθνείς οργανισμούς, όπως ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο πρόεδρος του Πακιστάν Σεχμπάζ Σαρίφ, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και ο πρωθυπουργός της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. Επίσης στην τελετή της ορκωμοσίας συμμετείχε και Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Μετά την ορκωμοσία του στο κοινοβούλιο, θα πραγματοποιηθεί τελετή στο προεδρικό μέγαρο στην οποία θα παραστούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι από 78 χώρες και διεθνείς οργανισμούς, περιλαμβανομένων του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Εκ μέρους της Ελλάδας, ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης, ο οποίος εκπροσώπησε την ελληνική κυβέρνηση στην τελετή ορκωμοσίας του Προέδρου της Τουρκίας, και θα παρακαθήσει στο δείπνο που θα παραθέσει ο Τούρκος Πρόεδρος στους εκπροσώπους των ξένων κυβερνήσεων.

Τη σύνθεση της νέας κυβέρνησής του ανακοίνωσε απόψε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη θέση του αντιπροέδρου ο Ερντογάν διόρισε τον Τζεβντέτ Γιλμάζ, τον μέχρι σήμερα αντιπρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών αναλαμβάνει, όπως αναμενόταν, ο οικονομολόγος Μεχμέτ Σιμσέκ, ο οποίος τάσσεται υπέρ της οικονομικής «ορθοδοξίας» και προκρίνει την αύξηση των επιτοκίων. Ο διορισμός του εκτιμάται ότι θα σημάνει το τέλος της «ανορθόδοξης» οικονομικής πολιτικής που ακολουθούσε ο Ερντογάν επί χρόνια, όπως τη μείωση των επιτοκίων παρά τον υψηλό πληθωρισμό και τον κρατικό έλεγχο των αγορών. Ο Σιμσέκ ήταν υπουργός Οικονομικών και αναπληρωτής πρωθυπουργός μεταξύ 2009-2018.

Ο Χακάν Φιντάν, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών, αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών ενώ το υπουργείο Άμυνας αναλαμβάνει ο Γιασάρ Γκιουλέρ, ο μέχρι σήμερα Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας.

Υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων διορίστηκε ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ.

Ο Σουλεϊμάν Σοϊλού απομακρύνθηκε, όπως αναμενόταν, από το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο αναλαμβάνει ο Αλί Γιερλίκαγια.

Τα άλλα υπουργεία κατανέμονται ως εξής:

Δικαιοσύνης: Γιλμάζ Τουντς

Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών: Μαχινούρ Εζντεμίρ Γκοκτάς

Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων: Βεντάτ Ισιχάν

Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής: Μεχμέτ Οζασεκί

Νεολαίας και Αθλητισμού: Οσμάν Ασκίν Μπακ

Πολιτισμού και Τουρισμού: Μεχμέτ Νούρι Ερσόι

Εθνικής Παιδείας: Γιουσούφ Τεκίν

Υγείας: Φαχρετίν Κοτζά

Βιομηχανίας και Τεχνολογίας: Μεχμέτ Φατίχ Κατζίρ

Γεωργίας και Δασών: Ιμπραχίμ Γιουμακλί

Εμπορίου: Ομέρ Μπολάτ

Μεταφορών και Υποδομών: Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου.

Αναλυτές έχουν προειδοποιήσει πως, αν συνεχισθούν οι σημερινές πολιτικές, η οικονομία οδεύει προς αναταραχή, καθώς τα αποθέματα ξένου συναλλάγματος έχουν εξανεμισθεί και ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί.

Ο Ερντογάν περιέλαβε στο υπουργικό συμβούλιό του, τον πρώην επικεφαλής της οικονομίας Μεχμέτ Σιμσέκ,  κάτι που ίσως αποτλέσει μια δυνητική επιστροφή σε μεγαλύτερη οικονομική ορθοδοξία, που θα περιλαμβάνει ενδεχομένως αυξήσεις επιτοκίων. Ο Σιμσέκ έχαιρε του σεβασμού των επενδυτών, όταν είχε υπηρετήσει ως υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από το 2009 ως το 2018. Ένας σημαντικός ρόλος γι' αυτόν τώρα θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια αποστασιοποίηση από χρόνια επιμονής στα χαμηλά επιτόκια παρά τον υψηλό πληθωρισμό και βαρύ κρατικού ελέγχου των αγορών.

Ο 69χρονος Ερντογάν έγινε πρωθυπουργός το 2003, αφού το κόμμα του, το AKP, κέρδισε τις εκλογές στα τέλη του 2002, μετά τη χειρότερη οικονομική κρίση που είχε αντιμετωπίσει η Τουρκία από τα χρόνια του 1970. Πριν ορκισθεί, ο Ερντογάν έλαβε την προεδρική εντολή από τον προσωρινό πρόεδρο του κοινοβουλίου. Η νέα πενταετής θητεία επιτρέπει στον Ερντογάν να συνεχίσει τις όλο και πιο αυταρχικές πολιτικές του που έχουν πολώσει τη χώρα, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά έχουν ενισχύσει τη θέση της ως περιφερειακής στρατιωτικής δύναμης, επισημαίνει το Ρόιτερς.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)