to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:29 | 12.01.2018

Διεθνή

Τουρκία: Κυβερνητική επίθεση στο Συνταγματικό Δικαστήριο επειδή άφησε ελεύθερους δύο δημοσιογράφους που είχε συλλάβει το καθεστώς Ερντογάν

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Τουρκίας «ξεπέρασε τα όρια» που ορίζει η νομοθεσία με την απόφασή του να αφεθούν ελεύθεροι δύο δημοσιογράφοι με την αιτιολογία ότι παραβιάστηκαν τα δικαιώματά τους ενώ βρισκόντουσαν υπό κράτηση, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ - Σε τοπικό δικαστήριο η υπόθεση


Η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι η υπόθεση δύο δημοσιογράφων, που κρατούνται εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο για φερόμενες σχέσεις τους με την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016, θα κριθεί από ένα τοπικό δικαστήριο, μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της χώρας ότι πρέπει να απελευθερωθούν, μια τροπή που είναι πιθανό να ενισχύσει τις ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου.

Το Συνταγματικό δικαστήριο αποφάσισε χθες υπέρ της απελευθέρωσης των δύο δημοσιογράφων, οι οποίοι βρίσκονται στη φυλακή για περισσότερο από έναν χρόνο σχετικά με το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016. Ωστόσο μερικές ώρες αργότερα ποινικά δικαστήρια αποφάσισαν να παραμείνουν υπό κράτηση, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Η επίθεση του τούρκου αντιπροέδρου στο Συνταγματικό Δικαστήριο

"Όταν αποφασίζει για μεμονωμένα αιτήματα, το Συνταγματικό Δικαστήριο (...) δεν μπορεί να ενεργεί ως ανώτατο εφετείο και δεν μπορεί να παίρνει αποφάσεις σαν τέτοιο", γράφει ο Μποζντάγ στο Twitter.

"Το Συνταγματικό Δικαστήριο ξεπέρασε τα όρια που ορίζει το Σύνταγμα και η νομοθεσία", προσθέτει.

Οι δημοσιογράφοι Μεχμέτ Αλτάν και Σαχίν Αλπάι κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατικές ομάδες και για απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και βρίσκονταν μεταξύ των περισσότερων από 50.000 ανθρώπων που παραμένουν υπό κράτηση μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. Αυτοί αρνούνται τις κατηγορίες αυτές.

Σε μια ευρεία εκστρατεία καταστολής που προέβησαν μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016, οι τουρκικές αρχές έχουν κλείσει περίπου 130 μέσα ενημέρωσης. Η Ένωση Τούρκων Δημοσιογράφων δηλώνει ότι περίπου 160 δημοσιογράφοι βρίσκονται στην φυλακή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 
Το Συνταγματικό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας, αποφάνθηκε χθες Πέμπτη υπέρ της απελευθέρωσης των δύο δημοσιογράφων, του Μεχμέτ Αλτάν και του Σαχίν Αλπάι, με το αιτιολογικό ότι τα δικαιώματά τους παραβιάσθηκαν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση. Μερικές ώρες αργότερα, ποινικό δικαστήριο αποφάσισε να παραμείνουν υπό κράτηση.
 
Η ανατροπή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου από ένα κατώτερο δικαστήριο είναι πιθανό να προκαλέσει περαιτέρω ανησυχίες για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Τουρκία μετά την εκτεταμένη καταστολή που ακολούθησε την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.
 
Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, οι αρχές έκλεισαν περίπου 130 μέσα ενημέρωσης. Η Τουρκική Ένωση Δημοσιογράφων λέει πως περίπου 160 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή, οι περισσότεροι από τους οποίους τέθηκαν υπό κράτηση μετά το πραξικόπημα.
 
«Είτε μας αρέσει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου είτε όχι, η αρχή που θα πάρει τη σωστή απόφαση είναι το πρωτοβάθμιο δικαστήριο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ αναφερόμενος στο τοπικό δικαστήριο.
 
«Όποιο δικαστήριο κι αν αποφασίζει, περιμένουμε απ' αυτό να μην λάβει αποφάσεις που θα εμποδίσουν τη μάχη εναντίον του FETO», δήλωσε χρησιμοποιώντας τον όρο της κυβέρνησης για το δίκτυο του ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο κατηγορεί ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος.
 
Νωρίτερα σήμερα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ είχε δηλώσει πως το Συνταγματικό Δικαστήριο υπερέβη τα όριά του.
 
«Όταν αποφαίνεται επί ατομικών προσφυγών, το Συνταγματικό Δικαστήριο ... δεν μπορεί να ενεργεί ως υπερ-εφετείο και δεν μπορεί να λαμβάνει αποφάσεις σαν τέτοιο δικαστήριο», έγραψε ο Μποζντάγ στο Twitter.
 
«Το Συνταγματικό Δικαστήριο υπερέβη τα όρια που ορίζονται από το σύνταγμα και τους νόμους», υποστήριξε.
 
Οι Αλτάν και Αλπάι κατηγορούνται για σχέσεις με τρομοκρατικές οργανώσεις και απόπειρα ανατροπής της κυβέρνησης και ήταν ανάμεσα στους περισσότερους από 50.000 ανθρώπους που παραμένουν υπό κράτηση μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος. Οι δύο δημοσιογράφοι αρνούνται τις κατηγορίες.
 
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε σήμερα ότι οι σχέσεις ανάμεσα στην Ευρώπη και την Τουρκία δεν θα προοδεύσουν όσο η Τουρκία κρατάει δημοσιογράφους στη φυλακή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)