to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:39 | 19.06.2023

Διεθνή

Τουλάχιστον 3 νεκροί Παλαιστίνιοι σε βίαιες συγκρούσεις που μαίνονται στη Τζενίν

Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 31 άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, όπου σημειώθηκαν σφοδρές συγκρούσεις, με ισραηλινό ελικόπτερο να εκτοξεύει πυραύλους.


Η επιχείρηση του στρατού του Ισραήλ στον καταυλισμό Παλαιστίνιων προσφύγων στη Τζενίν βρισκόταν ακόμη σε εξέλιξη στις 10:45 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με φωτογράφο του AFP. Ο φωτογράφος αυτό περιέγραψε συγκρούσεις πρωτόγνωρης έντασης και δήλωσε πως είδε ισραηλινό ελικόπτερο να εκτοξεύει δύο πυραύλους, κάτι που έχει να συμβεί χρόνια.

Ο στρατός του Ισραήλ επεσήμανε ότι διεξάγει επιχείρηση για τη σύλληψη «καταζητούμενων υπόπτων», στη διάρκεια της οποίας υπήρξε «ιδιαίτερα έντονη ανταλλαγή πυρών» μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και ενόπλων.

«Ελικόπτερα του στρατού άνοιξαν πυρ εναντίον ενόπλων προκειμένου να συνδράμουν στην απομάκρυνση στρατιωτών», επεσήμανε σε ανακοίνωσή του.

Σύμφωνα με πηγή των παλαιστινιακών υπηρεσιών Πληροφοριών, αυτή είναι η πρώτη φορά που ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε πυραύλους εναντίον της Τζενίν μετά το τέλος της δεύτερης ιντιφάντα (2000-2005).

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι στρατιωτικό όχημα υπέστη ζημιές από έναν από τους πολλούς εκρηκτικούς μηχανισμούς που εκτόξευσαν οι Παλαιστίνιοι εναντίον των στρατιωτών, οι οποίοι «απάντησαν με πραγματικές σφαίρες».

Σύμφωνα με τον φωτογράφο του AFP, ο ισραηλινός στρατός αντιμετώπισε τόσο ισχυρή αντίσταση που ένα τζιπ με πολλούς στρατιώτες βρέθηκε σε δύσκολη θέση υπό πυκνά πυρά.

Βίντεο που περιήλθε στην κατοχή του Reuters δείχνει έκρηξη να σημειώνεται σε τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού, την ώρα που ακούγονται πυροβολισμοί. Άλλο βίντεο δείχνει ισραηλινό ελικόπτερο να εκτοξεύει πύραυλο.

Στην ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ελικόπτερο άνοιξε πυρ στη διάρκεια των συγκρούσεων και ότι ένα τεθωρακισμένο όχημά του επλήγη από έκρηξη. Προς το παρόν δεν έχει σχολιάσει τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης ότι στο δεύτερο περιστατικό τραυματίστηκαν πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες.

Ο 15χρονος Άχμεντ Σακέρ, ο 21χρονος Χαλέντ Ασάσα και ο 29χρονος Κάσαμ Αμπού Σαρία σκοτώθηκαν, επεσήμανε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, διευκρινίζοντας ότι τουλάχιστον άλλοι 31 άνθρωποι τραυματίστηκαν, οι περισσότεροι από πραγματικές σφαίρες.

«Ενότητα»

Προπύργιο ένοπλων παλαιστινιακών οργανώσεων, η βόρεια Δυτική Όχθη είναι θέατρο τους τελευταίους μήνες συγκρούσεων, πολλές φορές αιματηρών, μεταξύ των Παλαιστινίων και των ισραηλινών δυνάμεων που κάνουν συχνά εκεί επιδρομές.

Τον Μάρτιο τέσσερις Παλαιστίνοι, ανάμεσά τους ένας έφηβος και ένοπλοι, σκοτώθηκαν στη διάρκεια άλλη επιδρομής του ισραηλινού στρατού στην περιοχή.

Ο αντικυβερνήτης της Τζενίν, ο Καμάλ Αμπού αλ Ρουμπ, δήλωσε ότι ο ισραηλινός στρατός εισήλθε στη Τζενίν περίπου στις 04: 00 τα ξημερώματα.

«Βρισκόμαστε εν μέσω μια συνολικής σύγκρουσης σε όλα τα μέτωπα που απαιτεί την ενότητα του λαού μας έναντι σε αυτή την επιθετικότητα», αντέδρασε ο Παλαιστίνιος υπουργός Πολιτικών Υποθέσεων Χουσέιν Αλ Σέιχ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Από την αρχή του έτους έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 162 Παλαιστίνιοι, 21 Ισραηλινοί, ένας ουκρανός και ένας Ιταλός, σύμφωνα με καταμέτρηση του AFP με βάση επίσημες ισραηλινές και παλαιστινιακές πηγές.

Μεταξύ των νεκρών είναι από την παλαιστινιακή πλευρά μαχητές και πολίτες, ανάμεσά τους και ανήλικοι, και από την ισραηλινή πλευρά κυρίως πολίτες, εκ των οποίων ανήλικοι και τρία μέλη της αραβικής μειονότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)