to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:44 | 22.03.2015

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Τοπικές εκλογές σε Ανδαλουσία: Εισβολή Podemos με 19-22 βουλευτές με στόχο την ανατροπή

Το Podemos εκλέγει από 19 έως 22 βουλευτές στη τοπική βουλή της Ανδαλουσίας.


Του Αργύρη Παναγόπουλου

Το Podemos εκλέγει από 19 έως 22 βουλευτές στη τοπική βουλή της Ανδαλουσίας, ενώ οι Σοσιαλιστές με 41 έως 44 βουλευτές αδυνατούν να σχηματίσουν κυβέρνηση  Το δεξιό Λαϊκό Κόμμα εκλέγει 32 με 35 βουλευτές, από τους 50 που είχε στην προηγούμενη τοπική βουλή. Το λαϊκίστικο "Πολίτες" εκλέγει 6 με 7, ενώ η Ενωμένη Αριστερά φαίνεται να περιορίζει τις αναμενόμενες απώλειές της και να εκλέγει 6 με 7 βουλευτές, σύμφωνα με τη πρώτη δημοσκόπηση exit poll που δημοσιεύτηκε με το τέλος της εκλογικής διαδικασίας στις 21.00 ώρα Ελλάδας. . 

Η δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών επιστρέφει στην Ανδαλουσία, χάρις στην εισβολή του Podemos, που οδήγησε δύο ώρες πριν από την ολοκλήρωση των τοπικών εκλογών στην αύξηση του ποσοστού συμμετοχής πάνω από το 51%, περίπου 4% σε υψηλότερα επίπεδα από το 2012, αφού μέχρι τις 19.00 ώρα Ελλάδος είχε ψηφίσει στα 9.873 εκλογικά τμήματα το 51,41% σε σχέση με το 47,21% του 2012.

Η Ανδαλουσία είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη από τις ισπανικές «Αυτονομίες», τις αντίστοιχες με τις ελληνικές Περιφέρειες, αλλά με πολύ περισσότερες δικαιοδοσίες εξαιτίας της πολυεθνικότητας της χώρας. Σήμερα κλήθηκαν να ψηφίσουν περίπου 6,5 εκατομμύρια πολίτες, ενώ εδώ και τριάντα τρία χρόνια η τοπική κυβέρνηση ελέγχεται από το Σοσιαλιστικό Κόμμα, που σε ορισμένες περιπτώσεις προχώρησε σε συνεργασίες με την Ενωμένη Αριστερά.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο Σοσιαλιστικό Κόμμα τα χειρότερα αποτελέσματα από το 1982, γεγονός που θα το αναγκάσει να προχωρήσει πιθανώς σε συμμαχίες ή με το Podemos ή την Ενωμένη Αριστερά ή και τους δύο, δεδομένης της αντιπαράθεσής του με το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, που αναβιώνει το δικομματισμό.

Η Ανδαλουσία αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, με την επίσημη ανεργία να καταρρίπτει «εθνικό» ρεκόρ φθάνοντας στο 34% και τη νεανική ανεργία να ξεπερνά επισήμως το 60%!

Η απερχόμενη πρόεδρος της κυβέρνησης, η 40χρονη Σουζάνα Ντίαθ, του Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα βρει ένα τοπικό κοινοβούλιο περισσότερο κατακερματισμένο,  με την είσοδο πέντε έναντι των τριών κομμάτων του παρελθόντος, και το Podemos με την Ενωμένη Αριστερά να πιέζουν για μια πραγματική αριστερή διακυβέρνηση.

Στις εκλογές του 2012 το Λαϊκό Κόμμα είχε κερδίσει με το 40,6%, αλλά το Σοσιαλιστικό Κόμμα με το 39,52% και η Ενωμένη Αριστερά με το 11,34% σχημάτισαν κυβέρνηση.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις ρπιν τις εκλογές έδιναν ντο Podemos στη δεύτερη θέση και την Ενωμένη Αριστερά στη πέμπτη θέση, αφού φαίνεται να την περνά το λαϊκίστικο μετριοπαθές «Πολίτες». «Οι Πολίτες» εμφανίστηκαν στην Ανδαλουσία ένα μήνα πριν από την προκήρυξη των τοπικών εκλογών και στοχεύουν να σχηματίσουν κυβέρνηση με τους  Σοσιαλιστές, δεδομένου ότι η Ντίαθ έχει δηλώσει ότι δεν θα συνεργαστεί με το Podemos ή το Λαϊκό Κόμμα. Ορισμένοι αναλυτές προσπαθούν να διαβάσουν μέσα από τα αποτελέσματα της Ανδαλουσίας τον πολιτικό χάρτη που θα διαμορφωθεί στην Ισπανία μετά τις βουλευτικές εθνικές εκλογές του Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Η τελευταία δημοσκόπηση του CIS έδινε στο Σοσιαλιστικό Κόμμα 47 βουλευτές από τις 109 έδρες του τοπικού κοινοβουλίου, 21 με 22 στο Podemos, 5 στους «Πολίτες», 4 με 5 στην Ενωμένη Αριστερά, χάνοντας πάνω από τους μισούς βουλευτές της μετα από μια διακυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές την τελευταία τριετία.

Η Τερέζα Ροντρίγκεθ, η πρώην ευρωβουλευτής του Podemos που παραιτήθηκε για να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του νέου κινηματικού - κόμματος, στοιχηματίζει ότι το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ανδαλουσία θα ανοίξει «το έτος της αλλαγής» σε ολόκληρη την Ισπανία, χάρις στην είσοδο του Podemos στις τοπικές κοινωνίες και τη μετατροπή του σε ένα πραγματικό κόμμα σε εθνικό επίπεδο.

Ο κόσμος του Podemos διακατέχεται από μια μεγάλη αισιοδοξία ότι θα καταφέρει να εκθρονίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα από την τοπική κυβέρνηση, θεωρώντας ότι οι Σοσιαλιστές έχουν μετατραπεί σε ένα πραγματικό καθεστώς, ενώ η Ροντρίγκεθ, υπογραμμίζοντας  ότι δεν πρόκειται να στηρίξει τους Σοσιαλιστές, εκτός «εάν κάνουν μια στροφή 180 μοιρών», δεν παρέλειψε να δώσει ένα σαφές μήνυμα για το τέλος του δικομματισμού στην Ανδαλουσία και τη χώρα.  

Η αποδυνάμωση της Ενωμένης Αριστεράς, που ίσως δεν θα μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση με το Σοσιαλιστικό Κόμμα, τροφοδοτεί τα σενάρια για κυβέρνηση «πλατιών συνεργασιών» ανάμεσα στο Σοσιαλιστικό και Λαϊκό Κόμμα, κάτι που τόσο η Ενωμένη Αριστερά όσο και το Podemos θέλουν να αποτρέψουν.

Η Ενωμένη Αριστερά με υποψήφιο τον Αντόνιο Μαϊγιο στοιχηματίζει ότι θα κερδίσει ένα σημαντικό τμήμα από το 40% των αναποφάσιστων  για να παραμείνει «η δύναμη κλειδί» για το σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Η Ενωμένη Αριστερά είχε συμμετάσχει στη τοπική κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές για να αποτρέψει το σχηματισμό κυβέρνησης μειοψηφίας του Λαϊκού Κόμματος με επικεφαλής το Χαβιέρ Αρένας, ένας από τους πιο στενούς συνεργάτες του Αθνάρ και του Ραχόι.  Η πίεση από το Podemos, που φαίνεται να συγκεντρώνει ένα τμήμα του εκλογικού σώματος της Ενωμένης Αριστεράς που ήταν αντίθετο με τη συνεργία με τους Σοσιαλιστές, ενδέχεται να οδηγήσει σε απότομη συρρίκνωση της αντιπροσώπευσής της στο τοπικό κοινοβούλιο εκλέγοντας από 4 έως 7 στην καλύτερη των περιπτώσεων από τους 12 βουλευτές που είχε στην προηγούμενη τοπική βουλή.

Ο Αλμπέρτο Γκαρθόν και ο πρώην ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Χούλιο Αγκίτα στήριξαν προεκλογικά το Μαϊγιο. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία της πρώην τοπικής υπουργού Οικονομικών και Κατοικίας Ελένα Κορτές, που είχε σταματήσει 6.000 εξώσεις και κατασχέσεις κατοικιών από τις τράπεζες σε νοικοκυριά που δεν μπορούσαν να πληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια. Η κυβέρνηση του Ραχόι, προχωρώντας σε μια πρωτοφανή στήριξη των συμφερόντων των τραπεζών, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο για να ακυρώσει το τοπικό νόμο που είχε παρουσιάσει η Κορτές.  Οι υποψήφιοι της Ενωμένης Αριστεράς από την πλευρά τους επαναλάμβαναν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας ότι οι περισσότερες προτάσεις του Podemos αποτελούν τμήμα των θέσεων της Ενωμένης Αριστεράς κατά τη διάρκεια της προηγούμενης παρουσίας της στη τοπική κυβέρνηση!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)