to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:31 | 04.02.2021

Πολιτική

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Καταστροφική η πολιτική ΝΔ για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας

Συνάντηση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον Σύλλογο Εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων «Δώρα Κατσιβαρδάκου»


Την Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης, αντιπροσωπείας του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτική/Φύλου ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ με τον Σύλλογο Εργαζομένων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων “Δώρα Κατσιβαρδάκου” μετά από πρόσκληση του δεύτερου, για την συνεχιζόμενη υποβάθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους του Συλλόγου, η Πρόεδρος, Στέλλα Παλαιολόγου και ο Αντιπρόεδρος, Κώστας Καυκάς και εκ μέρους του Τμήματος, η Συντονίστρια, Κατερίνα Παπαθεοδώρου, η Φωτεινή Κούβελα, πρώην ΓΓΙΦ και τα μέλη του συντονιστικού Γιάννα Καναβού, Κατερίνα Παπούλια και Γιούλα Τσουμπού.

Ο Σύλλογος εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τις συνεχιζόμενες δυσμενείς εξελίξεις στην Υπηρεσία και την αγωνία των εργαζομένων για τις επιπτώσεις στην εργασία τους από τη διαρκή υποβάθμιση των θεμάτων Ισότητας από τη σημερινή κυβέρνηση, την αναίρεση του αυτοτελούς ρόλου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) μετά και από την πρόσφατη, δεύτερη κατά σειρά, μετονομασία της σε “Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων” και από τη δημιουργία της δεύτερης θέσης υφυπουργού εργασίας με αρμοδιότητες την οικογενειακή και δημογραφική πολιτική, στην οποία θα υπάγονται σαφώς υποβαθμισμένες οι πολιτικές ισότητας των φύλων. Οι δυο εκπρόσωποι ενημέρωσαν για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις, πρωτοφανείς σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και για τις ενέργειες και τις επόμενες προγραμματισμένες δράσεις του Συλλόγου ζητώντας τη στήριξη του Τμήματος.

Εκ μέρους του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου, εκφράστηκε η αμέριστη στήριξη στο Σύλλογο και στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, η οποία είχε εκδηλωθεί με πολλούς τρόπους, από την πρώτη στιγμή των δυσμενών αλλαγών που έφερε αμέσως η κυβέρνηση της Ν.Δ και του Κ. Μητσοτάκη στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, υποβαθμίζοντας συνεχώς την αυτονομία της, τη διακριτή και οριζόντια διάσταση των πολιτικών που χάρασσε αυτή ως ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών για την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλους τους τομείς.

Επίσης, τονίστηκε ότι:

-Οι ιδεολογικές και αναχρονιστικές αντιλήψεις της Ν.Δ που προτάσσουν σήμερα την οικογένεια ως το κύριο καθήκον των γυναικών, μεταφέροντας σε αυτές την ευθύνη για την υπογεννητικότητα στη χώρα, οδηγούν στην ουσιαστική κατάργηση του αυτοτελούς ρόλου της Δημόσιας υπηρεσίας, εξηγούν την ανυπαρξία χάραξης νέων οριζόντιων πολιτικών για την έμφυλη ισότητα από τη νέα κυβέρνηση, ενώ ακόμα και οι ελάχιστες θετικές πολιτικές που σήμερα πραγματοποιούνται, οφείλονται στις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων και αποτελούν τις ουρές των πολιτικών που σχεδιάστηκαν από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

-Οι εκλογικές σκοπιμότητες του ανασχηματισμού που είχαν ως αποτέλεσμα δύο υφυπουργούς με ταυτόχρονες αρμοδιότητες στο ίδιο υπουργείο, η καθυστέρηση στην τοποθέτηση νέας Γενικής Γραμματέα, η ανυπαρξία ΦΕΚ με συγκεκριμένες αρμοδιότητες, η μη αποτύπωση των νέων υπηρεσιών σε οργανόγραμμα αλλά και στα καθήκοντα των υπαλλήλων της Υπηρεσίας, δείχνουν την προφανή σύγκρουση των κυβερνητικών στελεχών, την άγνοια και την προχειρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν το αντικείμενο της Υπηρεσίας, με θύματα στο τέλος τους ίδιους τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες σε αυτή. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η θέση της νέας υφυπουργού δεν είναι το ίδιο με τη θέση της υφυπουργού επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τότε είχε ως αρμοδιότητα μεταξύ άλλων, και την ισότητα, διατηρώντας όμως διακριτή και αυτόνομη τη ΓΓΙΦ, χωρίς να εμπλέκονται οι άλλες αρμοδιότητές της οι οποίες ήταν ξεχωριστές υπηρεσίες στο υπουργείο Εσωτερικών. Η κυριότερη, όμως, απαξίωση της σημερινής Γενικής Γραμματείας, αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό της, ο οποίος από 400.000 ευρώ που ήταν για τις δράσεις της επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, μειώθηκε αμέσως σε 0 ευρώ από τη νέα κυβέρνηση και μόλις πρόσφατα έγινε 12.000 ευρώ!

-Οι επικοινωνιακές και αναληθείς δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη στην προσπάθεια τους να συσκοτίσουν την αλήθεια σε σχέση με τις πολιτικές που εφάρμοσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την έμφυλη ισότητα, παρουσιάζοντας μάλιστα ορισμένες ως δικές τους, προσκρούουν στην θλιβερή πραγματικότητα που έχει διαμορφωθεί από τη συνεχή άγρια επίθεση στα δικαιώματα των γυναικών μέσα από σωρεία αντιδραστικών νομοσχεδίων που μεταξύ άλλων, καταργούν θετικά μέτρα όπως π.χ. το μέτρο των ποσοστώσεων φύλου για την προώθηση των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Έχουμε συνεχή κατάργηση ή αλλοίωση αυτού του μέτρου, όπως συνέβη με την κατάργηση του 30% στα Δ.Σ. των Αθλητικών Οργανισμών που μπήκε μόνο στα ψηφοδέλτια, η λάθος εφαρμογή της ευρωπαϊκής οδηγίας που αντί για ποσόστωση 30% στα Δ.Σ. των εισηγμένων στο χρηματιστήριο εταιριών, μειώθηκε στο 25% αλλά και η τελευταία προσπάθεια μείωσης της ποσόστωσης από 40% σε 33% στα ψηφοδέλτια των δημοτικών συνδυασμών που συμπεριλαμβάνεται στο νέο εκλογικό νομοσχέδιο και δεν πρέπει να περάσει.

Τέλος, οι δυο φορείς κατέληξαν ότι η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση της Ν.Δ είναι επιζήμια και καταστροφική για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας, σηματοδοτεί ένα πισωγύρισμα στις κατακτήσεις του φεμινιστικού κινήματος και τα δικαιώματα των γυναικών και βρίσκεται εκτός ευρωπαϊκού προοδευτικού πλαισίου.

Επίσης, εμμένουν σταθερά στην αναγκαιότητα της αυτονομίας και της αναβάθμισης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και της προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων και συμφώνησαν τη συνέχεια της συνεργασίας τους, κρατώντας το θέμα στην επικαιρότητα με συνεχείς δράσεις και παρεμβάσεις. ​

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)