to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:41 | 07.03.2020

Πολιτική

Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου ΣΥΡΙΖΑ: Αλληλεγγύη στις προσφύγισσες-Καταδίκη του ακροδεξιού σεξισμού και ρατσισμού

«Να σταματήσει επιτέλους τις τραγικές καθυστερήσεις και να αποσυμφορήσει άμεσα τα νησιά με μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα», ζητά, μεταξύ άλλων, από την κυβέρνηση, το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ


Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση του «Η φασιστική, ρατσιστική και βαθιά σεξιστική συμπεριφορά και ο λόγος του «μάτσο» Ελληναρά της Μυτιλήνης προς την έγκυο προσφύγισσα που προσπαθούσε να αποβιβαστεί σε ακτή του νησιού, φέρνει στην επιφάνεια τις πιο μισογυνικές και σκοτεινές διαστάσεις του ακροδεξιού εθνικιστικού συρφετού, που υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού έχει αναλάβει ρόλο αυτόκλητου προστάτη των συνόρων και υπερασπιστή της εθνικής καθαρότητας.

Παράλληλα αναδεικνύει την έμφυλη διάσταση της μετανάστευσης και της προσφυγιάς και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την φτώχεια.

Στο ταξίδι προς την άλλη γη και την προσδοκία για μια ασφαλή και καλύτερη ζωή, οι προσφύγισσες συνεχίζουν να αποτελούν (εν δυνάμει) θύματα καταπίεσης και βίας κινδυνεύοντας να υποστούν σωματική βία, κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, και βιασμούς από διακινητές, συνταξιδιώτες και ντόπιους.

Η εφιαλτική αυτή πραγματικότητα για τις γυναίκες και ιδιαίτερα τα κορίτσια, που μόλις τα τελευταία χρόνια αναγνωρίστηκε ως αιτία προσφυγιάς και δικαιούνται παροχή ασύλου ή επικουρική ανθρωπιστική βοήθεια, τις συνοδεύει τόσο στο ταξίδι της προσφυγιάς όσο και στην εγκατάσταση στη χώρα υποδοχής.»

Και συνεχίζει: «Με αφορμή τον προπηλακισμό και τις επιθέσεις σε πρόσφυγες και προσφύγισσες, την στοχοποίηση και εργαλειοποίησή τους στο πλαίσιο της στρατιωτικοποίησης του προσφυγικού ζητήματος και των πολιτικών φύλαξης των συνόρων, καταγγέλλουμε με αποτροπιασμό τη σεξιστική κι απάνθρωπη συμπεριφορά της συγκεκριμένης ομάδας εναντίον της εγκύου προσφύγισσας και των συντρόφων της, που δεν συνάδει με τις προοδευτικές και πολιτισμικές παραδόσεις της Λέσβου.

Καλούμε τις πολίτισσες και τους πολίτες της Μυτιλήνης και όλης της χώρας σε ακριτικές περιοχές και στην ενδοχώρα, να απομονώσουν τα φασιστοειδή αυτά υποκείμενα και να επιδείξουν αλληλεγγύη για να προστατέψουμε τις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες από το μίσος και τις ακροδεξιές επιθέσεις.»

Η ανακοίνωση του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ:

Η φασιστική, ρατσιστική και βαθιά σεξιστική συμπεριφορά και ο λόγος του «μάτσο» Ελληναρά της Μυτιλήνης προς την έγκυο προσφύγισσα που προσπαθούσε να αποβιβαστεί σε ακτή του νησιού, φέρνει στην επιφάνεια τις πιο μισογυνικές και σκοτεινές διαστάσεις του ακροδεξιού εθνικιστικού συρφετού, που υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού έχει αναλάβει ρόλο αυτόκλητου προστάτη των συνόρων και υπερασπιστή της εθνικής καθαρότητας.

Παράλληλα αναδεικνύει την έμφυλη διάσταση της μετανάστευσης και της προσφυγιάς και τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την φτώχεια.

Στο ταξίδι προς την άλλη γη και την προσδοκία για μια ασφαλή και καλύτερη ζωή, οι προσφύγισσες συνεχίζουν να αποτελούν (εν δυνάμει) θύματα καταπίεσης και βίας κινδυνεύοντας να υποστούν σωματική βία, κακοποίηση, σεξουαλική παρενόχληση, και βιασμούς από διακινητές, συνταξιδιώτες και ντόπιους.

Η εφιαλτική αυτή πραγματικότητα για τις γυναίκες και ιδιαίτερα τα κορίτσια, που μόλις τα τελευταία χρόνια αναγνωρίστηκε ως αιτία προσφυγιάς και δικαιούνται παροχή ασύλου ή επικουρική ανθρωπιστική βοήθεια, τις συνοδεύει τόσο στο ταξίδι της προσφυγιάς όσο και στην εγκατάσταση στη χώρα υποδοχής.

Με αφορμή τον προπηλακισμό και τις επιθέσεις σε πρόσφυγες και προσφύγισσες, την στοχοποίηση και εργαλειοποίησή τους στο πλαίσιο της στρατιωτικοποίησης του προσφυγικού ζητήματος και των πολιτικών φύλαξης των συνόρων, καταγγέλλουμε με αποτροπιασμό τη σεξιστική κι απάνθρωπη συμπεριφορά της συγκεκριμένης ομάδας εναντίον της εγκύου προσφύγισσας και των συντρόφων της, που δεν συνάδει με τις προοδευτικές και πολιτισμικές παραδόσεις της Λέσβου.

Καλούμε τις πολίτισσες και τους πολίτες της Μυτιλήνης και όλης της χώρας σε ακριτικές περιοχές και στην ενδοχώρα, να απομονώσουν τα φασιστοειδή αυτά υποκείμενα και να επιδείξουν αλληλεγγύη για να προστατέψουμε τις προσφύγισσες και τους πρόσφυγες από το μίσος και τις ακροδεξιές επιθέσεις.

Αντιστεκόμαστε και παίρνουμε θέση ενάντια στις φασιστικές επιθέσεις και ενώνουμε τη φωνή μας με τη φωνή του αντιρατσιστικού κινήματος ενάντια στον πόλεμο, στον εθνικισμό, στον ρατσισμό και στο φασισμό.

Ζητάμε από την κυβέρνηση:

- Να σταματήσει επιτέλους τις τραγικές καθυστερήσεις και να αποσυμφορήσει άμεσα τα νησιά με μεταφορά των ευάλωτων ομάδων στην ενδοχώρα.

- Να ενισχύσει όλες τις δημόσιες δομές που εμπλέκονται στη διαχείριση του προσφυγικού και ιδιαίτερα τις γυναίκες και τα παιδιά, με τα απαραίτητα μέσα και προσωπικό και να τηρούνται από τους αρμόδιους φορείς και τις υπηρεσίες η δυνατότητα παροχής ασύλου και επικουρική ανθρωπιστική βοήθεια.

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)