to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:21 | 27.01.2024

Πολιτική

Τμ. Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ: «Ψηφιακές εξετάσεις, απειλές, χρηματοδότηση Πανεπιστημίων - Ανοιχτός πόλεμος ενάντια στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο»

Για ανοιχτό πόλεμο στο δημόσιο Πανεπιστήμιο κάνει λόγο η ανακοίνωση του τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία


Με ανακοίνωσή του το Τμήματος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις και τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών, ενάντια στους οποίους διεξάγεται τις τελευταίες ημέρες ένας πόλεμος εκβιασμών εκ μέρους της κυβέρνησης, με προμετωπίδα την απειλή απώλειας του εξαμήνου.

Σε μια ακόμη πράξη κατάργησης του αυτοδιοίκητου, σε μια ακόμη απόπειρα απαξίωσης και τελικά εκμηδενισμού των δημόσιων Πανεπιστημίων της χώρας προχώρησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μια ακόμη φάση στον ανοιχτό, πλέον, πόλεμο που έχει κηρύξει εναντίον τους», τονίζει το Τμ. Παιδείας. Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Με την χθεσινή εισαγγελική παρέμβαση στοχεύονται όχι μόνο οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, τελικά δηλαδή το φοιτητικό κίνημα, αλλά και όσα μέλη Δ.Ε.Π. ή μέλη της Διοίκησης υπερασπίζονται το Δημόσιο χαρακτήρα της Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπως ακριβώς ορίζει το Σύνταγμα.

Η πρόσφατη απειλή για απώλεια του εξαμήνου δεν έπιασε – το φοιτητικό κίνημα φαίνεται να εκφράζει όλο και πιο δυναμικά την αντίθεση του στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων – δηλαδή στην απαξίωση των Δημόσιων Πανεπιστημίων. Αλλά και η υπουργική εγκύκλιος για διενέργεια εξετάσεων με ψηφιακά μέσα, από απόσταση «μπάζει νερό» από παντού, καθώς ευθέως και βάναυσα καταργεί το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων, καθώς  η απόφαση για τα εξάμηνα και τη διενέργεια των εξετάσεων είναι ευθύνη της Συγκλήτου.

Τον απώτερο λόγο, ωστόσο, για τον λυσσαλέο αυτό πόλεμο, τον αποκάλυψε ο ίδιος ο Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης, μην αφήνοντας καμιά αμφιβολία σε όσους ενδεχομένως είχαν, όταν ανοιχτά δήλωσε  ότι η ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων αποσκοπεί, εκτός από τα  οικονομικά κέρδη, και στην ιδεολογική ήττα της Αριστεράς, της νεολαίας και τελικά των προοδευτικών ιδεών. Αυτό είναι το μέγα διακύβευμα για την κυβέρνηση: να διαλύσει την τελευταία ίσως σημαντική εστία παραγωγής ελεύθερης σκέψης, κριτικού στοχασμού και αντίστασης στη λαίλαπα του φιλελευθερισμού – εστία την οποία ο ελληνικός λαός την έχει σε μεγάλη υπόληψη και για το λόγο αυτό πρέπει να συντριβεί.

Δε θα το πετύχουν όμως: τώρα που οι μάσκες έπεσαν και δηλώθηκαν ανοιχτά οι προθέσεις της κυβέρνησης, το φοιτητικό κίνημα, αλλά και οι διδάσκοντες και οι γονείς των σπουδαστών, και τελικά όλοι οι προοδευτικοί πολίτες θα εναντιωθούν στα σχέδια της και θα κερδίσουν και τη μάχη αυτή, όπως τόσες και τόσες φορές στο παρελθόν.

Οι ανάγκες του ελληνικού λαού είναι πάνω από τα συμφέροντα των επιχειρηματιών.

Στηρίζουμε πλήρως τα φοιτητικά αιτήματα και στεκόμαστε ανυποχώρητα ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, στις ωμές παρεμβάσεις στα εσωτερικά των ιδρυμάτων και τελικά σε όλες τις πράξεις και τα μέτρα  που στρέφονται έμμεσα ή άμεσα εναντίον των Δημοσίων Πανεπιστημίων.

Ο αγώνας θα είναι μακρύς και σκληρός, αλλά θα νικήσουμε!»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)