to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:34 | 27.04.2013

Κοινωνία

Το τμ. Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ για το θάνατο του πρωτοπόρου του ΛΟΑΤ κινήματος, Λ. Θεοδωρακόπουλου

Ανακοίνωση του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το θάνατο, χθες, του Λουκά Θεοδωρακόπουλου.




«Ο Λουκάς Θεοδωρακόπουλος υπήρξε από τους πρωτοπόρους του κινήματος για τα ΛΟΑΤ δικαιώματα στη Ελλάδα. Σε εποχές πολύ δύσκολες, όπου οι ομοφυλόφιλοι, οι λεσβίες και οι διεμφυλικοί υπήρξαν αποδιοπομπαίοι τράγοι για το κράτος, αυτός, μαζί με μερικούς άλλους ανθρώπους πάλεψαν για να πετύχουν την αναγνώριση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων της αυτοδιάθεσης και του αυτοπροσδιορισμού.


Υπεύθυνος του περιοδικού «Αμφί» την πρώτη περίοδο της έκδοσής του, συνέβαλε μαζί με την υπόλοιπη συντακτική ομάδα στο να αρθρωθεί για πρώτη φορά ένας σοβαρός λόγος ομοφυλόφιλης αισθητικής.


Πέρα από τους αγώνες του για τη ριζοσπαστικοποίηση του γκέι κινήματος, υπήρξε μια προσωπικότητα πολυσχιδής με πολύ έντονη παρουσία στα γράμματα, έχοντας εκδώσει ποιητικές συλλογές και μυθιστορήματα, καθώς και μεταφράσεις έργων σημαντικών συγγραφέων.


Πάνω απ’ όλα, όμως, υπήρξε μια πολιτική προσωπικότητα σε όλη τη διάρκεια της ζωής του, από τα νεανικά του χρόνια μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ μέχρι τους αγώνες του για τη χειραφέτηση του γκέι κινήματος, αγώνες ριζοσπαστικούς και γι’ αυτό βαθιά πολιτικούς.


Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στους οικείους του».

* * *

Ενα μικρό βιογραφικό:

Σε ηλικία 88 ετών πέθανε ο ποιητής και πεζογράφος Λουκάς Θεοδωρακόπουλος, ο οποίος ήταν εκδότης του περιοδικού «Αμφί».

 
 Ο Λουκάς Θεοδωρακόπουλος γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1925.

Ποιητής, πεζογράφος και μεταφραστής με πλούσιο μεταφραστικό έργο, ( Ζ. Π. Σαρτρ, Μισίμα, Όσκαρ Ουάϊλντ, Ντ. Φερναντέζ, Ζαν Ζενέ, Χ. Τζέημς, Τουρνιέ, Μπουκόφσκι, Τρότσκι κ.ά), και ένας από τους πρωτοπόρους του gay κινήματος στην Ελλάδα.

Το 1976 μαζί με τον σκηνοθέτη Αντρέα Βελισσαρόπουλο και τον ποιητή Ανδρέα Αγγελάκη ήταν εκείνοι που δημιούργησαν το «Απελευθερωτικό Κίνημα Ομοφυλόφιλων Ελλάδας» (ΑΚΟΕ), ενώ υπήρξε και ο εκδότης του ιστορικού gay περιοδικού ΑΜΦΙ (1978) και διευθυντής του από το τεύχος 4 έως το 16/17 – της λαμπρής και δύσκολης πρώτης του περιόδου – που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην συνειδητοποίηση ότι τα προβλήματα των ομοφυλοφίλων δεν προέρχονται από τον ερωτικό τους προσανατολισμό αλλά από ένα αρρωστημένο πλέγμα αντιλήψεων της κοινωνίας.



 Το ΑΚΟΕ όπως και το ΑΜΦΙ, στηρίζοντας επιθετικά, το δικαίωμα στην ελεύθερη επιλογή της σεξουαλικότητας και απαιτώντας την κατάργηση των διακρίσεων, συνέβαλαν αποτελεσματικά στην απενοχοποίηση της «ομοφυλόφιλης επιθυμίας» (όπως ήταν ο υπότιτλος του περιοδικού), στην εδραίωση της αυτοπεποίθησης των ομοφυλοφίλων, και στην δημιουργία της απαραίτητης ορατότητος καθώς διεκδίκησαν δυναμικά τα δίκαια αιτήματα τους. Πρόβαλαν τον gay λόγο, ανέδειξαν τον πολιτικό χαρακτήρα του gay ζητήματος και έβαλαν τα θεμέλια για την διαμόρφωση της gay κουλτούρας που μέχρι τότε ήταν απούσα στην Ελλάδα. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα Σάββατο, στο 3ο Δημοτικό Κοιμητήριο της Αθήνας, στη Νίκαια.




Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο από το 3ο Δημοτικό Κοιμητήριο Αθήνας στη Νίκαια.

(το βιογραφικό από το RedNotebook)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)