to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:20 | 06.05.2019

Πολιτική

Σε ψήφο εμπιστοσύνης μετατρέπεται ο αντιπερισπασμός της ΝΔ (βίντεο)

Την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον του αν. υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη και την μετατροπή της σε πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, εκ μέρους του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης


Την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας εναντίον του αν. υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη εκ μέρους του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη και την μετατροπή της σε πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, εκ μέρους του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστήρίξε από το βήμα της Βουλής την πρόταση δυσπιστίας εναντίον του Παύλου Πολάκη ενώ εκ μέρους της κυβέρνησης τοποθετηθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η συζήτηση της πρότασης εμπιστοσύνης αναμένεται να ξεκινήσει στην Ολομέλεια την προσεχή Τετάρτη, 8 Μαΐου και να ολοκληρωθεί το βράδυ της προσεχούς Παρασκευής, 10 Μαΐου, με ονομαστική ψηφοφορία. Το χρονοδιάγραμμα αυτό αποφασίστηκε, κατ' αρχήν, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής που συνεδρίασε σήμερα, με δεδομένη τη δήλωση του πρωθυπουργού πως οποτεδήποτε κατατεθεί πρόταση μομφής σε βάρος μέλους της κυβέρνησης, θα υποβληθεί πρόταση εμπιστοσύνης, και με δεδομένη την δήλωση του προέδρου της ΝΔ ότι θα υποβληθεί πρόταση μομφής σε βάρος του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, την πρώτη ημέρα επανέναρξης των εργασιών της Ολομέλειας.

Η συζήτηση θα ξεκινήσει στις 18.00 την Τετάρτη με ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ο οποίος θα μιλήσει και πάλι την Παρασκευή, προτού ξεκινήσει η προβλεπόμενη ψηφοφορία.

Οι διατάξεις για τις 120 δόσεις, που κατατέθηκαν στη Βουλή, θα εισαχθούν για συζήτηση και επεξεργασία στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές την Τετάρτη 8 Μαΐου και την Πέμπτη 9 Μαΐου. Το νομοσχέδιο για τις 120 δόσεις θα εισαχθεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα.

Γ. Δραγασάκης: Το πρόβλημα του κ. Μητσοτάκη δεν είναι ο «Πολάκης», είναι ο Τσίπρας και η λαϊκή στήριξη

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη μετά τη πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε κατά του αναπληρωτή Υγείας Παύλου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε  καταλογίζοντας της επικοινωνιακά κίνητρα προκειμένου να αποφύγει μια ουσιαστική συζήτηση, όπως είπε, πάνω στα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την ελληνική κοινωνία και την Ευρώπη.

Ο κ. Δραγασάκης αντέτεινε ότι 20 μέρες πριν των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων για την Ευρώπη και τη Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση, αντίθετα από την Αξιωματική Αντιπολίτευση που προσπαθεί να τον αποφύγει, η κυβέρνηση επιλέγει έναν ουσιαστικό διάλογο.

«Η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιλέγει την μικροπολιτική και την επικοινωνιακή τακτική για λόγους εντυπώσεων και όχι τη συζήτηση πάνω σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τη χώρα. Το κάνει μάλιστα την ώρα που η Ελλάδα αποκτά βαθμούς αξιοπιστίας, αποκαθιστά τις αδικίες και θεμελιώνει για πρώτη φορά βιώσιμη, δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε:

«Ο πρωθυπουργός ζήτησε να γίνει δημόσιος διάλογος πάνω στα κρίσιμα θέματα ενόψει των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων για την Ευρώπη και για την Τοπική Αυτοδιοίκηγση ενώ η ΝΔ επιλέγει να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας για μια δήλωση που κρίθηκε και κρίνεται από τη κοινωνία. Με όλη τη στάση της η ΝΔ δίνει την εντύπωση ότι θέλει να αποφύγει τη συζήτηση πάνω στα κρίσιμα επίδικα των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων. Αξιοποιώντας ένα κοινοβουλευτικό όπλο θέλει να αποφύγει τη συζήτηση για τους μισθούς, τις συντάξεις, τις 120 δόσεις. Η συζήτηση όμως πρέπει να γενικευθεί πάνω σε αυτά τα κρίσιμα θέματα».

«Αυτό το νόημα είχε και η δήλωση του πρωθυπουργού για την ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. Δεν είναι αντιπαράθεση τακτικής αλλά διέξοδος ουσίας. Είκοσι μέρες πριν τις ευρωεκλογές και τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να γίνει συζήτηση για τα κρίσιμα θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και τη προοπτική της κοινωνίας. Είναι μια ευκαιρία να συγκρίνουμε τα προγράμματα μας και να διευκολυνθούν οι πολίτες στην επιλογή τους» υπογράμμισε ο κ. Δραγασάκης.

«Προσωπικά πείστηκα πλήρως κύριε Μητσοτάκη ότι το πρόβλημα σας δεν είναι ο Πολάκης. Το πρόβλημα σας είναι ο Τσίπρας και η απήχηση που έχει στον ελληνικό λαό και στην Ευρώπη. Το πρόβλημα σας είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που εσείς πιστεύατε ότι ήταν ιστορικό ατύχημα ενώ αποδεικνύεται ότι ήταν αποτέλεσμα της ανάγκης της κοινωνίας. Το ζήτημα είναι με ποιο θέμα θα πάμε στις ευρωεκλογές ή αν θα πάμε κρύβοντας τα προβλήματα και αποφεύγοντας τον διάλογο ουσίας -τώρα που η χώρα είναι έξω από τα μνημόνια και έχει βαθμούς ελευθερίας», κατέληξε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Η απάντηση Μητσοτάκη

«Κύριε πρόεδρε ήσασταν εκτός θέματος», ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απαντώντας στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γ.Δραγασάκη. Όπως είπε:

«Η ΝΔ κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας κατά ενός υπουργού. Γιατί θεωρούμε τη συμπεριφορά του κ. Πολάκη ευθέως προσβλητική για τη δημοκρατική τάξη. Το θεωρούμε πιο σημαντικό από τα οικονομικά ζητήματα τα οποία θίξατε. Φοβάστε ότι μέχρι και οι βολικοί και συνεργάσιμοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μην αντέξουν σε μια ψηφοφορία που θα αφορά μόνο τον κ. Πολάκη. Ο Πολάκης είναι δικό σας πρόβλημα και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας. Ο λαλίστατος κ. Τσίπρας ανέθεσε σε εσάς να πιείτε το πικρό ποτήρι. Κύριε Δραγασάκη καταλαβαίνω τη δύσκολη θέση στην οποία έχετε περιέλθει».

Γ. Δραγασάκης: «Θα συζητήσουμε για τις λύσεις που μπορούμε να διασφαλίσουμε προοπτικά για τον ελληνικό λαό»

"Κατανοούμε ότι αυτό που κάνετε διέπεται από επικοινωνιακά κίνητρα, το ερμηνεύουμε ως αποτέλεσμα δυσκολιών που έχετε και γι αυτό εμείς θα απαντήσουμε συζητώντας για τις λύσεις που μπορούμε να διασφαλίσουμε προοπτικά για τον ελληνικό λαό", απάντησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όπως είπε ο κ. Δραγασάκης, το θέμα είναι με ποια αντζέντα θα πάμε στις εκλογές, αν δηλαδή θα πάμε με τα προβλήματα της κοινωνίας, το ήθος της κυβέρνησης και των υπουργών της ή αν θα πάμε κρύβοντας τα προβλήματα και αποσιωπώντας τα θέματα, αποφεύγοντας έναν διάλογο ουσίας.

"Το θέμα για μας, είναι πως, έξω από τα μνημόνια και με αποθέματα που μας θωρακίζουν, θα μετατραπούν αυτά σε δύναμη προόδου για την κοινωνία" είπε χαρακτηριστικά. Ταυτοχρόνως ο κ. Δραγασάκης κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι ενώ μιλούσε συνεχώς για τις επενδύσεις και την οικονομία σήμερα "λέει τα ξεχνάμε όλα αυτά" λες και "το φιλότιμο του Έλληνα δεν είχε άλλη αιτία να πληγωθεί παρά μόνο με το θέμα αυτό".

Απαντώντας ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στην αναφορά του προέδρου της ΝΔ στον Θανάση Θεοχαρόπουλο, είπε ότι ο κ. Θεοχαρόπουλος δεν είναι δεξιός ούτε μέλος του κόμματος του κ. Καρατζαφέρη, είναι αριστερός και τόνισε ότι "είμαστε σε μια φάση που οι αριστεροί επανασυσπειρώνονται στον ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε σε μια φάση που οι προοδευτικές δυνάμεις συμμαχούν με τον ΣΥΡΙΖΑ διότι ανησυχούν και προβληματίζονται για τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύει η δική σας πολιτική και οι απόψεις σας".

«Διαρροή» της ΝΔ

Στελέχη της ΝΔ, σχολιάζοντας το βράδυ της Δευτέρας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ανέφεραν τα εξής: «Η επιλογή όλων ανεξαιρέτως των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ να απουσιάζουν από μια συζήτηση πρότασης μομφής κατά συναδέλφου τους δεν έχει προηγούμενο. Και προφανώς αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν ήθελε σήμερα να ταυτισθεί ακόμη και η εικόνα του με τον κ. Πολάκη. Ο κ. Δραγασάκης έμοιαζε σήμερα σαν να υποχρεώθηκε παρά τη θέλησή του να εκπροσωπήσει τον κ. Τσίπρα. Και δεν είναι βέβαια τυχαίο ότι αν και προκλήθηκε ευθέως από τον κ. Μητσοτάκη, απέφυγε και εκείνος στις τοποθετήσεις του να καλύψει τον Παύλο Πολάκη».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)