to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:43 | 19.12.2016

Κοινωνία

Αρνητική η απόφαση για τους 72 συμβασιούχους του ΦΟΔΣΑ

Απέρριψε το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης την αίτηση των συμβασιούχων του Φορέα Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας να λάβουν προσωρινή διαταγή για να παραμείνουν στην εργασία τους μέχρι την οριστική εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν καταθέσει για την ανάκληση των απολύσεων τους


Οι εργαζόμενοι, που πραγματοποίησαν σήμερα παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, υποστηρίζουν πως οι απολύσεις τους είναι παράνομες καθώς οι συμβάσεις τους θα έπρεπε να παραταθούν σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 16 του Ν. 4429/2016, οι οποίες προβλέπουν την παράταση των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα σε ΟΤΑ, ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και για το 2017 "κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης".

Αναμένεται με ενδιαφέρον το σκεπτικό της απόφασης το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό.

Υπενθυμίζεται πως οι συμβασιούχοι είχαν προσληφθεί τον Δεκέμβριο του 2014, είχαν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους το προηγούμενο έτος και απολύθηκαν με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΦΟΔΣΑ.

Η διοίκηση του ΦΟΔΣΑ από τη πλευρά της υπογραμμίζει πως ζήτησε και έλαβε νομική γνωμοδότηση και πως οι συμβάσεις δεν μπορούν να παραταθούν καθώς η παράβαση του ορίου των 24 μηνών θα επιφέρει ποινικές κυρώσεις σε βάρος της (πηγή: stokokkino.gr). 

fodsa1

Tο ρεπορτάζ, νωρίτερα, του dailythess.gr, από τη συγκέντρωση των εργαζομένων:

Οι 72 συμβασιούχοι που είχαν προσληφθεί τον Δεκέμβριο του 2014, καταγγέλλουν ότι η απόλυση τους είναι παράνομη, σύμφωνα με το άρθρο 16 του νόμου 4429/20016 (Βερναρδάκη). Όπως ανέφερε εργαζόμενος στο φορέα, «ο παραπάνω νόμος δίνει παράταση συμβάσεων και για το 2017 στους συμβασιούχους των υπηρεσιών καθαριότητας των δήμων και των φορέων τους, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης».

Η Εκτελεστική Επιτροπή του Φορέα και ο πρόεδρός του Μιχάλης Γεράνης, έλαβαν τη συγκεκριμένη απόφαση βάσει νομικής γνωμοδότησης, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι οι συμβάσεις δεν μπορούν να παραταθούν σύμφωνα με τα άρθρα 5–7 του Π.Δ. 164/2004 (Παυλόπουλου), γιατί η παράβαση του ανώτατου ορίου των 24 μηνών θα επιφέρει ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες σε βάρος τόσο του ίδιου του προέδρου όσο και στα υπόλοιπα μέλη της διοίκησης.

Στα δικαστήρια βρίσκονται συμβασιούχοι και άλλων ΟΤΑ προκειμένου να συμπαρασταθούν στους απολυμένους του ΦΟΔΣΑ.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)