to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:28 | 20.05.2020

Διεθνή

«Τιμή» για τον Τραμπ που οι ΗΠΑ έχουν τα περισσότερα κρούσματα Covid-19

«Ξέρετε, όταν λέτε ότι έχουμε τα περισσότερα κρούσματα, είναι διότι κάνουμε τα περισσότερα τεστ» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μία ακόμα προκλητική δήλωση


Δεν σταματά να προκαλεί με τις δηλώσεις του ο Ντόναλντ Τραμπ, παρότι οι ΗΠΑ είναι η πιο δοκιμασμένη χώρα της πανδημίας του νέου κορωνοϊού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος εκτιμά πως είναι «τιμητικό παράσημο» το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων κι αυτό γιατί κατά το σκεπτικό του σημαίνει πως η στρατηγική διενέργειας διαγνωστικών τεστ είναι πολύ καλύτερη από άλλων χωρών. Χθες ο Τραμπ προήδρευσε της πρώτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου απ' το ξέσπασμα της πανδημίας.

Σε δηλώσεις του προς δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο είπε: «Εσείς ξέρετε πως όταν λέμε ότι είμαστε πρώτοι σε κρούσματα, αυτό συμβαίνει επειδή κάνουμε τα περισσότερα τεστ».

«Οπότε όταν έχουμε πολλά περιστατικά», συνέχισε, «δεν κοιτάζω την αρνητική πλευρά, το βλέπω από μια συγκεκριμένη οπτική, ως καλό πράγμα επειδή σημαίνει ότι ο έλεγχος που κάνουμε είναι πολύ καλύτερος».

«Το βλέπω λοιπόν ως παράσημο τιμής. Πραγματικά, είναι τιμητικό παράσημο», πρόσθεσε ο Τραμπ και συμπλήρωσε ότι είναι ουσιαστικά αναγνώριση της στρατηγικής των τεστ και του έργου πολλών επαγγελματιών υγείας.

Σύμφωνα με το Κέντρο Λοιμωδών Νοσημάτων (CDC) μέχρι χθες στις ΗΠΑ είχαν διενεργηθεί περίπου 12,6 εκατομμύρια διαγνωστικά τεστ για Sars-Cov2.

Οι ΗΠΑ μέχρι τώρα καταγράφουν περίπου 1,5 εκατ. κρούσματα και σχεδόν 92.000 νεκρούς από Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς. Σε αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ακολουθεί η Ρωσία με περίπου 300.000 περιστατικά, αλλά σχετικά χαμηλή θνητότητα σε σχέση με τις ΗΠΑ.

Τα σχόλια αυτά του Τραμπ ήρθαν ως απάντηση σε ερώτηση για το αν σκέφτεται να απαγορεύσει τα ταξίδια από και προς τη Βραζιλία, καθώς εκεί αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα και οι νεκροί.  Η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής είναι η τρίτη σε αριθμό κρουσμάτων μετά τη Ρωσία.

Για «πλήρη αποτυχία ηγεσίας» έκανε λόγο η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών με αφορμή τις δηλώσεις αυτές του Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC, ενώ οι ΗΠΑ έχουν κάνει συνολικά τα περισσότερα διαγνωστικά τεστ για κορονοϊό από κάθε άλλη χώρα, δεν είναι όμως η πρώτη χώρα σε αναλογία κατά κεφαλήν τεστ.

Με βάση στοιχεία από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, οι ΗΠΑ είναι η 16η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη διενέργειας τεστ ανά 1.000 ανθρώπους. Προηγείται για παράδειγμα της Νότιας Κορέας, αλλά είναι πίσω από χώρες όπως η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Ρωσία και ο Καναδάς.

Στο μεταξύ ο Τραμπ υπεραμύνθηκε και των δηλώσεων που έχει κάνει για τη χρήση υδροχλωροκίνης για τον κορονοϊό.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι αποφάσισε να παίρνει το φάρμακο αυτό αφότου διαγνώστηκαν με Covid-19 δύο άτομα που εργάζονται στον Λευκό Οίκο. Το προωθεί όμως εδώ και καιρό, παρότι κατά πολλούς επιστήμονες δεν είναι αποτελεσματικό για τη θεραπεία της νόσου Covid-19.

Έτσι, ενώ το επιτελείο του προσπαθούσε να το «μαζέψει», εκείνος χθες επανήλθε λέγοντας πως η μελέτη που προειδοποιούσε κατά της χρήσης του συγκεκριμένου φαρμάκου ήταν «λάθος».

Πληρφορίες: ΑΠΕ - ΜΠΕ, efsyn.gr, Reuters, BBC

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)