to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:34 | 03.09.2017

Διεθνή

Ξεκίνησε η τηλεμαχία Μέρκελ - Σουλτς

H γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εξέφρασε την εκτίμηση, στη διάρκεια της αποψινής τηλεμαχίας της με τον επικεφαλής του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς, πως η Τουρκία δεν θα ενταχθεί ποτέ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Ο επικεφαλής του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) Μάρτιν Σουλτς δήλωσε στη διάρκεια του αποψινού τηλεοπτικού ντιμπέιτ με την καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ πως, αν εκλεγεί ηγέτης της πιο πολυάνθρωπης χώρας της Ευρώπης, θα σταματήσει την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όταν γίνω καγκελάριος, θα ακυρώσω ... τις ενταξιακές συνομιλίες της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση», δήλωσε ο Σουλτς κατά την τηλεμαχία.

«Κανένας γερμανός πολίτης δεν μπορεί να ταξιδεύει πλέον με ασφάλεια στην Τουρκία», τόνισε ο Σουλτς, αναφερόμενος στο γεγονός ότι τους περασμένους μήνες τέθηκαν υπό κράτηση στην Τουρκία 12 γερμανοί πολίτες με πολιτικές κατηγορίες.

«Όποιος κι αν είναι ο επόμενος καγκελάριος έχει τη αποστολη να πει στην Τουρκία για να προστατεύσει την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας: όλες οι κόκκινες γραμμές έχουν παραβιαστεί και γι' αυτό αυτή η χώρα δεν μπορεί πλέον να γίνει μέλος της ΕΕ», δήλωσε ο Σουλτς.

Η Μέρκελ επανέλαβε την καθιερωμένη θέση της ότι είναι υπέρ της διακοπής των περαιτέρω συνομιλιών με την Άγκυρα για τη συμμετοχή της στην τελωνειακή ένωση της ΕΕ. Όμως προειδοποίησε πως οι ενταξιακές συνομιλίες με την Τουρκία δεν πρέπει να διακοπούν αυτή τη στιγμή, προσθέτοντας πως ένα τέτοιο βήμα θα πρέπει να εξετασθεί προσεκτικά.

Le Monde: Η CDU προηγείται κατά 14 μονάδες του SPD στις δημοσκοπήσεις

 Τρεις εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου, η τηλεοπτική μονομαχία που θα διεξαχθεί απόψε ανάμεσα στην καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον αντίπαλό της, τον Μάρτιν Σουλτς, είναι η πρώτη αντιπαράθεση που θα έχουν οι δύο υποψήφιοι και μια μοναδική ευκαιρία για τον επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) να ανατρέψει τις δημοσκοπήσεις, που τον δείχνουν ηττημένο εκ των προτέρων, γράφει η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

«Θέλω να δείξω σαφώς πως έχω ένα σχέδιο για την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας», δηλώνει στο περιθώριο μιας συνάντησης στο Μαγδεβούργο. «Η κυρία Μέρκελ έχει κι αυτή ένα σχέδιο: ας ξεκουραστούμε, έχουμε κάνει αρκετά, δεν χρειαζόμαστε τίποτα, όλα είναι εύκολα. Δεν είναι με αυτά που θα διατηρήσουμε στον 21ο αιώνα την ευημερία που γνωρίζουμε σήμερα.»

Σε μία χώρα όπου η ανεργία φθάνει το 5,7%, το κράτος συσσωρεύει πλεονάσματα και οι επιχειρήσεις πραγματοποιούν ρεκόρ εξαγωγών, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δυσκολεύεται ωστόσο να πείσει πως η χώρα θα πάει καλύτερα με εκείνον στην κορυφή. Σε μια δημοσκόπηση του ινστιτούτου Forsa που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση (CDU) της Άγγελα Μέρκελ συγκεντρώνει το 38% στις προθέσεις ψήφου, έναντι 24% για το SPD.

Ενώ ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, περιορίστηκε την Πέμπτη να πει πως πιστεύει ακόμη σε μια νίκη του Μάρτιν Σουλτς έπειτα από δηλώσεις που θα μπορούσαν να κάνουν κάποιον να σκεφθεί το αντίθετο, το SPD βλέπει μια ελπίδα στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους. Σύμφωνα με μια έρευνα στο Έλενσμπαχ, δεν ήταν ποτέ άλλοτε τόσοι πολλοί και εκπροσωπούν σχεδόν το 50% του εκλογικού σώματος.

Μόνο το 22% των Γερμανών επιθυμούν να δουν τον Σουλτς στην καγκελαρία.

Η σημερινή τηλεμαχία αναμένεται να είναι ένα τεστ προσωπικοτήτων: Από τη μία η Μέρκελ, 63 ετών, κόρη προτεστάντη πάστορα που γεννήθηκε στην πρώην Ανατολική Γερμανία, η οποία μετρά την κάθε λέξη της.

Από την άλλη ο πληθωρικός Σουλτς, δύο χρόνια νεότερός της. Γεννημένος στην καθολική Δυτική Γερμανία, εμφανίζεται ως «άνθρωπος του λαού» και υπενθυμίζει ότι είναι ένας μετανοημένος πρώην αλκοολικός, αυτοδίδακτος που άφησε το σχολείο χωρίς να πάρει απολυτήριο.

«Η τηλεμαχία όπως ο αυθορμητισμός και η ευφράδεια δεν είναι προσόντα της Μέρκελ, η οποία εμφανίζεται λίγο στριφνή. Ο Σουλτς θα μπορούσε να το εκμεταλλευτεί αυτό», σχολίασε ο επικεφαλής του ινστιτούτου Forsa Μάνφρεντ Γκιούλνερ.

Ίσως έχοντας επίγνωση των αδυναμιών της η Γερμανίδα καγκελάριος απέρριψε τις προτάσεις των τηλεοπτικών δικτύων για μια πιο ζωντανή συζήτηση.

Οι δύο υποψήφιοι θα δεχθούν ερωτήσεις από μια ομάδα τεσσάρων δημοσιογράφων: «ένα στενό σχήμα» το οποίο επιθυμούσε η Μέρκελ, όπως τονίζει ο Σουλτς, ο οποίος φαίνεται να έχει μεγάλες προσδοκίες από τη σημερινή τηλεμαχία.

«Το 46% των ψηφοφόρων εξακολουθούν να είναι αναποφάσιστοι (…) Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα για να αλλάξουμε το αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε στα τέλη της εβδομάδας. «Δεν έχω άγχος, καθόλου», τόνισε.

Η Μέρκελ, πιστή στη στρατηγική της, εξακολουθεί να αγνοεί τον αντίπαλό της και να επικεντρώνεται στη διάρκεια των προεκλογικών της ομιλιών στα επιτεύγματα των κυβερνήσεών της από το 2005 και μετά.

Το θέμα της μετανάστευσης, που της επέφερε ένα πλήγμα μετά την άφιξη στη Γερμανία περισσότερων από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015 και το 2016, έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα στα μάτια των ψηφοφόρων. Μπροστά στην άνοδο του λαϊκισμού σε όλο τον κόσμο, η γερμανική κοινή γνώμη ανησυχεί και αισθάνεται ότι η Μέρκελ της προσφέρει ασφάλεια. Σε γενικές γραμμές οι Γερμανοί δεν φαίνονται να επιθυμούν μια αλλαγή.

Ο Σουλτς, που δεν έχει και πολλά περιθώρια ελιγμών καθώς το κόμμα του συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό, θα επικεντρωθεί στην κοινωνική δικαιοσύνη και την ανάγκη για δημόσιες επενδύσεις, κυρίως στην παιδεία.

Οι επιθέσεις της Μέρκελ αναμένεται να είναι «ελεγχόμενες», εκτιμά το Spiegel. Ο Σουλτς «θα πρέπει να προσπαθήσει να παγιδεύσει την καγκελάριο, διατηρώντας την ψυχραιμία του».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)