to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:19 | 07.09.2022

πηγή: topontiki.gr

Πολιτική

Θύελλα αντιδράσεων από τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της ΕΡΤ για το προσωπικό της

Αλυσιδωτή αντίδραση προκάλεσαν οι αναφορές του προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα για το προσωπικό της και την ίδια την κρατική ραδιοτηλεόραση


Εκπρόσωποι εργαζομένων της ΕΡΤ από όλους τους κλάδους, ζητούν να ανακαλέσει, χαρακτηρίζοντας προσβλητικές και απαξιωτικές τις αναφορές του στο προσωπικό και τα κανάλια της εταιρείας.

Ο πρόεδρος της ΕΡΤ με αφορμή την παρουσίαση του ΕΡΤNews και του προγράμματος της ΕΡΤ1 για τη σεζόν 2022-2023 μεταξύ άλλων επισήμανε ότι στα τρία χρόνια που διοικεί κατάφερε οι εργαζόμενοι να ανακτήσουν την χαμένη υπερηφάνεια τους οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ –«οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ όχι μόνο δεν διστάζουν πια να πουν ότι δουλεύουν για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά ότι πολλοί εξ αυτών το δηλώνουν -και μάλιστα με υπερηφάνεια», είπε επι λέξει- και ότι τα κανάλια του κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα «απέκτησαν επιτέλους μια διακριτή φυσιογνωμία και δεν θεωρούνται πλέον από τους πολίτες ως τα παρακατιανά κανάλια της ΕΡΤ».  Βέβαια στην αυτοαναφορικότητα του ο πρόεδρος της ΕΡΤ επισήμανε ότι έκανε τη δήλωση αυτή ξέροντας ότι «μπορεί να ακουστεί υπερβολικό».

Είπε ο κ. Ζούλας για τον κόσμο της ΕΡΤ και τα κανάλια της: «Όταν πριν από ακριβώς τρία χρόνια -τέτοια εποχή- διέρρευσε στον Τύπο ότι όχι μόνον είμαι υποψήφιος να αναλάβω την προεδρία της ΕΡΤ, αλλά ότι αυτό ήταν πρωτίστως μια δική μου επιθυμία, οι κοντινοί μου φίλοι με πήραν τηλέφωνο διερωτώμενοι -χωρίς να μου το πουν ευθέως- αν είμαι αφελής ή τρελός. […] Ήταν τέτοια η διαχρονική απαξίωση των ανθρώπων της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης που, πιστέψτε με  για πολλά χρόνια -και δεν αναφέρομαι μόνον στα τελευταία μετά την επαναλειτουργία της- οι εργαζόμενοι -και οι μόνιμοι και οι συμβασιούχοι- δίσταζαν σε μια παρέα ακόμη και να ομολογήσουν ότι εργάζονται στην ΕΡΤ.

Ε, λοιπόν -και εν γνώσει μου ότι αυτό που θα πω μπορεί να ακουστεί υπερβολικό– αν με ρωτούσατε σήμερα ποιο είναι το πιο σημαντικό επίτευγμα που πέτυχε αυτή η Διοίκηση τα τελευταία τρία χρόνια, θα σας έλεγα ένα και μόνον. Ότι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ όχι μόνο δεν διστάζουν πια να πουν ότι δουλεύουν για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αλλά ότι πολλοί εξ αυτών το δηλώνουν -και μάλιστα με υπερηφάνεια». Και σε άλλο σημείο του λόγου του ο πρόεδρος της ΕΡΤ υπογράμμισε: «Μπορεί να ακουστεί ακόμη και υπερφίαλο, αλλά έχω την αίσθηση ότι, τρία χρόνια μετά, η ΕΡΤ όχι μόνο δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τα ιδιωτικά κανάλια, αλλά μάλλον εκείνα μας παρακολουθούν έκπληκτα και αμήχανα. Και δεν εννοώ μόνο την ΕΡΤ1, αλλά και την ΕΡΤ2 και την ΕΡΤ3, που απέκτησαν επιτέλους μια διακριτή φυσιογνωμία και δεν θεωρούνται πλέον από τους πολίτες ως τα παρακατιανά κανάλια της ΕΡΤ».

«Υπερήφανος 24 χρόνια»

Οι προεδρικές δηλώσεις πυροδότησαν αντιδράσεις. Ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων της ΕΡΤ, Γιάννης Δάρρας απάντησε αναλόγως: «Όταν πριν από 24 χρόνια όχι μόνον πέτυχα στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ αλλά ήταν πρωτίστως μια δική μου επιθυμία να εργαστώ στην ΕΡΤ, οι κοντινοί μου φίλοι με πήραν τηλέφωνο διερωτώμενοι -χωρίς να μου το πουν ευθέως- αν είμαι αφελής ή τρελός που θα αφήσω τη θέση μου αλλά και τις τριπλάσιες αμοιβές που είχα στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό που δούλευα.

Η τιμή όμως ότι θα εργάζομαι στη δημόσια ραδιοτηλεόραση ήταν τόσο μεγάλη που με υπερηφάνεια το ομολογούσα στις παρέες μου. Και αισθάνθηκα ακόμα πιο υπερήφανος όταν διαπίστωσα πως όλοι οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έκαναν το ίδιο μιας και είχαν πλήρη συναίσθηση ότι δεν βιοπορίζονται απλώς από το Δημόσιο αλλά υπηρετούν τον δημόσιο φορέα που προσφέρει ενημέρωση και πολιτισμό. Αισθάνονται τόσο περήφανοι που την υπηρέτησαν για δυο χρόνια χωρίς να παίρνουν ούτε ένα ευρώ γιατί δεν πίστεψαν ποτέ ότι μπορεί η οποιαδήποτε κυβέρνηση να σβήσει το σήμα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. 

Αντιθέτως οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ αισθανόντουσαν ντροπή για τις διορισμένες διοικήσεις που όχι μόνο δεν είχαν συναίσθηση που τους διόριζαν, αλλά χρησιμοποιούσαν τη θέση τους για να προσλαμβάνουν τα “δικά τους παιδιά” και να την μετατρέπουν σε λιβανιστήρι της εκάστοτε κυβέρνησης που ήταν στην εξουσία.

Αισθανόντουσαν ντροπή όταν σε όλα τα μεγάλα γεγονότα ήταν αυτοί που δούλευαν νυχθημερόν και ο κόσμος τους το ανταπέδιδε με την εμπιστοσύνη του ανεβάζοντας τα ποσοστά τηλεθέασης και ακρόασης και στη συνέχεια οι διορισμένες διοικήσεις τους απαξίωναν ως «κηφήνες» και «ιερές αγελάδες» του Δημοσίου και για αυτό έπρεπε να προσλάβουν και άλλα «δικά τους παιδιά» για να «φτιάξουν» την ΕΡΤ.

Αισθάνονται βαθύτατα προσβεβλημένοι όταν στη χθεσινή παρουσίαση του νέου προγράμματος δεν υπάρχει ούτε μια εκπομπή εσωτερικής παραγωγής από υπαλλήλους της ΕΡΤ.

Οι χθεσινές αναφορές του προέδρου της ΕΡΤ στους εργαζόμενους της είναι απαξιωτικές και προσβλητικές. Όχι γιατί η ΕΡΤ είναι οι εργαζόμενοι της. Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας δεν ανήκει ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στις διορισμένες διοικήσεις, ούτε στους εργαζόμενους της. Ανήκει στον κόσμο που την χρηματοδοτεί με το ανταποδοτικό τέλος στους λογαριασμούς του ρεύματος από το υστέρημα του και οι εργαζόμενοι της  θα προσπαθούμε να του το ανταποδίδουμε, πάντα υπερήφανοι που εργαζόμαστε στην ΕΡΤ».

«Βολές» και από την ΕΡΤ3

Αντιδρούν και οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ3, οι οποίοι, δια των εργασιακών εκπροσώπων τους, Στέλιο Νικητόπουλο και Αλέξανδρο Τριανταφύλλου καλούν τον Ζούλα να ανακαλέσει τις προσβλητικές δηλώσεις του.

«Ο κ. Ζούλας είπε ότι οι εργαζόμενοι διστάζαμε, δηλαδή ντρεπόμασταν, να ομολογήσουμε ότι εργαζόμαστε στην ΕΡΤ και ότι τώρα όχι μόνο δεν διστάζουμε να το πούμε αλλά πολλοί εξ ημών το δηλώνουμε με υπερηφάνεια.

Αυτό για το οποίο ντρεπόμαστε είναι ότι η ΕΡΤ υπάγεται στο Μαξίμου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ντρεπόμαστε που δεν αξιοποιείται το αξιόλογο δυναμικό της ΕΡΤ στις παραγωγές.

Ντρεπόμαστε που ο κ. Ζούλας υποτιμά την ΕΡΤ που έχει ιστορία δεκαετιών ποιότητας και πολιτισμού.

Και βέβαια δεν ντραπήκαμε ποτέ να πούμε ότι εργαζόμαστε στην ΕΡΤ γιατί η ΕΡΤ εκπέμπει διαχρονικά τις αξίες του Πολιτισμού.

Υπερήφανοι είμαστε για τον αγώνα εργαζομένων και κοινωνίας ενάντια στο “μαύρο“, υπερήφανοι είμαστε όταν υπερασπιζόμαστε με σθένος την ΕΡΤ που ονειρευόμαστε, όταν πετυχαίνουμε μικρές καθημερινές νίκες κόντρα στην ασφυκτική κεντρική γραμμή. Θα είμαστε δε διπλά υπερήφανοι αν αξιωθούμε να απαλλαγούμε με αγώνες από τον κυβερνητικό έλεγχο της ΕΡΤ και θωρακιστεί επιτέλους θεσμικά η δημόσια ραδιοτηλεόραση. Εργοδότης της ΕΡΤ είναι η κοινωνία».

H δημοσιογράφος Μάχη Νικολάρα, εργαζόμενη στην ΕΡΤ και μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, σχολίασε στο Facebook:

«Αυτό που ο κ. Ζούλας πιστεύει ότι ΑΥΤΟΣ είναι η ΕΡΤ και «μεταβιβάζει» τα δικά του αρνητικά συναισθήματα για την ΕΡΤ, δεν είναι καινούργιο. Ας του πει κάποιος, με τρόπο, ότι οι εργαζόμενοι της, πάντα ήταν υπερήφανοι για την δημόσια ραδιοτηλεόραση και γι’αυτο την υπερασπίστηκαν αποφασιστικά και αποτελεσματικά όταν το κόμμα που τον διόρισε στη διοίκηση της, επιχείρησε να την κλείσει. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να τους προσβάλλει με αυτόν τον αναίσχυντο τρόπο.

Οι εργαζόμενοι έχουν ντραπεί μόνο για τις διορισμένες διοικήσεις που συμπεριφέρονται πολύ συχνά, όπως και τώρα, ως εχθροί της ΕΡΤ και των εργαζόμενων της. Αν ο κ. Ζούλας αισθάνεται δικαιωμένος από την χειραγώγηση και τον έλεγχο της ενημέρωσης που έχει επιβάλει στην ΕΡΤ είναι δικό του θέμα. Δικός του, και άσχετος με την πραγματικότητα, και ο τοξικός κόσμος στον οποίο ζει. Η απαξίωση του εξάλλου για τους ανθρώπους που εργάζονται άμεσα στην ΕΡΤ και την υπηρετούν με επαγγελματισμό δεκαετίες, καθρεφτίζεται εύγλωττα στο καινούργιο πρόγραμμα που παρουσίασε χθες».

2022 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)