to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:02 | 13.01.2013

πηγή: https://left.gr/91

Πολιτική

Θοδωρής Δρίτσας: Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ενδεχόμενης ενοχής

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, Θοδωρής Δρίτσας, μιλά στην “Αυγή” της Κυριακής.


Δεν στοχοποιούμε τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον ελέγχουμε ως υπουργό Οικονομικών για τη διαχείριση του ζητήματος της λίστας Λαγκάρντ, τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας στην “Αυγή” της Κυριακής. Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις για ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες Παπακωνσταντίνου και Βενιζέλου, υποστηρίζει ο βουλευτής Πειραιά, ενώ αναφέρεται και στις πολιτικές ευθύνες του Γ. Παπανδρέου και του Λ. Παπαδήμου για τη μη αξιοποίηση της λίστας.



* Το ΠΑΣΟΚ αλλά και η κυβέρνηση πλέον υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στοχοποιεί τον Ευάγγελο Βενιζέλο έχοντας πραγματικό στόχο να πλήξει τη σταθερότητα της κυβέρνησης. Ορισμένοι μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι πρόκειται για νέο '89. Ποια είναι η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στην άποψη αυτή της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ;

Η πρότασή μας για σύσταση Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης για τη διερεύνηση ενδεχόμενων ποινικών ευθυνών αφορά κατ' αρχήν τους δύο αρμόδιους και υπεύθυνους υπουργούς Οικονομικών που χειρίστηκαν ή απέφυγαν να χειριστούν τη λίστα Λαγκάρντ επί δυόμισι περίπου χρόνια και στηρίζεται σε ισχυρές ενδείξεις ενδεχόμενης ενοχής, όπως απαιτεί το ισχύον συνταγματικό και νομικό πλαίσιο. Στοιχειοθετείται δε κατά τη γνώμη μου με ψύχραιμη, σχολαστική και αντικειμενικά τεκμηριωμένη αξιολόγηση των στοιχείων, χωρίς καμιά αποσιώπηση, υπερβολή ή σκοπιμότητα.

Δεν «στοχοποιούμε» τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Τον ελέγχουμε ως υπουργό Οικονομικών, για τον τρόπο με τον οποίο άσκησε τα καθήκοντά του.

Η σταθερότητα της κυβέρνησης κλονίζεται από την τεράστια απόσταση της πολιτικής της από τις ανάγκες και την αξιοπρέπεια της ελληνικής κοινωνίας. Το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ επιδιώκει τη συγκρότηση της εναλλακτικής - βιώσιμης πολιτικής λύσης. Αν αυτό το καταφέρουμε, τότε, ναι, θα πλήξουμε καίρια και δημιουργικά την -κλυδωνιζόμενη έτσι κι αλλιώς- σταθερότητα της κυβέρνησης Σαμαρά.

Όσο για το «νέο '89», πράγματι έχουμε φαινόμενα αναβίωσής του -ως καρικατούρας αυτή τη φορά- από το ΠΑΣΟΚ, που έχει και την «τεχνογνωσία» του γενικευμένου πολιτικού αντιπερισπασμού. Σήμερα το νέο '89 το αναβιώνουν μαζί με το ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Σαμαράς και η Ν.Δ., τα ισχυρά μιντιακά συγκροτήματα, αλλά δυστυχώς και η ΔΗΜ.ΑΡ. Καπρίτσια της Ιστορίας!..

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν είναι και δεν θα μετατραπεί σε σκανδαλοθηρικό μηχανισμό. Δεν θα αποπροσανατολιστούμε και δεν θα συνεργήσουμε στον αποπροσανατολισμό της κοινωνίας από τον βασικό στόχο, το εναλλακτικό σχέδιο κοινωνικής και πολιτικής δημοκρατικής ανασύνταξης.

 

* Εκτός από την πρόταση παραπομπής για τις ποινικές ευθύνες Παπακωνσταντίνου - Βενιζέλου υπάρχουν και πολιτικές ευθύνες για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ και σε ποιους άλλους πολιτικούς παράγοντες;

Οι πολιτικές ευθύνες για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ είναι προφανείς. Βαρύνουν κυρίως τα πρόσωπα που ηγήθηκαν ή πρωταγωνίστησαν στις κυβερνήσεις Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου. Μέρα με τη μέρα, όμως, φαίνεται ότι βαρύνουν και την ηγεσία της σημερινής κυβέρνησης και ίσως φανεί ότι θα πρέπει να ερευνήσουμε ακόμα πιο πίσω.

Εδώ είναι αναγκαία δύο σχόλια. Το ένα είναι ότι δεν έχουμε μόνο προσωπικούς χειρισμούς και επιλογές, έχουμε ένα ταξικά δομημένο σύστημα μεροληπτικής κατανομής των δημοσίων βαρών που πρέπει ριζικά να ανατραπεί. Το δεύτερο είναι ότι η πολιτική ευθύνη όταν βεβαιώνεται και η ανάληψή της δεν μπορεί να είναι ρητορική. Πρέπει να συνεπιφέρει συνέπειες πολιτικής απαξίωσης αυτών που την έχουν.

 

* Μένει ανοικτό το ενδεχόμενο διερεύνησης πιθανών ποινικών ευθυνών και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα κατά τη διαδικασία της προκαταρκτικής επιτροπής; Πώς κρίνετε την τρίτη πρόταση (Ανεξαρτήτων Ελλήνων και βουλευτών της Χρυσής Αυγής);

Η πρότασή μας το επισημαίνει αυτό και ρητά το θέτει ως ανοικτό ενδεχόμενο και μάλιστα ως ισχυρά πιθανό. Στο κείμενό μας δεσμευόμαστε γι' αυτό. Όμως, απαιτείται τεκμηρίωση αν θέλουμε να είμαστε συνεπείς με όσα λέμε, και τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα στοιχεία δεν επαρκούσαν. Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή αγνόησαν αυτή την προϋπόθεση για λόγους καιροσκοπικής σκοπιμότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ δεν έχει δικαίωμα να παίξει τέτοια παιγνίδια σκοπιμότητας. Η Αριστερά έχει αξίες ιστορικής πολιτικής συγκρότησης. Είναι και αυτή μια απ' τις πολλές και τεράστιας σημασίας διαφορές από πολιτικές δυνάμεις που στη συγκυρία εναντιώνονται και αυτές -όπως και εμείς- στα Μνημόνια. Μην μπερδευόμαστε...

 

* Το θέμα της απόδοσης ευθυνών για τη μη αξιοποίηση της λίστας Λαγκάρντ για τη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής καταδεικνύει μόνο το βαθύ πρόβλημα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος (αλαζονεία, διαπλοκή, διαφθορά κ.λπ.) ή σχετίζεται και με την κρίση και την πρόσδεση της χώρας στις σκληρές μνημονιακές πολιτικές; Σχετίζονται και πώς αυτά τα δύο διαφορετικά εκ πρώτης όψεως ζητήματα;

 

Κάποια στοιχεία απάντησης σε αυτό το ερώτημα θεωρώ πως έχω ήδη συμπεριλάβει στις προηγούμενες απαντήσεις μου. Ναι, αυτά τα δυο ζητήματα -διαφορετικά εκ πρώτης όψεως, όπως εύστοχα το λέτε- στην πραγματικότητα σχετίζονται τουλάχιστον σε δύο πεδία.

Το ένα είναι η αναξιοπιστία του πολιτικού συστήματος ως αιτία -προφανώς όχι μόνη- της κρίσης. Το άλλο είναι η κρίση και οι μνημονιακές πολιτικές ως διαδικασία ολικής επαναφοράς της κυριαρχίας του ίδιου συστήματος με ακόμα πιο ακραίο ταξικό χαρακτήρα. Αυτή είναι η βαθύτερη αιτία της μη αξιοποίησης της λίστας Λαγκάρντ και την περιγράφουμε, νομίζω με μεγάλη επάρκεια, στο κείμενο της πρότασής μας.

 

* Ως προς τον τρόπο ψηφοφορίας υπάρχουν προβλήματα;

Στον τρόπο που θα γίνει η ψηφοφορία δεν επιτρέπονται τεχνάσματα. Το προεδρείο της Βουλής και η κυβέρνηση οφείλουν να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα και για τους 300 βουλευτές να εκφράσουν ανόθευτα τη βούλησή τους για κάθε ελεγχόμενο νομικό πρόσωπο και για κάθε προς διερεύνηση αδίκημα. Αν αυτό δεν εξασφαλιστεί, τότε ακόμα περισσότερο θα πληγεί η σταθερότητα της κυβέρνησης γιατί ακόμα περισσότερο η ίδια -με δική της ευθύνη- θα βρεθεί αντιμέτωπη με το λαϊκό αίσθημα.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)