to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:59 | 07.02.2017

Πολιτισμός

Θλίψη για τον θάνατο του Λουκιανού Κηλαηδόνη

Πλήθος κόσμου, συνάδερφοι, φίλοι, ολόκληρος ο καλλιτεχνικός και πολιτικός κόσμος χαιρετά τον μεγάλο μουσικό Λουκιανό Κηλαηδόνη


Aντίο του ΠτΔ στον Λουκιανό Κηλαηδόνη

Αντί για επίσημη ανακοίνωση, που δεν ταιριάζει στον Λουκιανό, με ένα συγκινησιακά φορτισμένο τηλεφώνημα στη σύζυγό του Άννα Βαγενά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε την βαθιά οδύνη του για το θάνατο του μεγάλου Λουκιανού Κηλαηδόνη.

Αλ. Τσίπρας για τον θάνατο του Κηλαηδόνη: Ο Λουκιανός μας άφησε, αλλά το έργο του θα μας συντροφεύει για πάντα

Ο Λουκιανός μας άφησε, αλλά το έργο του θα μας συντροφεύει για πάντα. Σαν αγιόκλημα και γιασεμί τις καλοκαιρινές νύχτες με φεγγάρι.

Σε όλη του τη ζωή ονειροπόλος και μαχητής. Πάντα πρωτοπόρος στην τέχνη και στους αγώνες.

Από το Θίασο μέχρι τη Βουλιαγμένη μας συντρόφευσε πράγματι στα «καλύτερά μας χρόνια».

Στην Άννα, στις δυο του κόρες, στην εγγονή του, σε όλους τους δικούς του ανθρώπους, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια.

ΣΥΡΙΖΑ: Μου φτάνει πως μεγάλωσα με σένα

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχαιρετα στα social media τον Λουκιανό Κηλαηδόνη με στίχους από τον Μικρό Ήρωα:

Συλλυπητήρια του Προέδρου της Βουλής

«Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο χαρισματικός τροβαδούρος, ο πολυτάλαντος δημιουργός, ο αγαπητός φίλος, έφυγε από κοντά μας. Με το εξαιρετικά πλούσιο μουσικό έργο του, σφραγισμένο με την κριτική ματιά και το καυστικό χιούμορ του πολιτικά ενεργού, ανήσυχου καλλιτέχνη, μας συγκίνησε, μας μάγεψε και μας προβλημάτισε στα κρίσιμα ‘‘πώς’’ και ‘‘γιατί’’ της ιστορίας και της κοινωνίας μας. Η απώλειά του είναι οδυνηρή και αναντικατάστατη. Θερμά συλλυπητήρια στη σύζυγό του, συνάδελφο βουλευτή Άννα Βαγενά, και στις θυγατέρες τους.

Στη μνήμη του, η Βουλή των Ελλήνων θα καταθέσει ποσό για φιλανθρωπικό σκοπό σε τραπεζικό λογαριασμό, σύμφωνα με την επιθυμία της οικογένειάς του».

Λυδία Κονιόρδου: Ο Λουκιανός ήταν ένα σημείο αναφοράς στην πολιτιστική μας ζωή 

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης ήταν ένας τραγουδοποιός με όλη τη σημασία της λέξης. Ένας ταλαντούχος συνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής, με κοινωνικές και πολιτικές ανησυχίες που αποτυπώνονταν στα τραγούδια του, στις συνεργασίες του και στους τρόπους που διάλεγε για να συναντήσει το κοινό του.

 Ποιός δεν θυμάται τα «Μικροαστικά»  του 73, τα «Απλά μαθήματα πολιτικής  οικονομίας» του ’75, το «Κι  εσύ χτενίζεσαι» με το Ελεύθερο  Θέατρο», τα δέκα χρόνια με  την Ελεύθερη σκηνή, την παρουσία του στο Θεσσαλικό Θέατρο της αγαπημένης του Άννας Βαγενά, τη συνεργασία του με τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Παντελή Βούλγαρη, ή τον Βασίλη Αλεξάκη αλλά και το θρυλικό πάρτι στη Βουλιαγμένη το 1983 που κατέβασε 70.000 κόσμο στην παραλία, ή και το πρώτο ελληνικό λαϊκό μιούζικαλ που έστησε στο θέατρο Λυκαβηττού το 1993 με το «Αχ! Πατρίδα μου γλυκειά».

Ο Λουκιανός κοίταζε κατάματα το παρόν από τότε, μέσα στη δικτατορία, που συνεργαζόταν με τον Γιάννη Νεγρεπόντη και τον Μποστ, μέχρι τον Ιούλιο του 2015 που σχολίαζε τη στάση των Ευρωπαίων πολιτικών απέναντι στην Ελλάδα αλλά και την προπαγάνδα των κυρίαρχων ΜΜΕ.

Ο Λουκιανός ήταν όμως και η νοσταλγία. Η νοσταλγία για άλλες αξίες και για την ουσία των πραγμάτων, και μέσα από αυτήν (μέσα από τα παλιά Σινεμά, τα 50ς, τον Μικρό Ήρωα) έκανε παράλληλα και την  κριτική του στην κοινωνία της κατανάλωσης.

Ήταν συνειδητά ο «φτωχός και μόνος καουμπόη» του ελληνικού τραγουδιού, που δεν θέλησε  να γίνει -και δεν έγινε κομμάτι - του συστήματος και κράτησε αποστάσεις από τη βιομηχανία του τραγουδιού

 «Μιλούσε» -και ήταν αγαπητός-  στο ροκ κοινό, αλλά και στους πιστούς του αυθεντικού λαϊκού τραγουδιού. Ηταν όμως και ο ατμοσφαιρικός συνθέτης του «Μedia Luz» και του «Θίασου». Ο λάτρης των μουσικών χρωμάτων, της Νέας Ορλεάνης, του ΄δρόμου΄, της περιπλάνησης. Και στα τραγούδια του μπορούσαν να συγκατοικούν ο Φελίνι και ο Μπόγκαρτ, ο Σαββόπουλος και ο Τσιτσάνης,  ο Βέγγος και ο Σεφέρης, οι παιδικοί ήρωες και οι μεγάλοι καλλιτέχνες.

Ο Λουκιανός ήταν ένα σημείο αναφοράς στην πολιτιστική μας ζωή που ένωνε  διαφορετικές ‘φυλές’, τάσεις, ηλικίες

Καταγόταν από αριστερή οικογένεια και ο γιατρός πατέρας του το είχε πληρώσει ακριβά. Το 2014, σε μια συνέντευξή του δήλωνε: «Εγώ έχω συναισθηματική σχέση με τρία πράγματα στη ζωή μου: τον Ολυμπιακό, παρ’ όλο που γεννήθηκα σε γειτονιά Παναθηναϊκών, τη τζαζ, παρ’ όλο που δεν είμαι βαθύς γνώστης και την Αριστερά.»

Θα ήθελα να εκφράσω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στη γυναίκα του Άννα Βαγενά, στις κόρες του Γιασεμή και Μαρία και στους οικείους του.

Τμήμα Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ: Άφησε πίσω του μουσικές και τραγούδια που μεγάλωσαν μια ολόκληρη γενιά 

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, ο «φτωχός και μόνος καουμπόι» του ελληνικού τραγουδιού, έφυγε σήμερα το πρωί αφήνοντας πίσω του μουσικές και τραγούδια που μεγάλωσαν μια ολόκληρη γενιά και συνεχίζουν να συντροφεύουν πολλές ακόμη.

Γεννημένος το 1943 στην Κυψέλη, ο Λουκιανός εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη δισκογραφία στις αρχές της δεκαετίας του ’70 με τη μουσική και τα τραγούδια της θεατρικής παράστασης της Κωστούλας Μητροπούλου «Η πόλη μας». Από τότε θα ξεκινήσει μια καλλιτεχνική πορεία ως τραγουδοποιός, άλλοτε σε στίχους δικούς του και άλλοτε με σπουδαίους συνεργάτες (Ν. Γκάτσος, Γ. Νεγρεπόντης). Θα γράψει μουσική για το θέατρο και τον κινηματογράφο (συνεργάζεται για 10 χρόνια με το Ελεύθερο Θέατρο-Ελεύθερη Σκηνή και αργότερα με το Θεσσαλικό, γράφει μουσική για τους «Κυνηγούς» και τον «Θίασο» του Θόδωρου Αγγελόπουλου, για τον «Ελευθέριο Βενιζέλο» του Παντελή Βούλγαρη, για τους «Αθηναίους» του Βασίλη Αλεξάκη), ακόμη και μουσική για μια υποθετική ταινία νουάρ, το «Media luz». Παιδί της πόλης και εκπρόσωπος μιας γενιάς που έζησε την ερωτική απελευθέρωση, που αντιστάθηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και γιόρτασε τη μεταπολίτευση, ο Λουκιανός θα μένει πάντα στη μνήμη μας για τις μεγάλες συναυλίες του, με πρώτο το περίφημο «Πάρτι στη Βουλιαγμένη» του 1983, που δίκαια χαρακτηρίστηκε το «ελληνικό Γούντστοκ». Πρωτοπόρος για την εποχή του, ο Κηλαηδόνης φέρνει μια εντελώς νέα αντίληψη για τις συναυλίες, εγκαταλείποντας τα γήπεδα και τις θεατρικές σκηνές για χάρη πιο φυσικών χώρων, εμπλουτίζοντάς τες με θεατρικά και εικαστικά στοιχεία, μετατρέποντάς τες σε αληθινές γιορτές του «μαζί», της ξένοιαστης αλλά και νοσταλγικής και μελαγχολικής αστικής ζωής.

Ο Λουκιανός της Βουλιαγμένης, του Λυκαβηττού, των θερινών σινεμά, της Φωκίωνος Νέγρη, των κακών παιδιών, του Μικρού ήρωα, δεν είναι πια μαζί μας, τα τραγούδια του όμως θα μας συντροφεύουν πάντα στη νοσταλγία της νεότητας, στις γιορτές της συντροφικότητας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το τμήμα Πολιτισμού του συμμετέχουν στο πένθος για το χαμό αυτού του σπουδαίου καλλιτέχνη, του ευγενικού και τρυφερού ανθρώπου που υπήρξε ο Λουκιανός και εκφράζουν τα βαθιά του συλλυπητήρια στη σύζυγό του Άννα Βαγενά, τις κόρες τους και  τους οικείους του.  

Το ΚΘΒΕ «αποχαιρετά» τον Λουκιανό Κηλαηδόνη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη, ενός από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδοποιούς. Ο «Λούκι Λουκ» του ελληνικού τραγουδιού υπήρξε αρχικά συνθέτης και στη συνέχεια στιχουργός και ερμηνευτής με πλήθος επιτυχημένων τραγουδιών που αγαπήθηκαν πολύ από τον κόσμο. Ως συνθέτης, συνεργάστηκε κατά καιρούς, με μεγάλους στιχουργούς, ενώ παράλληλα, έγραψε μουσική για κινηματογραφικά και θεατρικά έργα.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης έχει συνεργαστεί με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος σε τέσσερις παραστάσεις:

· «Ο άγιος πρίγκηψ» της Μαργαρίτας Λυμπεράκη, σε σκηνοθεσία Σταύρου Ντουφεξή (1977), Σύνθεση.

· «Το όνειρο του σκιάχτρου» του Ευγένιου Τριβιζά, σε σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, (1988- 1989), Σύνθεση.

· «Μικροαστικά» του Γιάννη Νεγρεπόντη σε σκηνοθεσία Χαράς Κανδρεβιώτου, Βασιλικό Θέατρο, (1988- 1989), Σύνθεση.

· «Τα Μικροαστικά» του Γιάννη Νεγρεπόντη, σε σκηνοθεσία Λουκιανού Κηλαηδόνη, Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός (1999) Σκηνοθεσία-Σύνθεση.

· «Ο Μικρός Ήρως» του Στέλιου Ανεμοδουρά, σε σκηνοθεσία Γιάννη, Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός, Νεανική Σκηνή (2012- 2013), Μουσική

 

Δ. Τζανακόπουλος στο Twitter: «Αντίο, Λουκιανέ, θα σε αγαπάμε πάντα!»

Κ. Μητσοτάκης: Σημάδεψε με τα τραγούδια του μια ολόκληρη εποχή

Ανάρτηση έκανε και ο Σταύρος Θεοδωράκης στο Facebook:

 

Ο Λουκιανός ήταν ο τραγουδιστής μιας νέας χαράς. Και μιας νέας πατρίδας. Σλίπινγκ μπαγκ, αμφισβήτηση, καρπούζι, θάλασσα, ήλιος, χειραφέτηση, χρώματα… Όλα, βουτηγμένα στους στίχους και τις μουσικές του. Οι μοναχικοί καουμπόηδες των πόλεων γίναμε ξαφνικά εραστές της χώρας μας. Ένας πατριωτισμός γήινος, λιτός, χωρίς φιοριτούρες.

Η Βουλιαγμένη και οι Λυκαβηττοί του ήταν τα δικά μας Γούντστοκ. Ήθελε πάντα να κάνει ένα πάρτι... Με τον Φελίνι, τους Μπητλς, τον Σαρλό, τον Καντίνσκι, τον Μπόρχες, τον Σινάτρα, ένα μπουκάλι ρούμι, τον Σεγκόβια, τον Πικάσο, τον Ντίσνεϊ, τον Μπρελ, τον Πρίσλει, τον Μπόγκαρτ, τον Βάιλ, τον Μπρεχτ, τον Σαββόπουλο, τον Λέστερ, τον Τζέρεμι, τον Τριφό, τον Τζιν Κέλι, τον Σκοτ Τζόπλιν, τον Ζορό, τον Μακλάρεν, τον Σάτσμο, τον Μπένι Γκούντμαν, τον Ρομπέν των Δασών, τον Σεφέρη, τον Ρώτα, τον Μικέλη, τον Ντασέν, τον Ντίλινγκερ, τον Βέγγο, τον Γκέρσουιν, τον Μπραμς, τον Άμποτ και τον Κοστέλο, τον Τσιτσάνη, τον Μπαχ κι άλλο ένα μπουκάλι ρούμι.

Ξημερώναμε με τη βεβαιότητα ότι το πάρτι δεν θα τελειώσει ποτέ. Ότι θα το ξαναστήσουμε στην επόμενη πανσέληνο.

Πού την έκρυβε τόση δύναμη ο Λουκιανός; Που τον θυμάμαι πάντα λιγομίλητο και με χαμηλωμένο το βλέμμα.

Τα τραγούδια του μας απελευθέρωσαν. Να οφειλόταν στην αμεσότητά τους; Στη μαγεία της απλότητας των στίχων του; Στη μουσική του που αναπαραγόταν αδέξια στις παρέες μας; 

Ο Λουκιανός χαμογελούσε όταν ο ήλιος έδυε. Έτσι θέλω να τον φαντάζομαι και αυτό το τελευταίο ξημέρωμα. Ένας φτωχός και μόνος καουμπόυ με την κιθάρα του για όπλο. Να μας κλείνει το μάτι. Όπως τότε, στη Νέα Ορλεάνη, που πάνω στο γνωστό επικήδειο εμβατήριο, έγραψε:

«Αυτά που κάναμε εμείς τόσα χρόνια /

τα προσπαθούνε στις μέρες μας πολλοί /

αυτό που λείπει απ΄αυτά τα κωθώνια /

είναι το αίμα και τους λείπει και η ψυχή».

Στην Άννα, στην Γιασεμή, την Μαρία και τους φίλους του τα βαθιά μου συλλυπητήρια.

KKE: Κενό αφήνει στην μουσική ο Κηλαηδόνης

«Η απώλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη αφήνει κενό στη μουσική, όπως, επίσης, στο θέατρο και τον κινηματογράφο. Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην σύζυγό του Άννα Βαγενά, τις δύο του κόρες και σε όλους τους δικούς του ανθρώπους», αναφέρει, σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

ΑΝΕΛ: Θα μείνει στη μνήμη και στις καρδιές όλων 

«Ένας σπουδαίος τραγουδοποιός, από τους σημαντικότερους της γενιάς του, που άφησε ανεξίτηλο το στίγμα του στα μουσικά πράγματα της χώρας, ο Λουκιανός Κηλαηδόνης, έχασε τελικά τη μάχη που έδινε για τη ζωή, την οποία τόσο υπέροχα ύμνησε με τις μουσικές και τα τραγούδια του.

Ο «φτωχός και μόνος καουμπόι» που έγραψε τα «Μικροαστικά», τα οποία έγιναν σημείο αναφοράς για μια ολόκληρη γενιά σε άλλες δύσκολες εποχές, που έγραψε «τραγούδια για κακά παιδιά», που συνιστούσε «ψυχραιμία παιδιά», έκανε τη μοιραία «χαμηλή πτήση» του, προκαλώντας μας μεγάλη, ανείπωτη θλίψη.

Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης θα μείνει στη μνήμη και στις καρδιές όλων εκείνων που τον αγάπησαν και τον λάτρεψαν για τα πολύ όμορφα τραγούδια του.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ εκφράζουμε τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του, Άννα Βαγενά και την οικογένειά του».

Όλγα Κεφαλογίαννη: Μεγάλη απώλεια

«Μεγάλη απώλεια ο θάνατος του Λουκιανού Κηλαηδόνη.

 

Καινοτόμος για την εποχή του, φεύγοντας, μας αφήνει παρακαταθήκη το σημαντικό του έργο, σήμα κατατεθέν της δεκαετίας του '80 και όχι μόνο.

 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

ΔΗΜΑΡ: Αποχαιρετάμε με βαθιά θλίψη τον μικρό ήρωα που μεγάλωσε πολλές γενιές

Η Δημοκρατική Αριστερά αποχαιρετά με βαθιά θλίψη τον μικρό ήρωα που μεγάλωσε πολλές γενιές. Ο Λουκιανός Κηλαηδόνης υπήρξε πολύ σημαντικός συνθέτης, με πολιτική στάση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας μέσα από τα τραγούδια του. Με τη μουσική του και με συναυλίες που σημάδεψαν την εποχή συντρόφευσε για χρόνια όλους εμάς και ενέπνευσε πολλούς δημιουργούς στη συνέχεια. Η παρουσία του θα παραμείνει για πάντα ζωντανή στη σκέψη και στην καρδιά μας.

Π. Σκουρολιάκος: Λουκιανέ, δεν θα φύγεις ποτέ από κοντά μας

“Λουκιανέ δε θα φύγεις ποτέ από κοντά μας. Θα είσαι πάντα εδώ μα τα τραγούδια σου την καθαρή ματιά σου, τον προσωπικό σου πολιτισμό” τονίζει σε δήλωσή του για την απώλεια του Λουκιανού Κηλαηδόνη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και συντονιστής της ΕΠΕΚΕ Πολιτισμού του κόμματος, Πάνος Σκουρολιάκος.

“Θα είμαστε πάντα μαζί σου στο αγαπημένο πάρτυ της ζωής, που φρόντισες να μας τη στολίσεις με μουσικές, στίχους, ιδέες, καλό γούστο, ανθρωπιά. Θα σε σκεφτόμαστε πάντα, μαζί με την συντρόφισσα μας Άννα, και θα σε συνοδεύει για πάντα η αγάπη μας μ’ αγιόκλημα και γιασεμιά” καταλήγει ο Π. Σκουρολιάκος.

Οικολόγοι Πράσινοι: Θλίψη για την απώλεια ενός μεγάλου τροβαδούρου

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την θλίψη τους για την απώλεια ενός μεγάλου τροβαδούρου, του Λουκιανού Κηλαηδόνη. Η ​εποχή της εφηβικής μας ανεμελιάς και των ονείρων που μας τραγούδησε, έχει αφήσει υπέροχες και γλυκές αναμνήσεις. Η εκλεπτυσμένη κριτική που ταίριαζε στο μελαγχολικό του βλέμμα, μαζί με την ανάλαφρη αίσθηση ανθρωπιάς γεμάτης αιχμηρό χιούμορ για τους άλλους αλλά και τον εαυτό μας, συνεχίζει να υπάρχει στις μνήμες μας και να μας θυμίζει ότι η Ελλάδα που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της έχει μέσα της πηγαία την αισιοδοξία για το αύριο.

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στην οικογένειά του, και την εκτίμηση μας στο έργο του. 

Βασίλης Λεβέντης: Δυσαναπλήρωτο κενό ο πρόωρος χαμός του Λουκιανού Κηλαηδόνη

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων εκφράζει την βαθιά του λύπη στην οικογένεια του, για τον πρόωρο θάνατο του αξιόλογου καλλιτέχνη Λουκιανού Κηλαηδόνη και τονίζει το δυσαναπλήρωτο κενό που αφήνει, η απώλεια του στον καλλιτεχνικό χώρο. 


Ο Φοίβος Δεληβοριάς για τον Λουκιανό Κηλαηδόνη: «Μου'χες πει πως ο Παράδεισος για σένα είναι ο κινηματογράφος "Ροζικλαίρ"»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)