to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:30 | 08.06.2018

Οικονομία

«Θα σκοντάψουν όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές με την εκταμίευση της υποδόσης»

Ο ESM ανέβαλε την εκταμίευση της υποδόσης - Κυβερνητικός αξιωματούχος επιβεβαιώνει ότι το 1 δισ. θα εκταμιευτεί κανονικά


To Διοικητικό Συμβούλιο του ESM, που συνεδρίασε σήμερα το πρωί στο Λουξεμβούργο αποφάσισε να αναβάλει την εκταμίευση της τελευταίας υποδόσης, ύψους 1 δισ. ευρώ, περιμένοντας περεταίρω στοιχεία από τις ελληνικές αρχές.

Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες εκπρόσωπος του ESM επιβεβαίωσε πως έγινε πρόοδος σε ό,τι αφορά το θέμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, είπε ωστόσο ότι χρειάζεται ακόμα επιβεβαίωση από την πλευρά των ελληνικών αρχών ότι κάποιες πληρωμές ληξιπρόθεσμων στο εσωτερικό έχουν εκτελεστεί πλήρως. Αυτό είναι απαραίτητο για να εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ. 

«Το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM είναι έτοιμο να συνέλθη εκ νέου για αυτό το θέμα με τηλεδιάσκεψη την επομένη εβδομάδα», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος.

Το πόσο παραμένει διαθέσιμο έως την 15η Ιουνίου, με κυβερνητικές πηγές να διαμηνύουν ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

«Η εκταμίευση της υποδόσης θα γίνει κανονικά στις 15 Ιουνίου. Όσοι βιάζονται να ανακαλύψουν εμπλοκές, για μία ακόμη φορά θα σκοντάψουν» δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή.

Η εκταμίευση της υποδόσης από τον ESM καθυστέρησε λόγω μιας τυπικής εκκρεμότητας και θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 15 Ιουνίου, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά την ενημέρωση στην οποία προέβη για το πολυνομοσχέδιο, στη ΚΟ των Ανεξάρτητων Ελλήνων. 

Στο μεταξύ, το πρώτο βήμα για την προετοιμασία της απόφασης της 21ης Ιουνίου σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια του χθεσινοβραδινού EuroWorking Group, στο Παρίσι, οι επιτελείς των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. 

Όπως ανέφεραν, η τελική απόφαση για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα ληφθεί στο Eurogroup του Ιουνίου και γι' αυτόν τον λόγο οι 19 εκπρόσωποι των υπουργών επεξεργάστηκαν χθες το προσχέδιο της ανάλυσης της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, λαμβάνοντας υπόψη τις εκδοχές προτάσεων που υπάρχουν, αλλά και τους περιορισμούς που έχει θέσει το Eurogroup στις αποφάσεις του το 2016 και το 2017. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, σημείωναν οι ίδιες πηγές στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε μία «αξιόπιστη και λειτουργική λύση» για την Ελλάδα, κάτι που θεωρείται απολύτως εφικτό να επιτευχθεί μέχρι τις 21 Ιουνίου. 

Αναφορικά με τη μεταμνημονιακή περίοδο, το EuroWorking Group αποδέχτηκε την πρόταση των θεσμών για μία «ενισχυμένη συνεργασία», ένα εργαλείο που, όπως τόνισε ευρωπαϊκή πηγή, περιλαμβάνεται στους κανόνες για την οικονομική διακυβέρνηση. 

Σχετικά με την τέταρτη αξιολόγηση, οι θεσμοί εξέφρασαν χθες στο Παρίσι την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ολοκληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα εγκαίρως, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η καθαρή έξοδος, επισήμαναν οι ίδιες πηγές. 

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

tags: ESM, δόση

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)