to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:47 | 26.07.2017

Οικονομία

Θετικά σχόλια από τον Διεθνή Τύπο για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Θετικά υποδέχθηκαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τη χθεσινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τα οποία και επισημαίνουν αφενός την ορθή επιλογή, αφετέρου τις ευνοϊκές προοπτικές για την ελληνική οικονομία στο εξής.


Θετικά υποδέχθηκαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τη χθεσινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τα οποία και επισημαίνουν αφενός την ορθή επιλογή, αφετέρου τις ευνοϊκές προοπτικές για την ελληνική οικονομία στο εξής.

* ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: DW: Επιτυχία για τον Αλ. Τσίπρα η έξοδος στις αγορές

 
Δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει:  Η χθεσινή έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ήταν καλή είδηση αν και έφερε την χώρα ακριβώς στην ίδια θέση που ήταν τρία χρόνια πριν, σχολιάζουν οι εκδότες. Η επιτυχής διάθεση του ομολόγου συνιστά περισσότερο απόδειξη της επιθυμίας των επενδυτών για αποδόσεις παρά ψήφο εμπιστοσύνης της αγοράς προς την Αθήνα. Όπως και το 2014, η Ελλάδα παραμένει υπό το ζυγό του προγράμματος διάσωσης που δίνει προτεραιότητα στη δημοσιονομική ισορροπία έναντι της απελευθέρωσης και της οικονομικής ανάκαμψης. Ωστόσο, αυτή τη φορά η κατάσταση ίσως είναι διαφορετική καθώς οι Έλληνες πολιτικοί και οι ψηφοφόροι έχουν πληγεί τόσο από τα τραύματα του 2015 που είναι δύσκολο να εγείρουν αντιπολιτευτικές φωνές. Η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και του Α. Τσίπρα στην εξουσία επέτρεψε στους ψηφοφόρους να δοκιμάσουν τη θεωρία και να διαπιστώσουν ότι δεν λειτουργεί. Το πρόβλημα είναι ότι οι πολιτικοί δεν παρέχουν σοβαρές εναλλακτικές λύσεις. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κ. Μητσοτάκης μιλά θετικά υπέρ των φοροελαφρύνσεων, των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό και την οικονομική απελευθέρωση αλλά δυσκολεύεται να φέρει βόλτα το ίδιο του το κόμμα. Οι άλλοι πολιτικοί φαίνονται ικανοποιημένοι από το να κρύβονται πίσω από το δυσάρεστο πρόγραμμα διάσωσης και δεν προσφέρουν ιδέες για μεταρρυθμίσεις. Η Αθήνα έκανε ένα σημαντικό βήμα με την επιστροφή της στις αγορές. Τώρα οι πολιτικές εξελίξεις θα καθορίσουν εάν και πότε μπορούν να ξεκινήσουν σοβαρές επενδύσεις παρά οι κερδοσκοπικές ευκαιρίες. 

Δημοσίευμα του Bloomberg με τίτλο Ή Ελλάδα συγκέντρωσε 3 δις ευρώ από την επιστροφή της στις αγορές ομολόγων μετά από 3 χρόνια’ υπογραμμίζει ότι στην πραγματικότητα σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές οι προσφορές ξεπέρασαν τα 6 δις. Σύμφωνα με δηλώσεις του Nicholas Wall, μάνατζερ στην Old Mutual Global Investors, ‘ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αφήσει πίσω του την πολιτική της σύγκρουσης και προφανώς έχει αποφασίσει ότι η καλύτερη στρατηγική για να επανεκλεγεί το 2019 είναι η έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης.

H έξοδος της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων αποτελεί ορόσημο για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας γιατί σηματοδοτεί την ικανότητα της Ελλάδας να ανεξαρτητοποιηθεί από τα διεθνή προγράμματα διάσωσης και να δανειστεί από τις αγορές όταν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα στήριξης το 2018, γράφει η Washington Post. Η ελληνική κυβέρνηση δια στόματος του Υπουργού Οικονομικών εξέφρασε την ικανοποίησή της για το ενδιαφέρον που έδειξαν οι επενδυτές ενώ σε ανακοίνωσή της επισημαίνεται ότι η ζήτηση προήλθε κυρίως από διεθνώς θεσμικούς επενδυτές, σημειώνει.

Αναλυτικό ρεπορτάζ της Liz Alderman στους New York Times για την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ομολόγων επισημαίνει ότι αποτελεί ορόσημο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με την ελληνική κυβέρνηση να σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογα άλλες δύο φορές ως τον Αύγουστο του 2018. Επιφυλάξεις πάντως υπάρχουν από τους πιστωτές της Ελλάδας για το αν η επιστροφή στις αγορές χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι από την κυβέρνηση για να φρενάρει επώδυνες αλλαγές που πρέπει να γίνουν καθώς το πρόγραμμα στήριξης θα πλησιάζει προς το τέλος του.

«Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας και της εξόδου της από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης», αναφέρει στην ανταπόκρισή του το Reuters. «Είναι πολύ θετικό ότι πέτυχαν απόδοση κάτω από 5%. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να χρηματοδοτείται μόνη της», σχολίαζε ο Luis Gargour της επενδυτικής LNG Capital. Ενώ στην ίδια ανταπόκριση γίνεται υπόμνηση μιας παλαιότερης δήλωσης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. «Η διάθεση του ομολόγου συμβολίζει επίσης, την ανάκαμψη της ευρωζώνης στο σύνολό της, πέντε χρόνια μετά τη δέσμευση του Μ. Ντράγκι ότι θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να επαναφέρει την ευρωπαϊκή οικονομία».

Δημοσιεύματα στους Financial Times αναφέρουνΗ Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, αξιοποιώντας την ενισχυμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη με μία συμφωνία που σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα προς την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης. Η χώρα άντλησε 3 δις. ευρώ, τα μισά των οποίων προήλθαν από υπάρχοντες επενδυτές  που προσχώρησαν σε ανταλλαγή των μετοχών τους. Η απόδοση του ομολόγου ανήλθε σε 4,625%, χαμηλότερα από την αρχική πρόβλεψη αλλά και από την προηγούμενη έξοδο της χώρας στις αγορές, γεγονός που αποδεικνύει την μεγάλη εμπιστοσύνη των επενδυτών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η επιτυχημένη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές ήταν προς το συμφέρον όλων επειδή θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από το πρόγραμμα διάσωσης, θα μειώσει τον κίνδυνο μίας νέας κρίσης στην ευρωζώνη μετά τη λήξη του προγράμματος στα μέσα του 2018, σχολίασε ο διευθυντής της Old Mutual Global Investors, N. Wall. 

Η Ελλάδα διοργάνωσε μια ευπρόσδεκτη επιστροφή στις αγορές, αναφέρει άλλο δημοσείευμα. Η πώληση του ομολόγου δείχνει ότι οι επενδυτές είναι περισσότερο πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει τις επώδυνες μεταρρυθμίσεις, ώστε παρά τα πολιτικά εμπόδια, οι δανειστές θα συμφωνήσουν στην ελάφρυνση χρέους που χρειάζεται η χώρα. Η επιστροφή της χώρας στις αγορές δεν είναι πανάκεια αλλά ένα ευπρόσδεκτο σημάδι επιστροφής στην ομαλότητα, και μετά από τόσες πολλές αρχές θα μπορούσε να ενισχύσει  την εμπιστοσύνη. 

Στην πώληση του πενταετούς ελληνικού ομολόγου «για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια» αναφέρεται και το δημοσίευμα της ευρωπαϊκής ιστοσελίδας Euractiv, σημειώνοντας πως αποτελεί «ένα σημαντικό βήμα προς την επίτευξη οικονομικής ανεξαρτησίας και την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης το επόμενο έτος». Το δημοσίευμα παραθέτει επίσης της δηλώσεις της εκπροσώπου του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών με τις οποίες χαιρετίζει την επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές «βήμα-βήμα». «Η επιστροφή της Ελλάδας προγραμματίστηκε προκειμένου να επωφεληθεί από τα πιο χαμηλά επίπεδα κόστους δανεισμού τα τελευταία επτά χρόνια» αναφέρει η ιστοσελίδα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι κάποιοι επενδυτές διατηρούν τις ανησυχίες τους σχετικά με το χρέος της Ελλάδας, το οποίο ανέρχεται στο 180% του ΑΕΠ. Τέλος, το δημοσίευμα σημειώνει ότι «η πώληση του ομολόγου είναι επίσης εμβληματική για την ανάκαμψη της ευρωζώνης στο σύνολό της» και καταλήγει με δήλωση του Νίκολας Βαλ, από την Old Mutual Global Investors «ότι οι αλλαγές στο ευρωπαϊκό πολιτικό τοπίο, μαζί με τα πρόσφατα θετικά οικονομικά στοιχεία, δείχνουν ότι το ομόλογο θα έχει καλές επιδόσεις».

Στην εφημερίδα Guardian διαβάζουμε ανάλυση της J. Mckeown της Capital Economics, σύμφωνα με την οποία «η σημερινή απόπειρα πήγε αρκετά καλά καθώς η χώρα δανείστηκε με χαμηλότερο επιτόκιο από το 2014». Επιπλέον, «η χρονική στιγμή που επιλέχθηκε ήταν η κατάλληλη καθώς είχε ήδη σημειωθεί μείωση του κόστους δανεισμού εξαιτίας των μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης και των ενδείξεων για ανάκαμψη».

Η Ελλάδα είναι πάλι πιστοληπτικά αξιόπιστη, γράφει το Spiegel. Ο Moscovici τόνισε ότι πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, ταυτόχρονα όμως είπε ότι «ίσως είναι καιρός να κλείσει το μακρύ κεφάλαιο της σκληρής πολιτικής λιτότητας, που απαίτησε από τους Έλληνες τόσες θυσίες», σημειώνει.

«Αυτή τη φορά έγινε. Αν και υπήρχαν φήμες εδώ και πολλές βδομάδες, η Ελλάδα κατάφερε σήμερα την πρώτη της έξοδο στις αγορές, τα τελευταία επτά χρόνια, με εξαίρεση άλλη μία το 2014», σχολιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde. «Πρόκειται για μία άσκηση επιτυχημένης πολιτικής επικοινωνίας», σημειώνει ο Christopher Dembik της Saxo Bank. «Πρόκειται για ένα καλό αποτελέσμα μετά από τις τόσες αντιξοότητες που αντιμετώπισε η Ελλάδα», σχολίασε ο οικονομολόγος Eric Dor.

Στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Les Echos φιλοξενείται άρθρο του Guillaume Benoit με τίτλο: «Ενθαρρυντική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές». Στο δημοσίευμα αναφέρεται: «H ζήτηση άγγιξε τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή δύο φορές το ποσό της προσφοράς. Η απόδοση για τους αγοραστές είναι στο 4,625%, δηλαδή μικρότερη από το ομόλογο που είχε εκδοθεί πριν από τρία χρόνια. Η Αθήνα κέρδισε το στοίχημα. Η Ελλάδα πραγματοποίησε μια ενθαρρυντική έξοδο στις αγορές, με την έκδοση του πρώτου ομολόγου εδώ και τρία χρόνια. Η χώρα άντλησε 3 δισεκατομμύρια ευρώ από την έκδοση του νέου πενταετούς ομολόγου, στο πλαίσιο μιας κίνησης που εκτιμήθηκε από τους επενδυτές (...) Το εγχείρημα έχει συμβολική αξία, δεδομένου ότι οι επενδυτές ήταν κάτι παραπάνω από επιφυλακτικοί ως προς το να δανείσουν χρήματα στην Ελλάδα. Για την Κυβέρνηση Τσίπρα, αυτό συνιστά μία ένδειξη ότι η οικονομική ανάκαμψη της χώρας είναι πραγματική και ότι οι αγορές είναι έτοιμες να εμπιστευτούν εκ νέου την Ελλάδα».

Ένα εντελώς διαφορετικό δημοσίευμα μας έρχεται, τέλος, από την Ιταλία. Στον ιστότοπο Linkiesta δημοσιεύεται άρθρο γνώμης του διευθυντή του Francesco Cancellato. Από εκεί και το απόσπασμα που ακολουθεί: «Κακό για αυτόν, καλό για την Ελλάδα, ο Τσίπρας επέλεξε να θυσιάσει την εικόνα του μαξιμαλιστή και ρομαντικού ηγέτη, προτάσσοντας τη μελλοντική ευημερία του λαού του. Δέχθηκε να μην υποκύψει στο λαϊκισμό των γροθιών στο τραπέζι και των κραυγαλέων χειρονομιών και να πληρώσει στις κάλπες την επίπονη αλλά τελικά αποτελεσματική θεραπεία, η οποία οδηγεί σε αναγέννηση τη χώρα του (…) Επέλεξε να κριθεί από την Ιστορία και με ειλικρίνεια το παραδέχεται: 'Σιγά-σιγά θα συμβεί αυτό που κανείς δεν σκεφτόταν ότι θα συνέβαινε. Θα βγάλουμε τη χώρα από τη μακρά κρίση της, και σε αυτό θα κριθούμε'. Τιμή στην αξία. Μακάρι να ήταν πάντα έτσι η πολιτική», καταλήγει ο αρθρογράφος.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)