to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Η Ψυχιατρική Κλινική Ιπποκρατείου και η 5η ΤΟΜΥ Σταυρούπολης εγκαινιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη

Την έναρξη λειτουργίας της ψυχιατρικής κλινικής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη εγκαινίασαν σήμερα ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας Γ. Γιαννόπουλος, η διοικήτρια του νοσοκομείου Β. Παπαχριστοδούλου, οι διοικητές της 4ης και 3ης ΥΠΕ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.


Η ψυχιατρική κλινική διαθέτει 12 κλίνες, περιλαμβάνει το δύο ήσυχα δωμάτια (απομόνωσης)- έναν δίκλινο και έναν μονόκλινο θάλαμο αυξημένης φροντίδας για ασθενείς που χρήζουν ιδιαίτερης αντιμετώπισης ενώ πολλές από τις εξοπλιστικές ανάγκες πέρα από την κύρια χρηματοδότηση του Υπουργείου ανέλαβε το ΚΥΣΠΕ του ΨΝΘ. 
 
«Ήρθαμε εδώ για να δούμε πως θα σχεδιάσουμε μια προοπτική που υπήρχε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να λειτουργήσει η Ψυχιατρική κλινική στο Ιπποκράτειο. Υλοποιήθηκε αυτό το σχέδιο και πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην αναβάθμιση της ψυχικής υγείας στην Θεσσαλονίκη και είναι ένα μικρό κομμάτι ενός γενικότερου σχεδίου για να ανοίξουν ψυχιατρικές κλινικές στα γενικά νοσοκομεία έτσι ώστε τα ψυχιατρικά νοσοκομεία να χάσουν τον ιδρυματικό τους χαρακτήρα και να μετεξελιχθούν σε πιο αναβαθμισμένα νοσοκομεία με πιο ειδικές υπηρεσίες» δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας κατά τη διάρκεια των εγκαινίων τονίζοντας ότι συνεχίζονται οι προσπάθειές για να στελεχωθεί επαρκώς η κλινική στο Ιπποκράτειο έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις ανάγκες της ψυχιατρικής εφημερίας στην περιοχή.


 
Σύμφωνα με τον ίδιο, δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας σε ιατρικό προσωπικό αλλά πιθανόν να χρειαστεί η συμμετοχή κάποιων ειδικευομένων γιατρών. «Έντονη προσπάθεια πρέπει να γίνει για το νοσηλευτικό προσωπικό. Πέντε άτομα τουλάχιστον πρέπει να έρθουν έτσι ώστε η κλινική να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εφημερίας» ανέφερε. 
 
«Η ψυχιατρική κλινική έπρεπε να έχει ανοίξει εδώ και χρόνια αλλά δεν υπήρχε η βούληση για διάφορους λόγους» ανέφερε από την πλευρά του ο διοικητής της 4ης ΥΠΕ Στρ. Πλωμαρίτης. «Ξεπεράστηκαν τα προβλήματα και σήμερα είμαστε χαρούμενοι γιατί πρόκειται για μια νέα κλινική με αναβαθμισμένες υπηρεσίες στην πόλη της Θεσσαλονίκης που θα αποσυμφορήσει τις ψυχιατρικές κλινικές που υπάρχουν και λειτουργούν με μεγάλη πίεση. Επιπλέον θα βοηθήσει και στη διαχείριση των εισαγγελικών εντολών» συμπλήρωσε εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι σύντομα η επίδραση της νέας κλινικής θα φανεί στο ψυχιατρικό τομέα. «Το νοσοκομείο κατέβαλε πολύ μεγάλη προσπάθεια, χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο υπάρχουν ακόμη κάποια προβλήματα όσον αφορά στο νοσηλευτικό προσωπικό, μετακινήθηκαν νοσηλεύτριες από άλλα νοσοκομεία για να συνδράμουν» κατέληξε.
 
Ο διευθυντής του Ψυχιατρικού τμήματος του Ιπποκρατείου Νοσομείου  Σ. Τσιλίκας υπενθύμισε πως το Ιπποκράτειο στερούνταν μέχρι σήμερα ψυχιατρικής κλινικής και  παρά τις άοκνες προσπάθειες του τότε διευθυντή ήδη από το 1990 δεν υπήρχε πρακτικό αποτέλεσμα. «Υπήρξε η πολιτική βούληση για να ολοκληρωθεί το έργο με την απαραίτητη υποδομή και τη ζητούμενη στελέχωση με το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό» είπε ακόμη ο κ. Τσιλίκας σημειώνοντας ότι επιλέχθηκαν νοσηλευτές που πληρούσαν περισσότερο τα κριτήρια καταλληλόλητας και εκπαιδεύτηκαν για 1,5 μήνα καθημερινά.
 
«Το νοσοκομείο αλλάζει πρόσωπο, αναπτύσσεται» δήλωσε η διοικήτρια του νοσοκομείου Β. Παπαχριστοδούλου τονίζοντας ότι επιδιώκεται η συνδρομή του ανθρώπινου δυναμικού και των απαραίτητων πόρων. Η κ. Παπαχριστοδούλου ανέφερε ότι προχωράει σταδιακά η  υλοποίηση της τομεοποίησης στα νοσοκομεία και ανέφερε ότι το επόμενο διάστημα θα εγκαινιαστεί και το αιμοδυναμικό εργαστήριο στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
 
Ακόμη μία Τοπική Μονάδα Υγείας στην δυτική Θεσσαλονίκη
 
Παράλληλα τα εγκαίνια της 5ης ΤΟΜΥ στην δυτική θεσσαλονίκη, η οποία ξεκίνησε εδώ και δύο εβδομάδες τη λειτουργία της στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στην Σταυρούπολη, πραγματοποιήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης παρουσία του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπροέδρου της βουλής Τ. Κουράκη και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Μαντά . Η ΤΟΜΥ λειτουργεί σε πλήρη σύνθεση και ήδη έχουν εγγραφεί 300 άτομα. Στόχος της Τοπικής Μονάδας Υγείας είναι η ολιστική αντιμετώπιση των ασθενών της περιοχής με βασικό αντικείμενο την πρόληψη. Η ΤΟΜΥ θα λειτουργεί πέντε μέρες την εβδομάδα από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. 
 
Ήδη η ΤΟΜΥ έχει έρθει σε επαφή με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχουν ενημερωθεί τα φαρμακεία της περιοχής ενώ παράλληλα έχουν γίνει δράσεις ενημέρωσης στα ΚΑΠΗ και τα δημοτικά σχολεία της περιοχής.


 
Ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Γ. Κίρκος ευχαρίστησε τον δήμαρχο Παύλου Μελά Δ. Δεμουρτζίδη για την παραχώρηση του χώρου και την συμβολή του στην ανάπτυξη των ΤΟΜΥ στην δυτική Θεσσαλονίκη. Εξέφρασε ακόμη την βεβαιότητα ότι μέσα στην επόμενη χρονιά ο στόχος των 90 ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα θα έχει υλοποιηθεί. Οι Τοπικές Μονάδες Υγείας θα βρίσκονται, σύμφωνα με τον ίδιο, σε πλήρη συντονισμό με την δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας έτσι ώστε οι παραπομπές να είναι τέτοιες που να βοηθούν τον ασθενή. «Το σύστημα υγείας έχει σταθεροποιηθεί, μπαίνουμε στην 2η φάση της βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών» δήλωσε ακόμη ο κ. Κίρκος.


 
«Δύο φιλοσοφίες συναντιούνται στην ΤΟΜΥ. Η μία αφορά την προσπάθεια επαναπροσανατολισμού της πρωτοβάθμιας φροντίδας στην κοινότητας με εξωστρεφείς δομές και πρόληψη, η δεύτερη την αλλαγή φιλοσοφίας του Ψυχιατρικού Νοσοκομείο με την σταδιακή απώλεια του ιδρυματικού του χαρακτήρα και την μετεξέλιξή του σε χώρο παροχής υπηρεσιών υγείας που δεν έχουν σχέση με την ασυλική μορφή» ανέφερε ο γενικός γραμματέας Υγείας Γ. Γιαννόπουλος που έδωσε το παρών στα εγκαίνια της ΤΟΜΥ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)