to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:26 | 05.02.2022

Κοινωνία

«Έξω ο φασισμός από τα σχολεία μας»: Μεγάλο αντιφασιστικό συλλαλητήριο στον Εύοσμο

Μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Ευόσμου ενάντια στην δράση ακροδεξιών εντός και εκτός των σχολείων, αλλά και με αφορμή την δολοφονία του 19χρονου Άλκη πριν από λίγες μέρες


Αντιφασιστικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στην πλατεία του Ευόσμου ενάντια στην δράση φασιστικών ομάδων μέσα και έξω από σχολεία σε Σταυρούπολη, Εύοσμο, Αμπελόκηπους και Νεάπολη. 

«Έξω οι φασίστες από σχολεία, σχολές, γήπεδα, γειτονιές. Τον φασισμό τσακίζουν οι λαϊκοί αγώνες» αναφέρουν μεταξύ άλλων σε πανό. Μάλιστα, κάνουν λόγο «για φασίστες που μετατρέπουν σε ορμητήρια τα σχολεία, εξαπολύοντας δολοφονικές επιθέσεις».

Χιλιάδες κόσμου συγκεντρώθηκαν αρχικά στην πλατεία Ευόσμου, στη δυτική Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία σε παρακείμενους δρόμους.Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν μαζικά εκπαιδευτικοί φορείς και σωματεία, πολιτικές οργανώσεις και συλλογικότητες, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές. 

Στην κινητοποίηση δίνουν το παρών και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Το κάλεσμα για το συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε μετά τα πρόσφατα γεγονότα έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Εύοσμου όπου ακροδεξιές ομάδες επιτέθηκαν σε άτομα, απηύθυναν η Ομοσπονδία Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, εκπαιδευτικοί, φοιτητικοί σύλλογοι, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), η Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ), διάφορα σωματεία, φορείς και συλλογικότητες.

«Είμαστε εδώ για να φωνάξουμε δυνατά ότι στις γειτονιές και στα σχολεία μας δεν χωράει το μίσος» είπε σε ομιλία της στη συγκέντρωση η Ελίνα Βαλετοπούλου από το Συντονιστικό μαθητών. «'Αλκη δεν σε ξεχνάμε, ας γίνει η αφορμή για να αλλάξουμε τον κόσμο» τόνισε η μαθήτρια προαναγγέλλοντας αντιφασιστικές πρωτοβουλίες μέσα σε σχολεία.

«Από τα επεισόδια στην Σταυρούπολη στις επιθέσεις στον Εύοσμο και στους Αμπελόκηπους συνεχίζουν την δράση τους μέσα και έξω από τα σχολεία. Είναι οι ίδιοι γνωστοί "μαθητές" που με τραμπούκικες και φασιστικές κινήσεις προσπαθούν να σταματήσουν κάθε συλλογική διαδικασία μέσα στα σχολεία, οι ίδιοι που επιτίθενται σε πρόσφυγες, που τρομοκρατούν μαθητές, που προκαλούν ζημίες στα σχολεία» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας γονέων.

Στη συγκέντρωση τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη όλων των θυμάτων φασιστικών επιθέσεων και ακολούθησε πορεία που ολοκληρώθηκε πριν από λίγο.

Θεσσαλονίκη

Θεσσαλονίκη

Πολίτες στα στενά του Ευόσμου τραγουδούν τον «Μικρόκοσμο»

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον! 

Για μια ακόμα φορά γίναμε μάρτυρες φασιστικών επιθέσεων έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Εύοσμου, αυτή τη φορά σε πρόσφυγα μαθητή, από ακροδεξιές και νεοναζιστικές ομάδες που δρουν τους τελευταίους μήνες στα δυτικά της Θεσσαλονίκης.

Οι ίδιες ομάδες ήταν αυτές που πριν μερικούς μήνες είχαν δημιουργήσει σειρά επιθέσεων ενάντια σε μαθητές και φοιτητές στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και σε μαθητές και πολιτικές οργανώσεις στην κατάληψη του ΕΠΑΛ Εύοσμου, που κατέληξαν σε πολύ σοβαρούς τραυματισμούς.

Είναι, πλέον, φανερό ότι μιλάμε για μια οργανωμένη φασιστική ομάδα που με εγκληματικές επιθέσεις προσπαθεί να καταστείλει κάθε δημοκρατική και συλλογική διαδικασία που συμβαίνει στα σχολεία αυτά. Από επιθέσεις σε καταλήψεις σχολείων, μέχρι απειλές ατόμων που δεν συμφωνούν πολιτικά μαζί της.

Είναι ξεκάθαρο πως στόχος τους είναι να καταστείλουν κάθε δράση του οργανωμένου μαθητικού αγώνα ενάντια σε μια σειρά αντεκπαιδευτικών πολιτικών που έχουν παρθεί την κυβέρνηση της ΝΔ.

Βρίσκονται σταθερά απέναντι στις διεκδικήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για την κατάργηση της ΕΒΕ, της τράπεζας θεμάτων και για ένα ασφαλές άνοιγμα των σχολείων και προσπαθούν να φιμώσουν κάθε φωνή αγώνα. Δυστυχώς, η δίκη της Χρυσής Αυγής δεν έφερε και το τέλος της ακροδεξιάς και του φασισμού στην Ελλάδα και τη Θεσσαλονίκη.

Ακόμα και αν κόπηκε το κεφάλι από το φίδι του φασισμού, το σώμα του παραμένει έξω και κερδίζει έδαφος μέρα με τη μέρα στις περιοχές αυτές της δυτικής Θεσσαλονίκης.

Είναι χρέος κάθε δημοκρατικού πολίτη της πόλης μας να πάρει θέση απέναντι σε αυτούς που με κουκούλες και καλυμμένα πρόσωπα υπηρετούν μια ζωή τα αφεντικά τους και σπέρνουν τη ναζιστική τους ιδεολογία.

Είναι χρέος όλων μας να δώσουμε ξανά ένα ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας στις συνοικίες των δυτικών, μετά τη μεγαλειώδη πορεία στη Σταυρούπολη, αυτή τη φορά στην Πλατεία του Ευόσμου.

Καλούμε στο αντιφασιστικό συλλαλητήριο το Σάββατο 05/02 στις 5μ.μ. στην Πλατεία Ευόσμου.

Για να στείλουμε κάθε φασίστα πίσω στην τρύπα του. Μέχρι να εξαφανιστούν από τα σχολεία μας, τις σχολές μας και τις γειτονιές μας!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)