to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:17 | 11.11.2013

Κοινωνία

Θάνατοι στο Αιγαίο: έκθεση-κόλαφος για τις «επαναπροωθήσεις» προσφύγων και μεταναστών

Συστηματικές παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων από το Αιγαίο, τα ελληνικά νησιά και τα ελληνοτουρκικά χερσαία σύνορα,διαπιστώνει η οργάνωση PROASYL, τονίζοντας την ευρύτερη ευρωπαϊκή συνενοχή στους εκατοντάδες θανάτους προσφύγων και μεταναστών στις ελληνικές θάλασσες.


Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση του proAsyl

Το κύριο πόρισμα της έρευνας της PRO ASYL είναι ότι οι παράνομες επαναπροωθήσεις μεταναστών από τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας αποτελούν συχνό, συστηματικό φαινόμενο.  

Μετανάστες επαναπροωθούνται από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, τα νησιά και τα χερσαία σύνορα. Τα θύματα στην πλειονότητά τους είναι πρόσφυγες από τη Συρία -άνδρες, γυναίκες, παιδιά, βρέφη και άνθρωποι που πάσχουν από σοβαρές ασθένειες- που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρώπη για να αναζητήσουν διεθνή προστασία ή να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που ζουν στη Γερμανία, τη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη. 

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση δημοσίως επαναλαμβάνει τη δέσμευσή της να στηρίξει τους Σύρους πρόσφυγες, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματά τους παραβιάζονται στα ευρωπαϊκά σύνορα. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες που παραχώρησαν συνεντεύξεις στο ProAsyl, ο αριθμός των ατόμων που απωθήθηκαν εκτιμάται σε περισσότερους από 2000, δεδομένης της σύνθεσης των ομάδων με τις οποίες ταξίδευαν.

Ευθύνες σε κυβέρνηση, αστυνομία, λιμενικό και Frontex

Η ProAsyl κατηγορεί την ελληνική κυβέρνηση, τη συνοριακή αστυνομία και το λιμενικό γι΄αυτές τις πρακτικές, και θέτει το ερώτημα της ευρύτερης ευρωπαϊκής συνενοχής. Όλο το ελληνικό σύστημα παροχής ασύλου και αντιμετώπισης του ζητήματος της μετανάστευσης βασίζεται στη σημαντική υποστήριξη και χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ δυνάμεις της Frontex έχουν αναπτυχθεί στη χώρα εδώ και χρόνια, ωστόσο οι αρμόδιοι σε Βερολίνο, Βιέννη και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες κρατούν στάση σιωπής απέναντι στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις οποίες εμπλέκονται οι δυνάμεις της Frontex, η ελληνική αστυνομία και το λιμενικό

Οι θάνατοι στο Αιγαίο οφείλονται στο κλείσιμο του Έβρου

Όπως τονίζει η ProAsyl, η αλλαγή των δρόμων της μετανάστευσης από την περιοχή του Έβρου προς το Αιγαίο, ως συνέπεια του κλεισίματος των χερσαίων περασμάτων στον Εβρο το καλοκαίρι του 2012. 149 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους Σύροι και Αφγανοί, ανάμεσά τους παιδιά και έγκυες γυναίκες, έχασαν τη ζωή τους στο Αιγαίο από τον Αύγουστο του 2012. 

Η βαρβαρότητα και το μέγεθος των παραβιάσεων που διαπιστώθηκαν στο πόρισμα είναι συγκλονιστικά

Αξιωματικοί ειδικών δυνάμεων κατηγορούνται για κακομεταχείριση προσφύγων κατά τη σύλληψή τους, καθώς τους κρατούν αυθαίρετα, χωρίς να τους εγγράψουν στο ελληνικό έδαφος, ενώ στη συνέχεια τους απελαύνουν στην Τουρκία, παραβιάζοντας το διεθνές δίκαιο. Ειδικές δυνάμεις της ελληνικής ακτοφυλακής εγκαταλείπουν πρόσφυγες στα τουρκικά χωρικά ύδατα, χωρίς να ενδιαφέρονται για την ασφάλειά τους. Η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ισχυρίστηκαν ότι είχαν υποστεί κακομεταχείριση. Στις περιπτώσεις όσων προωθήθηκαν στο Φαρμακονήσι, η σοβαρότητα της κακομεταχείρισης ενάντιον εννέα Σύρων προσφύγων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί βασανιστήριο.

Η FRONTEX πρέπει να σταματήσει τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα

Επίσης, τα ευρήματα αυτού του πορίσματος θέτουν ερωτήματα για την Ε.Ε. και κυρίως για την επιχείρηση της FRONTEX "Ποσειδών". Εκτός από λίγες εξαιρέσεις, όλες οι επανα-προωθήσεις που καταγράφονται σε αυτό το πόρισμα έγιναν μέσα στην περιοχή, όπου επιχειρεί η FRONTEX. Για αυτό, η ProAsyl θέτει το ζήτημα της συμμετοχής της FRONTEX σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Δεδομένης της συχνότητας και της σοβαρότητας των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα, η FRONTEX πρέπει να σταματήσει τις επιχειρήσεις της στη χώρα. Αυτό προβλέπεται στο νέο Κανονισμό της FRONTEX - 2011. Επίσης, πρέπει να ερευνηθεί πλήρως και να αξιολογηθεί η χρηματοδότηση της ΕΕ στην Ελλάδα για τις πολιτικές αποτροπής προσφύγων.

Η επόμενη προεδρία

Την 1η Γενάρη του 2014, η Ελλάδα θα αναλάβει την προεδρία της Ε.Ε. Η ProAsyl καλεί τις ελληνικές αρχές να συμπληρώσουν στις δικαιολογημένες εκκλήσεις τους για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και την υποδοχή των προσφύγων, με την δέσμευση να σέβονται τους πρόσφυγες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι παράνομες πρακτικές της επαναπροώθησης και της κακομεταχείρισης πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Η ProAsyl καλεί όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να απλοποιήσουν τις προυποθέσεις για βίζα, διευκολύνοντας την οικογενειακή επανένωση και την έκδοση ανθρωπιστικής βίζας για τους πρόσφυγες - ειδικά αυτούς που εγκαταλείπουν τη Συρία - μέσω Τουρκίας. Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ασφαλή και νόμιμη είσοδο στην Ε.Ε.

Οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο που βρίσκονται παγιδευμένοι στην Ελλάδα, θα πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ταξιδεύουν στα ευρωπαϊκά κράτη, όπου ζουν οι οικογένειές τους και όπου θα έχουν την ευκαιρία να λαμβάνουν προστασία.

Το παρόν πόρισμα αναλύει τα αποτελέσματα διαφόρων αποστολών έρευνας που διεξήγαγε η ProAsyl στην Ελλάδα, την Τουρκία και τη Γερμανία.

Ολόκληρη η παρουσίαση της έκθεσης στη σελίδα του ProAsyl (στα αγγλικά)

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)